2019.07.03. 14:19 – Lángoló

Egy igazán dögös dallal mutatkozik be a Ripe Foal – Vintage Overdrive II.

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

ripe_foal_1.JPG

Az egri és budapesti muzsikusok alkotta zenekar a hétvégén rakta ki első debütáló nótáját, War Cry címmel. A dal előfutára a hamarosan érkező három számos Ep-nek. A Ripe Foal stílusát tekintve szándékosan tág. Zenéjük táptalaja a Vintage Rock, de rengeteg modern elemet is beleszőnek, a dalokat a grundge, stoner és hard rock tengelyen lehet a leginkább elhelyezni. 

Azért kezdtünk egymással, hogy kibulizzuk magunkat zeneileg. Gondoltuk összejövünk játszani korlátok nélkül, aztán még is csak kialakult valami féle irány. Mondjuk úgy, hogy a rock a ragasztó, ami összefogja a marhaságainkat. Egyébként mindenki sok felé zenélt, zenél. Okos Gergő (dob) és Kocsis Levi (basszusgitár), a ritmusszekciónk, az Ethnofilban nyomja. Én legutóbb a Deephluxban gitároztam, Petit az énekesünket meg egy házibulin kukáztam vagy 10 éve. Hallottam egy kazit, amin többek között Queen-t énekelt és seggre ültem.

- mondja Bencze László gitáros 

A dal része a Hands of Doom és a Glorious Space Riders által másodjára megjelentetett Vintage Overdrive nevű válogatásának, melynek megvalósításában a Baby Gorilla Records is közreműködött. Az összeállítás célja, a hazai underground grunge, garázs, pszichedelikus és blues rock formációk népszerűsítése, ingyenesen letölthető a Bandcampről. Összesen tizenegy zenekar képviselteti magát, akikről szintén érdemes ejteni pár szót.

A The Royal Freak Out hangos prog-stonere felpörget és bólogatásra invitál. Pont annyira dallamos, amennyire karcol és pont olyan sokrétű stílusilag, hogy ne nagyon lehessen beskatulyázni. Ők olyan zenekarok előtt játszottak már, mint az amerikai Karma to Burn vagy a román Methadone Skies, nemrég érkeztek szerb miniturnéjukról. Tavalyi A Step Beyond the Fading Line c. nagylemezük kiváló út- és irányjelző. A következő koncertet augusztus 16-án az Abaligeti Prog Camp-en kaphatjátok el. 

A Third Planet első hallásra kissé popos hangulata mögött, kő kemény matematika bújik meg. Leginkább a 70-es évek progresszív rockjához lehetne hasonlítani, ám a megvalósítás tagadhatatlanul modern. Még nem egész egy éve létezik a zenekar, de már túllépték az ezer like-ot, több, mint hatezren hallgatták meg bemutatkozó EP-jüket és bejutottak az Öröm a Zene tehetségkutatójának a döntőjébe. Legközelebb július 5-én láthatjátok őket a Hello Ugar fesztiválon, majd július 20-án a Váci Vigalom-ban és július 21-én, akusztikus felállásban, a Szabadság Híd pesti hídfőjénél. Első videóklipjük pedig szeptemberben érkezik. 

A Lemurian Folk Songs egyedülálló csapat a hazai piacon. Az önmagukat heavy psy bluesnak definiáló formáció túl van két sikeres külföldi turnén, nemrég vonultak stúdióba felvenni új albumukat, melynek bemutató koncertjei, Budapesten szeptember 20-án a Robot-ban, Pécsett szeptember 21-én a Szabadkikötőben és Szegeden október 10-én a Jate Klub-ban, a Nebula/USA előzenekaraként kerülnek megrendezésre. Az anyagot kizárólag vasakkal rögzítették, mágnesszalagra. Egy szuszra, együtt, egy teremben játszották fel és a tervek szerint vinylen is megjelenik. A nyár folyamán, július 26-án a Kabin-ban és a Fekete Zaj fesztiválon találkozhattok velük. 

“Feszes és markáns ritmusok, intenzív gitártémák, valamint nem szégyenlt dallamok.” Jellemzi magát a Hoodoo Offenders. Stoner és pszichedelikus elemekkel tarkított alternatív rockot játszó együttes 2017-ben adta ki legutolsó lemezét, amin az All of You is szerepelt. A szám szerkesztése és hangulata egyaránt Arctic Monkeys-esnek tetszik, a gitár, kisebb kilengésekkel, szinte végig kíséri a ritmusszekciót.  

A Turn Singnals egy hamisítatlan modern rockzenekar. A Shine című dal 2017-es első nagylemezükön, a Duck and Cover-en jelent meg. Az eredeti felállás a Dope Calypso, a The Bits és a Supersonic tagjaiból verbuválódott 2015-ben, Budapesten.   

A 90-es évek sivatagi stoner rockját megidéző zenekar, a beszédes nevű Muddy Roots, idén májusban mutatkozott be. Korábban mind hárman, a januárban feloszlott, Burning Full Throttle-ben játszottak. A stílus nem sokat változott, azonban új lendülettel álltak neki a számírásnak a srácok. Július 5-én az Alpár Feszt-en, valamint július 12-én, Tiszakécskén, a III. Amerikai Autós Piknik-en hallhatjátok őket. 

Instrumentális, elszállós, kissé elektronikus psy-post-rock. A magyar pszichedelikus mezőny egyik kiemelkedő formációja, a Deley nemrégiben jelentette meg harmadik, ezúttal élő lemezét, Clutch! címmel. A Vintage Overdrive-on egy eddig még nem hallott, szintén élő felvételét hallhatjátok, a Jamie’s Magnificent Birthday Party-nak. A csapat tavasszal készül meghódítani nyugati szomszédainkat, addig is augusztus 24-én a szentendrei Barlang Klub kerthelységében lehet velük találkozni. 

Az Indeed neve nem ismeretlen annak, aki forog a hazai klubéletben, azonban a jelenlegi felállás, soha nem látott energiákat engedett szabadjára. A Don’t Give a Fuck, még a 2017-es, Sinecure LP-ről származik. Az új anyagon nemrégiben kezdtek el dolgozni, a tervek szerint még ősszel stúdióba vonulnak. Idén ők is bekerültek, a Hangfoglaló tehetségkutatójának döntőjébe. A Torockó mellett megrendezésre kerülő Double Rise fesztiválon, a Run Over Dogs után lépnek fel, július 4-én. A Művészetek Völgyében, július 20-án, valamint a Nebula/USA előzenekaraként október 8-án Budapesten, az Analog Music Hall-ban és október 10-én Szegeden, a Jate Klub-ban lehet majd őket elcsípni. 

Két basszusgitár és egy dob, mi kell még? A Lucy Dreamin egy igazán sajátos koncepció hazánkban. Keleti sivatagi pszichedéliaként aposztrofálják magukat, bármit jelentsen is ez, a muzsika rendkívül izgalmas. A megfelelő hangzás érdekében nem kevés pedált használnak a srácok. 2014-ben alakultak Szegeden és tavaly dobták ki első nagylemezüket, Stars Explodin’ címmel. A Passacagila for Carla Bozulich egy újabb szám, aminek az élő felvételét hallhatjátok a válogatáson.  

A Head Music Explorers igazi űrzene. Az itt hallható Ancient Pilot in Havarut-ban majd huszonhét percen keresztül nem történik szinte semmi és mégis gyönyörű. Zúgás, mindenféle frekvenciák és égi testekről visszaverődő, torzult rádiójelek kavarognak a kozmoszban. Az egészet Bien János pakolja össze egymaga, remek levezetése ez az ambient track, az összeállításnak.


premier



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása