2019.05.17. 09:55 – Lángoló

Miksa: Every Day - Itt a Ladánybene 27 frontemberének első szólódala

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

miksa.jpg

Zenei kísérletbe kezdett a Ladánybene 27 frontembere, László M. Miksa. Szólóprojektjében az elektronikusabb reggae-hangzások irányába mozdul el, dalszövegei személyes és társadalmi kérdéseket boncolgatnak. Debütáló, Every Day című dalához a Tucanproject filmes csapatával készített klipet, és ezt most a Lángoló olvasói láthatják először.

A Ladánybene 27 zenekarban 30 éve kreálok dalokat, és azt figyeltem meg, hogy feloldódnak a megoldások közösségünk sokszínűségében. Természetesen ilyenkor az ember elsősorban egy csapat tagja, a közt szolgálja, és megfelelő mennyiségű kompromisszum alakítja a művek kimenetelét. Arra gondoltam, hogy induljon egy olyan kísérleti projekt, amiben csak egy fő alakítja a zenei vonalakat, jómagam. Szeretném, ha a jövőben muzsikáimból átjöhetne minden olyan a zenei folyamat, ami gyermekkoromtól kezdve szerepet játszott az életemben, legyen az elektronikusabb megszólalás, némi jazz, csipetnyi ska, molnyi dancehall, persze a roots reggae muzsika keretein belül

– meséli a projekt születéséről László M. Miksa. Ahogy a projekt minden dala, az Every Day alapjai, billentyűszólamai is Miksa otthoni ministúdiójának terméke. Kialakítását Pap Zoltán szövege, a 19 éves tehetség, Hertelendi Anna autentikus roots dobolása és Bodnár Tibi gitárjátéka tette teljessé. A végmaster az Origo Studióban készült Cserny Kálmán hangmérnök irányításával.

Az Every Day című dalt nem csak azért tartom fontosnak mert az első szólódalom, hanem azért is mert egy kicsit rólam szól. Egy régi élethelyzetem lenyomata arról a múltbéli lelki állapotról, amikor egy negatív esemény belehajszolt az alkotásba, ami közben megrögzötten menni kellett valami felé, és az a valami hajtott előre, és megvédett a helyzetem átgondolkodástól. Viszont nem hagyott aludni… Úgy, mint a dalban szerelem… Azzal a súllyal, hogy véges pályán mozgunk és létkérdés, hogy ne szalasszunk el egy alkalmat se, amikor ölelhetünk, szerethetünk. Lényeg, hogy keressük ezeket az alkalmakat, és merjünk előre lépni. Minden nap! 

A klipben a főhős miután elhagyta szerelmét rádöbben, hogy hibát követett el, és kényszeresen járja a város utcáit, zaklatottan keresve őt, és nyugtatja magát az élet apró szépségeivel, vagy épp létünk súlyos tragikusságait használva teremt egyensúlyt magában.

Régi jó barátommal, Papik Péterrel (Tucanproject) a szöveget értelmezve rögtön fekete-fehér városi képek alakultak a fejünkben. Olyan képekre törekedtünk, amikkel a város kulisszái mögé nézhetünk, láttatva azt, amit a főhős lát: a talmi csillogást és a repedező falak közti ellentmondást, a nélkülözés szürkeségét, a sok nem ismert szándékú törekvést és történetet, ami a városi ember fejében játszódik, a küzdelmet, a közönyös igyekvést valami felé, a felületes kapcsolatokat, az arctalanságot. Így láttatva a főhős csalódottságát a saját döntésében.

A tervek szerint Miksa két-három havonta jelentet meg új dalt szólóprojektjével. A zenei kísérlet eredményei először július 23. és 28. között Cegléden, az LB27 Reggae Camp Roots Corner  színpadán lesznek hallhatók, ahol Miksa egy néhány órás dj-szettben mutatja be a dalokat, keverve a 60-as, 70-es, 80-as évek roots reggae muzsikáival.


premier lb27 miksaKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása