2019.09.20. 10:10 – Lángoló Gitárok

B-filmek, fantombolygó, korallkastély - Dalról dalra a Carnival Youth Good luck című albuma

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img-14_1.JPG

A Sziget után önálló koncerttel tér vissza Budapestre a lett indie-rock trió, a Carnival Youth. Az augusztusban megjelent Good Luck a zenekar harmadik nagylemeze, egy igazán színes anyag, a zenekarra jellemző üde dallamokkal, de ezúttal bőven adtak teret a kísérletezgetésnek is. Erről árulkodnak az eddig megjelent klipek is, melyek hol a ‘hetvenes évek B-filmes vilàgát jelenítik meg Boys Do Cry, hol Dale Cooper paranoiáját, mint a Phantom Planet, vagy éppen mindennapjainkra reflektálnak és tartanak elé görbe tükröt, mint a Desktopban. A Brazíliában rögzített album dalaival vasárnap érkezik a zenekar a Dürer kertbe, addig itt az alkalom, hogy megismerkedjetek a lemezzel, ha eddig még nem tettétek volna. 

1. Two Monkeys

Az első dal a lemezen, ami egy teljesen új világot jelöl ki a csapat számára azzal az állítással, hogy olyan helyekre megyünk ezúttal, ahová korábban nem, de magabiztosan vágunk neki az útnak. Egy erőteljes, “bele az arcba” típusú kórus, erős dallammal, ami több, egymástól eltérő hangulatú résszel keveredik össze, létrehozva egy átgondolt, strukturált zenei univerzumot. Van benne valami abszurd és vicces, izgalmas követni ezt a felfedezést.

2. Birthday

A banda fiatalsága itt új színben tűnik fel: naiv dallamok, de némi csavarral, zeneileg és szövegileg is.  Minden nap szürke és üres volna, ha nem lennének ünnepeink. Az ünneplés csak egy csodálatos illúzió, hogy élvezhessük azt. Ezt hallhatjuk ki a “cukormázas” kórusban, és az azt körülvevő, sötétebb részekben is.

3. Only the Moon Can See the Sun

Ennél a dalnál könnyű elképzelni a “szikrákat”, amikor élőben játsszuk a turnén. A szám egyébként a késlekedésről szól, arról, hogy mindenkinek vannak olyan gondolatai, amelyeket egyszerűen nem tud kiverni a fejéből, és amelyek megakadályozzák abban, hogy boldog lehessen. A dal arra ösztönöz, hogy birkózzunk meg ezekkel, és legyünk bátrak. 

4. Landlord

Némi irónia hatja át az egész albumot, de ebben az esetben erős gerince is van, mivel itt a dalszöveg megvilágítja azt, ahogyan a társadalom gondolkozik a halálról. Ezt a számot a ’90-es évek indie-je, annak nyers hangzása inspirálta. A Landlord a leghosszabb számunk, egyből ismerősen hangzik, ugyanakkor teljesen személyes. A fináléban megszólaló vonósok igazán izgalmasan csengenek.

5. Boys Do Cry

A Boys Do Cry már az elején igazán meleg és kellemes atmoszférát teremt minimalizmusával, de utána kiteljesedik valami sokkal nagyobbá. A vonósnégyes használata picit emlékeztethet arra, ahogy a The Beatles használta az ilyen típusú hangszereléseket - nem véletlenül, hiszen a zenekar egyik legnagyobb inspirációját jelentik.

6. Pumpkin Pie

Habár ezen az albumon már sokkal komolyabb témák tűntek fel, mint korábban, még mindig az álmainkat éljük, sok turnézással és szórakozással. Ez a fajta gondtalanság érhető tetten a Pumpkin Pie-ban is – egy édes dal arról, hogy maradjunk egész nap ágyban, és élvezzük teljes egészében a lustálkodást.

7. Desktop

Néhány dal azzal az egyetlen céllal íródott, hogy szórakoztasson, ilyen a Desktop is. Rájöttünk, hogy mennyire fontos, hogy legyenek olyan dalok is, melyeknél a koncerteken van tér az improvizációra, a játékra, hogy érdekesek és életszerűek legyünk élőben továbbra is. Itt nagyon sok hatás kihallható, Michael Jacksontól kezdve, Jack White-on át egészen a brazil hangulatokig.

8. Friends

Egy kis “lélegzetvétel” a lemezen, hogy visszaterelje a hallgatókat. A Friends az elbukott kapcsolatokról szól, ami azon a perspektíván keresztül jelenik meg, ahogy a Jóbarátok tévésorozat bemutatja a tökéletes barátságot, egyfajta kontrasztként. A sorozat karaktereinek neve és az igazságról szóló állítások furcsa keveredése létrehoz egy szürreális mixet, a zene pedig erre erősít rá – egyszerre édes és savanyú, világos és sötét.

9. Phantom Planet

Ebben a számban jól érvényesül a zenekar stílusa. Hip-hop elemek keverednek a dallamossággal, egy édes-keserű kombója az örömnek és a melankóliának.

10. Baby

Egy érdekes dal, amelyet a ’60-as évek pszichedelikus rockja és a midi basszusgitár ihletett. Valahogy egyszerre barátságos és ijesztő.

11. Coral Castle

A Coral Castle egy rejtélyes lett szobrászról, Edvard Leedskalninról (1887-1951) szól, aki a billentyűsünk távoli rokona volt és Amerikába emigrált, miután a lány, akit el akart venni, felbontotta az eljegyzésüket. Ezután egyedül élte le az életét, amit azzal töltött, hogy felépítsen egy csodálatos emlékművet, amit úgy ismerünk, hogy Coral Castle és Floridában található meg. Egy személyes dal, és valószínűleg a lemez legsötétebb darabja is egyben.

12. Side by Side

Ezzel a dallal zárul a lemez, ezzel összegezzük mindazt az érzelmi skálát, amit a Good Luck ajánl a hallgatóknak. Ez egy olyan utazás, amely ismeretlen és biztonságos területeken is átvezet, van benne öröm, lendület, ütések, bátorság és ambíció is.

 

További információk a koncerthez kapcsolódó Facebook-eseményen, valamint a Carnival Youth és a New Beat Facebook-oldalain! 


indie rock lettország dalról dalra teljes album carnival youthKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása