2019.01.17. 10:15 – Nihil_AK

Black metal és képzőművészet - Munch festménye ihlette az 1349 új dalát

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

1349bandjan2019_638.jpg

Új dallal jelentkezett néhány napja a norvég black metalos 1349. A Dødskamp különleges apropóból készült: az Innovation Norway, Visit Norway - egy turisztikai és innovációs kormányhivatal Norvégiában - és az oslói Munch Múzeum négy különböző stílusban alkotó zenekart kért fel Edvard Munch egy-egy szabadon választott művének saját stílusukban történő értelmezésére. Az 1349 természetesen a black metal felől közelítette meg a témát, és ez Munch képeinek ismeretében egyáltalán nem meglepő.

A zenekar gitárosa, Archaon így beszélt a projektről:

Azt hiszem, Munch minden kétséget kizáróan a történelem legnagyobb norvég művésze Edvard Grieg mellett. A munkái rendkívül sötétek és kísértetiesek, tele vannak szorongással, fájdalommal és magánnyal, ahogy én érzékelem. Szóval tökéletesen passzol hozzánk. A Dødskamp című képét válaszottam - magyarul körülbelül Haláltusa, eredetiben 174 x 230 cm méretű, 1915-ben készült olajfestmény, de a művészre jellemzően akárcsak a Sikolynak, ennek is több változata ismeretes (a szerk.) - ami önmagáért beszél. Érzelmileg nehéz feladat volt számomra, és egy teljesen új dalszerzési módot fedeztem fel általa, nagyon hosszú, álmatlan éjszakákkal. Összességében úgy gondolom, megérte. Ez a dal a halandóságunk dilemmáinak filmzenéje.

A Dødskamp a Season of Mist gondozásában jelent meg egy kétszámos kislemezen, melynek másik dala az Atomic Chapel csak itt hallható koncertfelvétele. A dalhoz mi csak annyit fűznénk hozzá, hogy az 1349 kísérletezősebb dolgait kedvelők, vagy akik nem kizárólag a fénysebességű cséphadarást hajlandók elfogadni black metalként, azok garantáltan lelkesedni fognak a szűk öt perc hallatán, még a kezdetben furcsa, csattogó lábdobhangzás ellenére is. Emellett érdeklődve várjuk a hasonló hazai kezdeményezéseket, és ebben most nyilván semmilyen irónia nem volt.

1349dodskampcd.jpg


hír norvégia képzőművészet black metal edvard munch 1349 season of mist



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása