2019.09.27. 13:00 – Rácz Mihály

Dupla élmény a rock és a népzene metszéspontjából - Úzgin Űver és Dirtmusic jövő kedden a Müpában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

20190925_uzgin_uver.jpg

A MÜPA tavaly indult Dupla W elnevezésű sorozata alkalmanként egy hazai és egy nemzetközi világzenei banda közös nevezőjére fókuszál, illetve azt igyekszik felfedezni. Ez az összekötő tengely lehet gyakorlatilag bármi, szellemiség, zeneiség, vagy hasonló törekvés a világ megismerésére és dekódolására. 2019 október elsején a műfaji alapvetésnek számító kecskeméti Úzgin Űver lép fel elsőként, majd utánuk a nemzetközi világzenei életben kivételes megbecsülésnek örvendő Dirtmusic. Itt a közös szál a népzenei sokféleség mellett a rock energiáiból és esztétikájából való merítés, valamint mindkét zenekar legújabb albumán jelentősek a közel-keleti motívumok.

Az Úzgin Űver 1991-ben alakult, és a világzene hazai elfogadtatásáért éppannyit tett különleges lemezeivel, mint ahogy az elmélyült és ön-azonos muzsika komolyan vételéért. Úgy tűnik, vállalják az árat, hogy a pop-biznisz viszont így kevésbé vevő rájuk, de cserébe mi viszont megkapjuk a hazai zenei színtér egyik legjobb bandáját, akitől a lehető legmagasabb minőségre számíthatunk folyamatosan. A rock, a pszichedelikus folyamatzene, az elektronikus tánczene, a keleti (közeli és távoli) archaikus folk egymásra találásának egyik csúcsa a Patak című tavalyi lemezük, ami fel is került a legrangosabb műfaji listára megjelenése után; a World Music Charts Europe 24 ország 50 világzenei rádiósának szavazatai alapján áll össze, azaz a nagyérdemű tavaly igen sokat hallhatta az éterben a kecskeméti zenekar felvételeit. Mi itt dicsértük érdemeinek megfelelően a lemezt.

Az amerikai Chris Eckman és az ausztrál Hugo Race 2007-ben alapította a Dirtmusicot, és egyrészt hozták bele a folkra éppúgy nyitott elképzeléseiket, mint az urbánus, és jellemzően az élet árnyékos oldalára fogékony alterockos szellemiséget. Eckman elsősorban a kultikus The Walkabouts frontembereként vált híressé a folkos gitárzenei hívei közt, majd Európába költözve megalapította a Glitterbeat Records-ot, ami évek óta elnyeri a szakmától a legjobb világzenei kiadó címet. Hugo Race a Nick Cave féle Birthday Party és a Bad Seeds zenekarok égisze alatt érett muzsikussá, utóbbi első két lemezén már gitározott is, de azóta már több tucatnyi nagyszerű és különböző karakterű saját lemez megalkotása fűződik a nevéhez. A Dirtmusic a legendás mali sivatagi fesztiválon kapta első nagy lendületét a tuareg blues mélységeire való ráébredéssel, és állt össze egy szédületesen jó lemez felvételére mali muzsikusokkal, és ez évekre meg is határozta a zenekar arculatát. A nyugati zene művelése nem veszélytelen arrafelé, mint ahogy a hidegháborús hangulatú Isztambulban sem, Eckman összehaverkodott a török Baba Zula tagjaival is, és velük vették fel Murat Ertel zenekarvezető garázsstúdiójában a tavalyi Bu Bur Ruya című mesteri albumot, ami szintén nem kerülhette el jó sorsát, és egyből a listákon landolt.

További információk a koncert Facebook-eseményén


folk programajánló rock hír world müpa etno úzgin űver dirtmusic



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása