2019.03.17. 19:10 – Lángoló

Április utolsó csütörtökén a Fővárosi Rapcirkusz nyitja a Budapest Park nyolcadik évadát

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

fovarosi_rapcirkusz_lineup.jpg

A stílus iránt érdeklődő közönség tavaly már megtudhatta, milyen az, amikor rap és hiphop csapatok nagyzenekari kísérettel, élő hangszerekkel mutatják meg tudásuk legjavát. A Fővárosi Rapcirkusz tavaly nyári debütálása után április 25-én itt a folytatás - ezúttal a Budapest Park idei évadának nyitórendezvényeként adják egymásnak a színpadot a műfaj krémje egy grandiózus all star koncerten. A fellépők listája és videós kedvcsináló a folytatásban. 

A tavalyi rendezvény után idén többen is ismételnek, de néhány új név is került a line-upba. A április 25-én este a következő zenekarok és előadók dalai öltöznek új köntösbe a Budapest Park színpadán:  Punnany Massif, Irie Maffia, Saiid, Hősök, Dopeman, Animal Cannibals, Follow The Flow, Mikee Mykanic, Sör és Fű, NKS, Q-Cee, Mr. Die és a Vörösmarty téri Betyárok. A koncert folyamán a Nart Orchestra zenekart Meggyes Ádám vezényli majd. 

Most pedig jöjjön egy kis videós ráhangolódás! 

A Punnany Massif az elmúlt évtizedben sokakkal megszerettette egyedi recept alapján kikevert hangzásvilágát. Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált ez az eredetileg egzotikusnak számító mixtúra, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-hop.

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát, mára a fesztiválok nagyszínpadain és a legnagyobb klubokban láthatjuk őket országszerte. De játszottak már Robbie Williams, Wiz Khalifa és Snoop Dog előtt is. Nem csoda, hiszen a reggae, hip-hop, rock és funk határait egymásba mosó banda igazi supergroup: nem csak a 4 frontember – Sena, Columbo, Kemon és Busa -, de a mögöttük álló zenekar is jócskán letett már a hazai és a nemzetközi zenei élet színpadára. Népszerűségüket olyan mérföldkövek jelzik, mint a 2013-ban megjelent Nagyon jó lesz lemez bulislágerei, a 2016-ban a Sziget himnuszának választott Easy As One Two Three, vagy a Bajnok című számuk sikere – ez utóbbi nemcsak a hazai sportolók körében vált népszerűvé, hanem a Bátor Tábor 15 éves Behind the Clouds kampányának is része volt.
A 2017/18-as évben a zenekar kezdeményezésére Wake Up című slágerük egy különleges kampány címadója lett: a Semmelweis Egyetemmel, az Apáczai Csere János Gimnáziummal és az Országos Mentőszolgálattal összefogva az ország gimnáziumait járják és ezidáig már több, mint 1000 diákot tanítottak meg a hivatalos újraélesztési protokollra.

Az alapvetően Veszprémhez köthető Hősök 2001 óta tevékenykedik a honi rap szcénában. 2003-ban megnyerték a Hiphop Mission nevű országos tehetségkutató versenyt, mely a legendás Fila Rap Jam-ek utódja volt. A megalakulás óta több saját lemez, szólóalbumok, produceri kiadványok sora jelent meg a ”Híróz” zászlaja alatt. A csapat az évek alatt bejárta fellépéseivel az országot. Minden nagyobb hazai fesztiválon szerepeltek már, az Offline Sport Games nyárzáróin is alapnevek, de városi/községi rendezvényeken és természetesen a hiphop orientált bulikon is biztos pont a Hősök szerepeltetése. 2011-ben a tízéves jubileum és a negyedik album (Négy Évszak) nagy fordulópont. Közel 100 fellépés, öt új videóklip, MR2-es listavezetés (Ikon). A lemez rengeteg pozitív kritikát kap, sok új kapu és lehetőség nyílik folyamatosan a Hősök számára. 2012-ben szerepelnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Szimfonik 2.0 rendezvényen. 2013-ban Érintés címmel napvilágot lát az ötödik korong olyan dalokkal, mint a Kisember, a Hip Hop Hatalom vagy az Enyém. Ebben az évben már közel 150 fellépést ad a csapat, többek között a soproni Volt Fesztivál nagyszínpadának nyitó produkciójaként.

Pityinger DopeMan László neve 1996-ban vált ismerté, amikor közreműködőként és szövegíróként is debütált Ganxsta Zolee Jégre Teszlek című albumán. Már ekkor olyan slágerek fűződtek a nevéhez, mint a Keleti Oldal Nyugati Oldal, melynek hatására Döglégy Zolee egyik pillanatról a másikra az ország legnagyobb sztárja lett. 1997-ben, Lory B kiválása után már a Kartel állandó tagja volt és ezzel egy időben elindult a szóló pályafutása.
DopeMan mindenképp a mai szórakoztatóipar egyik legérdekesebb figurája. Megosztó személyiség, akit nem a média talált ki és futtatott föl, hanem saját kvalitásainak köszönheti pályáját. Nincsen imidzs, csak a kendőzetlen valóság, ami elsőre esetleg ijesztőnek vagy bárdolatlannak tűnhet, de közelebbről szemügyre véve kiderül, hogy tartalmas figuráról van szó. Referencialistáján ott a sok eladott lemez, a rengeteg koncert, olyan világsztárok () előtti fellépések, mint Run DMC, Coolio, 50 Cent, Snoop Dogg, Method Man - sokszor úgy, hogy ők maguk kérték a rappert előzenekarnak - filmszerepek, a médiászereplések - legyen az a Hal A Tortán, vagy műsorvezetés a Radio Deejay-ben. Sokoldalú arcról van szó, aki rappel, énekel, kiváló showman, zenei producer és hangszerelő az öccsével karöltve, aki az ország egyik legjobb gitárosa. Sorolhatnánk még, de minek? Inkább nézz meg egy DopeMan-koncertet!

Az Animal Cannibals az egyik legnagyobb hatású magyar rap és hip-hop csapat, a stílus egyik magyarországi előfutárának is tartják őket. Alapvetően a könnyedebb formákat preferálják, így a viccesebb, de mégis mondanivalóval bíró szövegeik szélesebb közönséghez is el tudnak jutni. A kannibálok népszerűsége máig töretlen.

A Follow The Flow 2016-ban alapított háromtagú magyar együttes. 2018-ban Nem tudja senki című daluk által robbantak be a köztudatba, majd Maradok távol című számuk által mégtöbb ember megismerte meg őket. 2018 nyarán elnyerték a Petőfi Zenei Díj Az év felfedezettje díját, illetve ősszel jelölve lettek a 2018-as MTV Europe Music Awards-ra mint Legjobb magyar előadó, amit szintúgy megnyertek, így ők képviselték Magyarországot a bilbaói díjátadón.

Mikee Mykanic a CK records lemezkiadó hiphop / rap énekese. Többször együtt dolgozott napjaink legsikeresebb rap bandájával, a KILLAKIKITT-el. Szövegei erős szexuális jellegű töltéssel, és a marihuána használatára utaló pozitívumfejtegetéssel rendelkeznek, de nem ragadnak le a semmittevős életérzés ajnározásánál, hanem túllépve azon próbálják főkuszba hozni a körülöttünk lévő torz világot.

A Sör és Fű nagyon egyszerű recepttel emelkedik ki a magyar hiphop mezőnyéből: laza alapokra laza szövegek. És ennyi, a titok az, hogy nem kell idézőjel a laza köré. És amennyire nehezen definiálható a „laza”, éppen annyira nem könnyű meghatározni, hogy a Sör és Fű másfél évvel ezelőtti bemutatkozó lemeze, az Enter The Séf miért ütött akkorát, vagy miért hatott felüdülésként sokaknak a magyar vagy legalábbis a fővárosi hiphopban. A Feri, Imi és Laci alkotta angyalföldi raptrió identitását nem feltétlenül az utcában kereste, de nem is a túlintellektualizált rapban: valahol a kettő között helyezkedett el, „lazán”, és mégis gyakran fogalmazva meg, mondjuk, egzisztenciális kérdéseket. Egyszerűbben: bármiféle értelmiségi gőg nélkül volt képes a hétköznapokról költőien és akár elvontan, de mégis földhöz ragadtan beszélni.

Az NKS - teljes nevén Nem Közölt Sáv - 1996 óta rendszeresen tűnik fel Közép- és Kelet-Európa underground pódiumain. Olyan előadókkal dolgoztak többször is együtt, mint Akkezdet Phiai, Bobakrome, Bankos, Norba, Vanis & Crain, a Killakikitt, vagy a Barbárfivérek. Az itthon általuk meghonosított battle rap képviselői, akik a színpadon feléledve bárhol, bármikor és bárkivel szemben forró hangulatot szítanak. Rappelési technikájukkal, önálló gondolataikkal, szókimondó és szatirikus, olykor szarkasztikus szövegeikkel, őszinte és átütő előadásmódjukkal felforgatták az országot.

További információk és fellépők a Fővárosi Rapcirkusz Facebook-eseményén, valamint a Budapest Park Facebookján és weboldalán


programajánló hiphop hír rap hősök dopeman animal cannibals irie maffia punnany massif NKS budapest park mikee mykanic sör és fű follow the flow fővárosi rapcirkusz



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása