2019.04.10. 14:40 – sz.ági.

Ezt csak átélni lehet, elmesélni nem - A The Dirt című Mötley Crüe-filmről

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

the-dirt.jpg

Ami mozgott azt megdugták, ami nem, azt felszívták. A Mötley Crüe-ről ez a hír járta, akiknek a történetét egy közepes minőségű Netflix film dolgozta föl nemrég, hogy megmutassák milyen is az igazi rock and roll, annak minden drámájával és hihetetlen őrültségével együtt.

A The Dirt igyekszik minden mocskot belesűríteni a filmbe, amit a nagysikerű könyv alapján adaptáltak, amelybe maguk a zenekari tagok mondták tollba totál kendőzetlenül az összes baromságot és tragédiát, amit átéltek. A filmkészítés projektje majdnem egy évtized volt, mire szárba szökkent és kezdetben még David Fincher is érdeklődött a forgatókönyv iránt, de végül a Jackass-filmek atyja, Jeff Tremaine lett a rendező. Kicsit sem lett dokumentumfilmes a megvalósítás, inkább arra törekszik a film, hogy a rock-cirkusz minden főbb mozdulatsorát és történését belesűrítse másfél órába. Nyilván egy csomó dolog kimaradt, szó sem esik Pamela Andersonról (ugye Tommy Lee dobos csaja volt sokáig), az énekescserét egy percben letudják és rengeteg részletet meg is változtattak, amitől összességében elég felszínes lett a végeredmény. Bár nem baj, hogy nem húzták túl hosszúra a filmet és olyan gátlástalan lett, amennyire csak lehet, azonban a drámai jelenetek mélysége talán pont emiatt lett hiteltelen, mert a sorsfordító jeleneteket letudták pillanatok alatt. Azonban a szétvert szállodai szobák, Lee spriccelve élvező nője, Nikki Sixx basszusgitáros heroin-halál kombója, a megalakulás, a név eredete, az őrült bulik, a masszív drogfogyasztás, a lakkcsizmák, mások őrizetlenül hagyott barátnői, akiket azonnal megcsináltak és minden, ami nagybetűs rock and roll, az belekerültek a filmbe.

A történet messziről indít, Nikki Sixx gyerekkorától, ahogy egyik pillanatban még az alkoholista anyjával veszekszik, majd csinál egy zenekart a dobos Tommy Lee-vel, amire egészen konkrét elképzelései vannak. Egy újsághirdetésnek köszönhetően csatlakozik hozzájuk a náluk kicsit idősebb Mick Mars gitáros, majd megtalálják a megfelelő énekest is Vince Neil személyében. Aztán a kötelező körök a világhírnév felé: kis klubokban való fellépés, mint a kultikus kaliforniai Whisky a Go Go, majd lemezszerződés, óriási koncertek, látványos show-k, jobb drogok, több rajongó, megszámlálhatatlan mennyiségű groupie, Ozzy közben hangyákat szív fel az orrába és a saját hugyát nyalja fel a földről, mint ahogy a könyvben is megírták, az asztal alatt pedig nonstop akad egy csaj, aki az orális élvezeteket biztosítja a tagok számára. Ez volt a hedonista élet aranyoldala, amiért egy kicsit mindenki rocksztár szeretne lenni, de hogyne lenne egy sötétebb fele is a történetnek; hiszen ott volt a halálos autóbalesetet okozó Neil, aki kinyírta a haverját, vagy a kislányának halála, Sixx herkás korszaka, Tommy Lee nőverős ügyei és Mick Mars betegsége.

A banda viszont túlélt mindent, kisebb nagyobb megszakításokkal és legendává váltak tagjai, akik most ennek a filmnek a producerei voltak és állítólag elégedettek a látottakkal, sőt nem is nagyon bírják, ha ekézik a filmet a kritikusok. Pedig van gond, mert akik nem rajongók, azok könnyen elvesznek a filmben, ami nem éppen részletgazdag, csak nagy vonalakban lohol át a történelmen és könnyebb dolga egyértelműen azoknak lesz, akik olvasták a könyvet és az agyuk automatikusan pótolja a hiányzó információkat. A karakterek néha túljátsszák a szerepet, van, hogy önmaguk karikatúrájának tűnnek, de a hitelességet azzal próbálták igazolni, hogy a színészek valóban megtanulták a dalokat eljátszani.

Machine Gun Kelly alakítja Tommy Lee-t és a rapper négy új számot is rögzített a zenekarral. A Trónok harcában Ramsay Boltonként megismert Iwan Rheon hozza a cinikus Mick Mars-ot, Douglas Booth Nikki Sixx-et és a Punisherből ismerős Daniel Webber az énekest játssza.

Az egyik legbalhésabb zenekarként számon tartott Mötley Crüe előtt állít emléket a The Dirt, de ezt a rock and roll-t, amit ők műveltek, valószínűleg nem lehet elmesélni vagy bemutatni, csak átélni, szóval lehet nem a film hibája, hogy nem érezzük át teljesen a látottakat, feldolgozni viszont eltart egy darabig.


mötley crüe the dirt



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása