2019.02.24. 20:55 – Lángoló Gitárok

Kiégés és elidegenedés az Úrfi új dalában - Nézd meg a Hiába videóklipjét!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

urfi2019.jpg

Elgondolkodtató témájú dallal jelentkezett az Úrfi, hiszen a Hiába, melyhez videót is forgattak, az intimitás kiüresedésével és a túlstimuláltság problematikájával foglalkozik. A stílusát szövegcentrikus panaszkodóspopként definiáló zenekar már nagyban készül jövő szombati születésnapi koncertjére, amire a hajtás után következő videópremierünkkel olvasóink is kitűnően hangolódhatnak.  

A zenekar háza tájáról amúgy csupa jó hír érkezik: az elmúlt egy évben stabilizálódott a zenekar felállása, emellett megnyertékk a Müpa, valamint a DreherFeszt tehetségkutatóját is. Ez azonban nem gátolja meg őket abban, hogy húsba vágó problémával foglalkozzanak az új dalban. A zenekar frontembere, Száraz Bence a következőket mondta el a most debütáló dalról, és a hozzá forgatott kisfilmről: 

A dal a kiégésről szól. Ha kicsit konkrétabbak szeretnénk lenni, akkor a szexuális kiégésről. Egy olyan időszakot dolgoz fel, amikor a főhős az egészségtelen önképét instant, alkalmi kapcsolatokkal próbálja meg helyrebillenteni. Ami persze nyilván elsőre izgalmas és valóban képes arra, hogy elfedje az ember valós problémáit vagy igényeit, de egy idő után kezelhetetlenné vállik, és inkább csak kárt okoz. Az az élmény foglalkoztatott ebben a dalban, amikor valaki rutinszerűen éli meg az intimitást, aminek következtében először elidegenedik más testektől, végül a sajátjától is.

Őszintén, az utolsó pillanatig pánikban voltam a „Hiába” megjelenését illetően, mert valljuk be, ez nem a legrocksztárosabb téma. Viszont a projekt elsődleges igénye magával szemben mindig is az önazonosság és az őszinteség volt. Ezen kívül véleményem szerint a férfi nem óriási válságban van, és erre mindenképp szerettem volna reagálni valahogy. Természetesen a túlstimuláltságból adódó elidegenedés nem kizárólag a férfiak privilégiuma, viszont erről biztonságos és nyitott diskurzus még nincs. Épp ellenkezőleg. Aktívan él az emberek fejében az az elképzelés, ami szerint a férfiasság legpontosabb mércéje az, ha valakinek sok partnere volt. Szerettem volna nekimenni annak a nevetséges toposznak, ami a férfit és a nőt mesterkulcshoz és zárhoz hasonlítja. Az emberek nem eszközök, akiket egy intim szituációban a hasznosságuk alapján lehet értékelni. Nyilván ezek ezerszer hallott kijelentések, de közben a szexualitás vitathatatlanul egyre explicitebb módon van jelen az emberek életében, miközben a melankólia, a mentális betegségek, a magányosság érzése mintha járványként terjedne. Félreértés ne essék, az Úrfi jelen esetben nem erkölcscsőszt akar játszani. Csak szerettük volna szóvá tenni, hogy ha az ember nem hajlandó kellő figyelmet vagy munkát fordítani magára és a saját intimitására, akkor vannak olyan dolgok, amiket ténylegesen tönkre tud tenni magában. Még akkor is, ha a környezete az ellenkezőjét sulykolja nap mint nap.

A videó, mint az eddigiek, ezúttal is saját munka. Mivel a dal a túlstimuláltságról szól, ehhez mérten szerettünk volna egy harsány, és a jó ízlés határait feszegető klipet készíteni. A videóban szereplő nőalakok jelen vannak a főhős magánéletében, de nem funkcionálnak valódi emberi kapcsolatként. A fordulat akkor következhetne be, amikor férfi szereplőnk először találkozik az igazival. Viszont, mivel a főhősnek más eszköze nincs a közeledésre, vagy az intimitás fenntartására, ez a kapcsolat is úgy végzi, mint a többi.

Mi ehhez nem is kívánunk semmit hozzátenni, jöjjön a dal és a videó! 

Az Úrfi március 2-án tartja születésnapi koncertjét az Analog Music Hallban. További információk a koncerthez kapcsolódó eseményen, valamint a zenekar Facebookján


premier magyar pop hír dark alternatív videóklip új dal úrfi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása