2019.09.18. 21:21 – Lángoló Gitárok

Utazás a jelenben – Itt a Lemurian Folk Songs új lemeze, az Ima今

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

langolo1.jpg

Új négyszámos anyaggal jelentkezett a saját definíciója szerint pszichedelikus bluest játszó Lemurian Folk Songs. Az Ima今 dalaival garantáltan hamar meg fognak barátkozni azok, akik kedvelik a hatvanas-hetvenes évek korai, spontán jammeléseket sem elvető pszichedelikus zenéit, és nincs ellenükre a lecsupaszított, stúdiótrükköktől mentes megszólalás. A folytatásban jön a teljes lemez, és persze minden olyan információ, amit tudni kell róla. 

A 2015-ben alakult zenekar hazánkban egyedülálló, nehéz-pszichedelikus-bluest játszik. A tagok a Lemurian Folk Songs megszületése előtt is ismerték egymást, és bár tagcsere fordult már elő az elmúlt évek során, az különösebb hangzásbeli változást nem okozott. Ambrus Bence krautrockos, kilométerekkel a föld felett lebegő gitárjátéka dominál, meghatározva a zene ívét, míg Benus Krisztina visszafogott hangja adja a produkció egyedi ízét - énekébe nem kevés szorult a Jefferson Airplane énekesnőjének, Grace Slicknek a stílusából. A zenekar élőben és felvételen is ügyel arra, hogy az ének ne kerüljön előtérbe a zenéhez képest, hanem annak része maradjon, ez a stílusjegy az Ima今-n is felfedezhető, mára azonban Krisztina előadásmódja sokkal kiforrottabbá vált. Nem elhanyagolható természetesen a ritmusszekció sem -  a lemezen a kövér basszusszólamokat Nemesházi Attila bütykös ujjai pengetik, a Keith Moonra emlékeztető attitűdöt pedig Baumgartner István hozza a zenébe. 

A Lemurian Folk Songs tagjai a következőket mondták el a lemezről: 

Az Ima今 a japánul - valószínűleg sok minden más mellett - azt jelenti: most. Ez az anyag egyben előfutára a jövő év első felére tervezett konceptalbumnak, ami egyben a harmadik lemezünk lesz. Erre az albumra gyűjtöttük össze az elmúlt két év anyagából az általunk naivabbnak, nyersebbnek megítélt dalokat. Persze mind tudjuk, hogy az arra érdemes előadóknak az első pár lemezébe szokás beleszeretni, ezeket tartjuk igazán őszintének, de ahogy múlik az idő, a zenekar összeérésével az őszinteség mellé bekúszik a tapasztalat, jó esetben bölcsesség és alázat formájában.  Bár eredetileg csak digitális formában terveztük a dalok kiadását, a kiadónk, a Para Hobo Records - az egykori Baby Gorilla Records - ragaszkodott a vinylhez és a CD-hez. Ezek limitált számban fognak megjelenni, ami kétszázötven darab színes-szagos gyűjtői példányt jelent, és már kapható is lesz a pénteki koncertünkön a Robotban, valamint másnap a Független Kiadók Vásárán.

Általában véve a Lemurian Folk Songs tagjai autodidakta, intuitív zenészek. A számok túlnyomó többsége közös jamelésekből születik, ennek megfelelően meglehetősen hosszúak és szerkezetileg sem követnek semmilyen konvencionális szabályt. A műfaj jellegéből adódóan jellemző a repetitív dalszerkesztés, szóval nem éppen slágernek íródnak a dalaink. A felvételeket analóg cuccokon rögzítették, az éneket és a billentyűt leszámítva, egyszerre, egy térben, az Abnormal Studioban. A keverés Philipp László, a vinyl master pedig Sohajda Péter kezének munkáját dicséri.

Az elsőként érkező Highself Roadhouse egyből egy testen kívüli utazásra hív minket. A végtelen életigenlés ellenére mind a zenének, mind a szövegeknek van egy melankolikus, lemuriános íze. Ez alól első hallásra kibújik a második szám, a Füst, de ha jobban odafigyeltek, hallani, hogy van még valami a háttérben. A Pillanat egyenesen egy magyar sirató pszichedelikus rock változata. A szöveg szándékosan kissé suta, hiszen így, a maga egyszerűségével hozza kiválóan a megfelelő hatást -  egy igazi csavargó dal. Tudni kell Krisztináról és Bencéről, hogy évekig stoppolgattak, Európa tengerpartjait járva, olykor utcazenélésből, olykor a kidobottból élve. Sokban érződik a muzsikán ez a fajta szabadság és könnyedség, amit - aki csinált már hasonlót, tudja - olykor némi kilátástalanság is kísér. Saját bevallásuk szerint jelenleg a zenekar tartja őket az országban. Lezárásképpen a Melussina névre keresztelt, instrumentális jam sorozat harmadik felvonása következik, ami a maga nyersségével remek keretes szerkezetet alkot a Highself Roadhouse-al együtt.

A Lemurian Folk Songs tavasszal készül a harmadik európai turnéjára, egy tervezett téli álmot követően. Addig is még az ősz folyamán bemutatják az Ima今-t országszerte. Szeptember 20-án, Budapesten a Robotban és 21-én Pécsett a Szabadkikötőben, két francia zenekar, a Hold Station és a Jak’s társaságában. Ezután 27-én Miskolcon és 28-án, Szolnokon a Váróteremben, a Third Planet zenekarral. Október 23-án az Acid Mothers Temple vendégeként lépnek fel a Dürerben, utána november 5-én a debreceni Modembe látogatnak el a Ban Zaj sorozat vendégeként, végezetül pedig 8-án Szegeden zárják a turnét a Grand Caféban, ahol a Grabanc lesz az este másik fellépője. Érdemes őket most elcsípni, hiszen terveik szerint január végéig nem jönnek elő a barlangjukból. Ha valaki addig is szeretne velük mélyebben megismerkedni, annak itt az előző album is. 

További információk a Lemurian Folk Songs Facebookján, valamint a zenekar Bandcamp-oldalán

A poszt megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png


premier magyar rock hír blues krautrock pszichedelikus teljes album lemurian folk songs #hangfoglaló2019



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása