2018.12.23. 13:00 – Lángoló Gitárok

Postagalambok az Északi-tenger partjáról – Február második vasárnapján Seafret a Dürer Kertben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

seafret.jpg

Február 10-én egy olyan zenekar lép a Dürer Kert színpadára, amit méltán nevezhetünk a közeljövő egyik nagy ígéretének. Az akusztikus indie pop-rockként definiálható Seafret ugyanis minden túlzás nélkül olyan dalokat ír, amelyek érzékenysége, intim hangulata sokakat megérinthet, ennek ellenére sikeresen elkerülik a lírai fókuszú zenék legnagyobb csapdáját, a szirupos közhelyességet. A Jack Sedman énekes és Harry Draper gitáros alkotta duó az idén szeptemberben kiadott Monster EP és a készülő második album anyagával érkezik hamarosan Budapestre. 

A Seafret 2011-ben alakult az észak-angliai Bridlingtonban. A két brit srác egy open mic esten találkozott, és annyira kedvelték egymás produkcióját, hogy végül közös zenélésbe kezdtek. Nevüket az Északi-tenger ihlette, amihez mindketten közel éltek és ez a természetesség jellemző zenéjükre és cselekedeteikre is: azután, hogy bejárták a világot, Londonba költöztek és a Sweet Jane Recordings kiadó gondozásában megjelentették debütáló, Tell Me It’s Real című lemezüket, nemrég visszaköltöztek szülővárosukba, hogy ismét a saját kezükbe vegyék az irányítást és a saját útjukon haladhassanak tovább. Az eddig megélt tapasztalatok azonban Jack szerint mind szükségesek voltak ahhoz, hogy ezekkel az élményekkel a zsebükben, nyugodtan vágtak neki az új zenék írásának.

Határozottan gondolom, hogy mindenre szükségünk volt, ami velünk történt. Szükségünk volt arra, hogy elköltözzünk, hogy távol legyünk az otthonunktól, hogy függetlenek legyünk, és hogy túléljünk Londonban. Most visszatértünk... olyanok vagyunk, mint a postagalambok.

A gitáros Harry Draper így beszélt erről:

A dalaink természetesen fejlődnek, és mind meglehetősen különböző. Többféle stílus is megjelenik a számokban a rocktól kezdve egészen az elektronikus hangzásokig, a samplerekig. Ez részben meg is mutatja, mi várható a következő lemeztől.

Nemcsak a zenében érhető tetten a változás, hanem a zenekar hozzáállásában is. A Seafret most sokkal nyugodtabb és még eltökéltebb, mint valaha. Emellett a duó úgy döntött, hogy a korábbinál még inkább saját kezükbe veszik az irányítást, így ma már saját magukon kívül nincs más, akinek meg kellene felelniük. Ez a "csináld magad" hozzáállás működésük szinte minden területére kiterjed. 

Az első albumot a költözés és az otthon hiánya ihlette. De most hazatértünk, így az album is más lesz, újfajta, izgalmas dallamokkal. (...) Az egész folyamat sokkal örömtelibb, ha tényleg benne van a kezünk, és mi döntjük el, mi hogyan történjen. Mindent magunknak kell szerveznünk. Nem fizetünk többé másoknak azért, ami a mi dolgunk, legyen az lemezborító, közösségi média, meg minden ilyesmi. Minden, amit csinálunk, az a mi kezünk munkája.

A fentebb leírtak összessége átvitt értelemben a Seafreat dalaiban és azok vizuális körítésében is megjelenik. Ha valaki még nem hallotta volna zenekart, de ismeri a Radiohead vagy akár az Anathema zenéjét, és el tudja azt képzelni akusztikus gitárok által dominált, szellős, letisztult hangszerelésben, mindig pont a megfelelő helyen aláfestő és színező vonós, billentyűs, vagy ütős hangszerekkel, egy tökéletes technikájú, gyakorlatilag bármit eléneklő énekessel, már egészen közel jár a megoldáshoz.

Talán a vizuális körítésnek köszönhetően dalaikra jellemző egyfajta sztorimesélős, filmzenés hangulat is: a jelenleg ebben a stílusban legalábbis egészen elképesztő, több mint 66 milliós Youtube-megtekintésnél tartó Oceans klipje lehetne akár egy elveszett Fekete Tükör-epizód is három és fél percben, amin persze nem lehet csodálkozni, ha tudjuk, hogy a videó a Netflix The End of the F***ing World sorozatát rendező Jonathan Entwistle munkája. Akinek szimpatikus lehet a duó világa, kezdheti ezzel a dallal is az ismerkedést, de ugyanígy ajánlhatjuk a Wildfire-t is: utóbbi klipje egy 1997-es pszichológiai kísérletet idéz fel, melyben azt vizsgálták, eshetnek-e szerelembe teljesen idegenek rövid idő alatt. 

A zenekar hazatérése óta sorra gyártja új dalait, szeptemberben megjelent Monsters című EP-jüket pedig ígéretük szerint hamarosan követi a második teljes album, amelyből jó eséllyel hallunk majd ízelítőt a Seafret első magyarországi koncertjén, február 10-én a Dürer Kertben.

Most pedig jöjjön a játék! Aki helyesen válaszol nekünk egy egyszerű kérdésre, és segít egy kicsit a rendezvény promóciójában, páros belépőt nyerhet a koncertre. A kérdésünk így hangzik:

Melyik sorozatból ismerhetjük az Oceans klipjének főszerepét játszó Maisie Williamst?

a. Trónok harca

b. Fekete tükör

c. Futottak még

A megfejtéseket szokás szerint a jatek@langologitarok.hu e-mail címre várjuk, Lángoló - Seafret - játék tárgyú levélben 2018. december 30.-án, azaz jövő vasárnap délig. A sorsolás után a beérkezett e-maileket töröljük az adatbázisól. Nem kötelező, de megköszönjük, ha megosztod a játékhoz kapcsolódó cikkeket az idővonaladon, esetleg ajánlod kommentben a rendezvényt annak, akit szívesen magaddal vinnél koncertre.

New Beat koncertek 2019-ben:

Január 25 - Priest (SWE) + support // Dürer Kert

Január 29 - You Me At Six - Akvárium Klub NagyHall

Február 2 - Algiers - Dürer Kert

Február 10 - Seafret - Dürer Kert "Room 041"

Február 15 - The Once - Dürer Kert

Február 18 - Tommy Cash - Budapest Gathering - ¥€$ Album tour, Dürer Kert

Február 19 - Tender - Dürer Kert "Room 041"

Márcois 17 - Night Lovell (CA) - Akvárium Klub, Nagy Hall

Március 17 - Cancer Bats - Dürer Kert "Room 041"

Március 27 - Larkin Poe - Dürer Kert

Április 19 - Sold out! Little Big - Akvárium Klub, NagyHall

Június 25 - Disturbed - Budapest Park

Július 23 - Thirty Seconds To Mars - Budapest Park

További információk a New Beat Facebookján!


indie anglia pop programajánló rock hír advent nyereményjáték akusztik new beat seafret



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása