2019.08.26. 11:12 – Lángoló

Kutatást indít a Hangfoglaló a hazai zenészek jól létéről

Zenész vagy? Hogy vagy?

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jason-rosewell-askeuozqhyu-unsplash.jpg

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Innovációs Alprogramja megbízásából kutatás indul a magyar könnyűzenészek testi-lelki állapotáról.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program a hazai könnyűzenei élet szereplői számára igyekszik immár ötödik éve kiszámítható módon támogatást nyújtani a magyar piac fejlődése és bővítése érdekében. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a lehető legszélesebben értelmezett magyar könnyűzenei piac valamennyi szegmensének ismerete. Részben ezt a célt szolgálja a Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja (a korábbi Jogdíjfizetést Ösztönző Alprogram), amelynek keretében az elmúlt években is több kutatás született, például a próbatermi helyzetről vagy éppen az ingyenes városi rendezvényekről.

Az Innovációs Alprogramot megvalósító Hangfoglaló Programiroda felkérésére augusztus végén a WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft-vel együttműködve indult a magyar zenészek testi-lelki állapotával foglalkozó kutatás.

A zeneiparban tevékenykedő szakemberek és zenészek körében általánosan megfigyelhető a mindennapi munkavégzés, a próbafolyamat és a színpadi szereplés során is egyfajta szorongás, amelyet a változó intenzitású élethelyzetek és a folyamatos teljesítménykényszer sok esetben csak fokoz. A wellbeing nem csak jólétet, hanem jól létet is jelent egyszerre, és a nemzetközi zenei piacon már évek óta fokozott figyelmet kap a zenészekre irányuló nyomás kutatása és kezelése. A Magyarországon első ilyen témájú kutatás kérdőíve többek között arra kérdez rá, hogy milyen társas és egyéni helyzetekben kell helytállnia a zenésznek, milyen körülmények között folyik az alkotói és előadói folyamat, illetve hány alkalommal koncertezik a produkció egy évben.

A kutatás alapjául szolgáló kérdőív kitöltése anonim, a válaszokat szeptember 30-ig lehet feltölteni.

A kérdéssort az Artisjus küldi ki a regisztrált zeneszerzők címeire, illetve a kitöltési határidőig folyamatosan elérhető lesz a Hangfoglaló Program honlapján is. A válaszok feldolgozása októberben kezdődik, ezt követően 2019 decemberére várható az eredmények publikálása.

Itt a kérdőív.

A poszt megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png


hangfoglaló program #hangfoglaló2019



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása