2019.09.09. 11:00 – Lángoló

Merengő - Itt az új Marble Mist-dal

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

marblemist.jpg

A májusi Tainted Love című kislemezükhöz készült klipje után nemrég újabb videóval jelentkezett a Marble Mist zenekar. Egy már-már közönség kedvencnek mondható dalhoz készítettek egy hangulatos mozgókép-
anyagot, amiben láthatunk pillanatokat Budapest utcáiról, tereiről, a stúdiózás hangulatáról, majd egy vágással hirtelen a koncertjükön találhatjuk magunkat. A klip volt az október elején megjelenő Balance című első albumuknak, az első klipje és róla az első hivatalos dal, amit most követ az alább bemutatkozó második szám Merengő címmel. Az új album felvételei során egyébként a zenekar némiképp eltért az eddigi csak angol nyelvű szövegeitől és a tíz dalból álló lemez felén magyar nyelvű számokat is hallhatunk, a Merengő az egyik ilyen.

A dal: A dal alapja egy próba során született tavasszal, amire Tony hozott egy szövegkezdeményt, amit aztán Bence dolgozott tovább és így született meg a végleges dalszöveg. Az egész szám elég gyorsan elkészült, gyakorlatilag a próba végére megvolt a most is hallható struktúra, ami hangszerelésben változott egy minimálisat, de alapvetően a cél egy pörgősebb magyar dal megírása volt, ami szerencsére sikerült is. 

A szöveg: A verzéket Bence írta, a refrént Tony. Az úgynevezett „se veled – se nélküled” kapcsolatok világába kalauzol el, ahol már mindketten szenvedtek a másiktól, de mégsem engeditek el egymást. Igyekeztünk átadni azt a totális kettősséget és tanácstalanságot, amiket az ilyen szituációkban megtapasztal az ember, de azért nem szerettük volna túl szájbarágósra írni, így a legtöbb sort többféleképpen is lehet értelmezni. 

A klip: A klip alapanyagát a nowás srácok készítették (Szűcs Gábor és Mészáros Gergely), ami egy pszichedelikus montázs Budapest különböző pontjaival és utólag rávágott absztrakt tárgyakkal. Ezt az alapot editálta utólag Balázs rátéve a zenekari logot és egy-két fényezési dolgot. Alapvetően a merengő szövegi világához illik ez a kissé kaotikus hangulat, másrészt a képi világ passzol a Tiffany klip városi snittjeihez is, így gondoltuk, hogy ez egy jó választás lehet a dal mellé. 

Studio: A studióba már egy szinte kész dallal érkeztünk, aminek az alapjait Balázs, Szabi és Tony közösen játszották fel élőben, aztán Vasti (Vastag Gábor) és Balázs kísérletező kedvéből született az ötlet, hogy kerüljön rá egy plusz slide-gitár track is ami kissé countrys hatást kölcsönöz a dalnak. Erre a vonalra ráfeküdve Bex (Beke István) az overdubok készítésekor még rátolt egy igazi vadnyugati kocsmahangulatú pianino ritmust (egy kb korabeli zongorán) is, amitől még sokszínűbbé vált a dalt.  

Producer: Ezen a dalon a fő produceri munkákat Vasti végezte, amit Bex és Balázs tanácsai tettek teljessé.

Kiss Tibi:  A studio sessionok során sokszor pont úgy voltak foglalva az időpontok, hogy Kiss Tibi is ott volt a studióban (ami nem meglepő, hiszen a studio szintje egyben a Quimby próbaterme és raktárja is) és így többször belehallgatott a felvételekbe nagyon hasznos tanácsokat adva, amik természetesen beváltak, szóval ezúton is köszönjük a jófejségét és a segítőkészséget! 

Egyébként készül még egy klip, amit Bátori Jim Sinco rak majd jössze, az album borítóját pedig Vitáris Iván (Ivan and the Parazol) készítette, aki a zenekar mentora is 2018-óta, mióta részt vesznek a Hangfoglaló programban. A lemezbemutató október 24-én lesz a Dürer Kertben.

Itt a Tiffany klipje is természetesen:

A poszt megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png


premier marble mist #hangfoglaló2019



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása