2019.01.11. 11:43 – Rácz Mihály

„kevesebb nóta több pénzért” - Burzsoá Nyugdíjasok bakeliten

Budapest Vinyl újdonságok, 2. rész

burzsoa.jpg

A Budapest Vinyl lemezkiadó év végére fizikailag beérkezett LP újdonságaiból kettőnek egy körrel korábban már örültünk, de nem hagyható ki a Burzsoá Nyugdíjasok nagylemeze sem. Több okból. A legfontosabb tán, hogy ez a képzőművészek alkotta punkcsapat bár megkésett pár évvel betiltásilag, életkorból kifolyólag, de volt annyira punk, hogy ez mégis rákerüljön miheztartás végett az LP borítójára egy magyar/orosz nyelvű címkén (Betiltva / запрещенный), és jogos a poén, mert anno ez lett volna a sorsuk. A Burzsoá ahhoz a vonulathoz tartozott hazánkban, amihez a Bizottság, a Tudósok és az Ápolók is, vagyis képzőművészek abszurd hangszínházában járunk, de hőseink közelebb érezhették magukat a klasszikus punkhoz, legalábbis (anti)zeneileg mindenképpen, és talán abban is, hogy jobban reflektáltak koruk napi történéseire, és közéleti figurák viselt dolgait is (Antal Imre, Horváth Charlie) „szókimondó kocsis beszéddel” idézték testközelbe. A Vitéz Benedek énekes-gitáros, Dr. Csordás Aurél basszusgitáros-énekes, Réger Gedeon basszusgitáros-énekes-dobos és Ifj. Sas Endre dobos-énekes alkotta csapat tényleg képzőművészekből állt, többen ma is aktív alkotók, Csordás Dániel pedig ismert figurája a hazai képregényes színtérnek.

Az 1998-as Idősebbek is elkezdhetik című album 20. évfordulós újrakiadása valóban „Kevesebb nóta több pénzért”, mint ahogy ezt a borítón viccesen fel is tűntetik, mivel az LP formátum játékidőben kevesebbet bír el, ám a zenekar maga állította össze a jubileumi megjelenés számlistáját. Akik nem lemezboltban vásárolják meg a kiadványt, hanem közvetlenül a kiadótól rendelik meg, kapnak hozzá egy Bezzeg című, 12 oldalas, bulvárlapokat is megidéző arculattal szerkesztett, nagyon vicces fanzint.


burzsoá nyugdíjasok budapest vinylKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.