2019.05.05. 13:38 – sz.ági.

Mászókötél nélkül - Megnéztük a Free Solo című dokumentumfilmet

freesolo.jpg

Dokumentumfilm kategóriában nyert idén Oscar-díjat az a film, ami egy olyan mászóról szól, aki a világon egyedüliként, mindenféle biztosítókötél nélkül, azaz free solo stlyle-ban, megmászott egy 900 m magas, nagyjából tükörsima sziklafalat. A felvételek lélegzetelállítóak és annyira félelmetesek, hogy néha még az operatőr sem mert odanézni.

Képzelj egy olimpia versenyszámot, amiben ha nem az aranyérmet szerzed meg, akkor nem az ezüst vagy a bronz vár rád, hanem a biztos halál. Nagyjából így lehetne összefoglalni a free solo-zást, mint sportágat. Alex Honnold kicsit olyan, mint egy szuperhős, csakhogy ő a szuperképességét nem a Krypton bolygóról szerezte, hanem onnan, hogy minden emberi határt átlépve leküzdötte a lehetetlent. A férfi 1985-ben született és több éves kemény rákészülés után megmászta az Amerikában található El Captain nevű, nagyjából totál függőleges sziklafalat és ebben semmi nem volt segítségére. Van, hogy egyetlen ujjal tartja magát és ha csak egy milliméterrel arrébb fog rá a sziklára, azonnal a semmibe zuhan.

A film persze nem lenne elég érdekes, ha csak erről az egyetlen mászásról szólna, ezért bemutatják nekünk Honnold életét is, de épp csak annyira másznak bele a lelkivilágába, ami pont nem lesz túl hatásvadász, de nyilván mindenki kíváncsi rá, hogy miért nem érez ez az ember félelmet. Így derül ki, hogy Honnold igenis retteg, amikor ezt a mutatványt véghez viszi. Honnold azért kiváló filmezni való anyag, mert egy borzasztóan különc figura. Nem nagyképű, simán eléldegél egy furgonban, szereti a természetet és az életét erre a sportra tette fel, mert ezt élvezi csinálni. Ezzel együtt azonban a férfi egy kicsit pszichopatának is tűnik, mert borzasztó tárgyilagos tud beszél mindenről, még az érzésekről is. Egyrészt minden kijelentése igaz, de az emberek többségének gondolatait vagy életét befolyásolják az érzelmek. Honnoldét nem igazán. Amikor az egyik falmászó barátja meghal és körülötte gyászolnak az emberek, akkor ő csak annyit kérdez, hogy mégis mire számítottak? Persze mindenki tudja, hogy ez egy ilyen szakma, ha sarkítani szeretnénk, de a többség reakciója akkor sem ez lesz egy ilyen tragédiára. A főszereplőn látszik, hogy bőven van gondja a társas interakciókkal és arról is totál érzelemmentesen képes beszélni, hogy barátnője van. Érzékeli annak pozitív hatásait, de kíméletlenül nyers és őszinte még a csajával is, pedig bántó szándék nincs benne, csak nem bírja a mellébeszélést. Amikor a csaja azzal a mondattal köszön el tőle egy-egy sziklamászás előtt, hogy vigyázz magadra, akkor Honnold kiakad, mert ő eddig is nagyon vigyázott magára, hiszen ezt a sportot csak maximális odafigyeléssel lehet űzni. Azt pedig egy percig sem tagadja senki előtt, hogy az ő egyetlen szerelme a mászás. Nem másoknak akar bizonyítani, nem világrekordot akar dönteni, de miközben mások életcélja az, hogy kényelmes, boldog életet éljenek, addig Honnold nem tud mit kezdeni ezzel a hozzáállással, ő ugyanis máshogy van bekötve. Elmondása szerint attól még nem mozdult előre világ, hogy valaki kényelmesen és boldogan éldegélt, attól viszont, hogy lehetetlennek tűnő határokat lépsz át, az azért mégiscsak egy másfajta életmód.

A filmet a férfi barátaival együtt forgatta le, akik szintén profi mászók, viszont irgalmatlan nagy volt rajtuk a felelősség, hiszen már eleve az zavaró, ha valakit vesznek kamerával, miközben ha csak egy rossz lépéssel vagy mozdulattal bezavarnak, azzal azt vállalják, hogy megölik a barátjukat. Ráadásul, még ha nem is hibáznak semmit, akkor is benne van a pakliban, hogy kamerára veszik Honnold halálba zuhanását, hiszen egy olyan sziklafalat készül megmászni, amit míg biztosítókötéllel is csak a legprofibbak képesek legyűrni. Elizabeth Chai Vasarhelyi és férje, Jimmy Chin rendezőpáros azonban vállalták ezt a kockázatot. A pár már amúgy is dolgozott együtt a Meru c. film forgatásán, amiben a Himalája egyik csúcsát mászták meg. Ezt a filmjüket itthon nem adták a mozik, de a National Geographic jóvoltából nálunk is látható volt.

A Free solo rendkívül feszült film lett, ami egyben egy lenyűgöző természetfilm is, ami sokkal többről szól, mint egy világrekord. A film nem romantizálja túl a sportot, nem viszi indokolatlanul mennybe szereplőjét és úgy tud felemelő lenni, hogy nincs benne sablonos hatásvadászat, de sokat mesél a kitartásról, a határaink feszegetéséről, az akaraterőről és az emberi addikcióról.
Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qrzor 2019.05.06. 15:40:21

Dan Osman és Honnold a bizonyítékai Isten létezésének. :-P
(Nem, nem átvitt értelemben, hanem Ők azok.)

www.youtube.com/watch?v=SHArb3kKqiE

darlacko 2019.05.06. 18:48:59

@qrzor: Elfelejted Adam Ondra említését, ő se semmi.

Conan The Librarian 2019.05.06. 20:19:15

"Honnold igenis retteg, amikor ezt a mutatványt véghez viszi."

Nem retteg. Követem pár éve a fazont, többször is nyilatkozta, hogy ha elkezdesz parázni mászás közben, akkor van a gond. Mondta, ha minden rendben megy, akkor egyfajta meditatív tudatállapotban, teljes fókuszban, de nyugodtan mászik. A filmben is láthatjuk, amikor a mászás második szakaszában már kivigyorog egy-egy pihenősebb résznél a kamerásoknak, a lenti figyelő meg meg is jegyzi, hogy "Honnold has a best day of his life". Semmiféle rettegés nincs.

phranxinatra 2019.05.06. 23:15:17

Retteg? Te mit néztél, a cseh 2-t?

midnight coder 2019.05.07. 07:47:23

Beteg dolog kockára tenni az életét valakinek a nagy semmiért.

darlacko 2019.05.07. 08:38:53

@midnight coder: Hát ja, még a végén meghal. Ahogy mi mind. Az a poén, hogy a nagy mászó, Wolfgang Güllich autóbalesetben halt meg.
Te nem csak sziklát nem mászol, hanem a fotelből se kelsz fel, nem sportolsz, mert az hülyeség, minden bajodért az orvosokat hibáztatod. Te akkor ne mássz sziklát, hanem fuss félmarathont, vagy legalábbis 10 km-t, csinálj fekvőtámaszokaty felhúzásokat, guggolásokat. Abba nem annyira lehet belehalni. Ja, persze te arra is találsz valami kifogást, hogy miért nem csinálod.

Nem csak az a lényeg, hogy hol másznak, hanem az ehhez szükséges tréning. Hogy nem lehetnek elhízottak, kondi, edzés.

furious ewok 2019.05.07. 10:07:31

Ha már adrenalin kell neki, akkor inkább másszon, mint pl. 150-nel repesszen a belvárosban. Amíg csak a saját életét veszélyezteti, azt csinál, amit akar. Persze attól még nem normális a fazon az biztos.

qrzor 2019.05.07. 13:57:56

@darlacko: Igazad van. Az Olimposzon is többen laktak.... :-)

Nemrég beiratkoztam egy qrvadrága reinkarnációs tanfolyamra (Egyszer élünk!, Belefér, nem?) és ott azt mondták, hogy igazából ők Jézus reinkarnációi. A tag ugye a vizenjárással kezdte, csak utána váltott falonjárásra.

Komolyra fordítva a szót. A "félelmi szint" a végtelenségig tologatható gyakorlással. Pontosan tudja mindenki, hogy mikor van a belől és mikor indul az a belső remegés, ami nem az izomfáradtság jele. A félelem is egy mentális állapot. Afölött maradni szintén az. Ráadásul a szint nem állandó. Nagyon hamar vissza tud esni az ember. (kivéve az eleve suicidokat)