2019.10.01. 12:00 – Nihil_AK

Nyilvánvaló okokból - Szombaton Ørdøg, Asphalt Horsemen és Clue az Instantban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

asphalt_horsemen.jpg

Néhány nap múlva három olyan zenekar ad közös koncertet Budapesten, akik eddig hasonló összeállításban nem álltak még színpadon, pedig, bár mindannyian kicsit más világot képviselnek, stílusban sem állnak messze egymástól, ráadásul a tagok is ezer éve ismerik egymást. Az Ørdøg, az Asphalt Horsemen és a Clue egyaránt legjobb dalaival készül az estére, amelynek kapcsán készítettünk két miniinterjút a fellépőkkel. Kérdéseinkre az Asphalt Horsemen énekese, Lőrincz Károly, és a Clue basszusgitárosa, Nedoluha György válaszoltak. (Fotók: Asphalt Horsemen és Clue Facebook)

Lőrincz Károly – Asphalt Horsemen


asphalt_horsemen_lorincz_karcsi.jpg
Hogy jött a közös koncert ötlete?

Az Ørdøg tagjaival régóta ismerjük egymást, nálunk különösen Balázs volt az, aki a Stereochrist és a Mood-korszakban nagyon sokfelé járt a világban, itthon és külföldön is. Természetesen voltak közös bulik akkoriban, de nem olyan régen mi is egy színpadra keveredtünk Andrással egy ilyen össznépi megmozduláson, akkor vetődött fel a mostani koncert ötlete, amit a Cudi Purci Booking segítségével sikerült is összehozni, és amit december 20-án meg is ismétlünk majd Gödöllőn, a Trafóban.

Az Asphalt Horsemen számára hogy telt az utóbbi pár hónap?

Május elején jelentettük meg első magyar nyelvű lemezünket Halld, amit mondok címmel, ami valójában a harmadik Asphalt Horsemen album. Úgy gondoltuk, ezzel válaszolunk arra a sokszor feltett kérdésre, hogy mikor írunk már magyar szövegeket. Szóval csináltunk egy olyan anyagot, amint öt vadonatúj dal van és négy régebbi angol nyelvű szám magyar átirata. Már eltelt néhány hónap, mióta megjelent, valamikor csinálunk hozzá klipet, meg szöveges videókat is, de lassan már védjegyünk lesz, hogy kicsit ráérősek vagyunk. Ezzel az anyaggal koncerteztünk a nyár folyamán, és bízunk abban, hogy a magyar szövegek miatt egy új közönségréteget is elérünk majd. Persze az angol nyelvű dolgokról sem mondtunk le, hiszen van egy külföldi kiadónk, akik egy ideje már ostromolnak minket, hogy mikor jön a következő angol anyag. Az a terv, hogy ebből az öt magyar nyelvű dalból lesz a következő lemez első fele, amelyekhez még írunk 5-6 teljesen új számot.

Tervben van viszont egy újabb kiadványotok is, ha minden igaz.

Volt egy nagyobb akusztikus koncertünk még tavaly év elején a gödöllői Művészetek Házában, ami most megjelenik CD és DVD formátumban. Alapvetően nagyon szeretem az akusztikus koncerteket, és a többiek is hajlanak efelé, ráadásul a közönségünkből is sokan kérték, hogy legyen ilyen, hiszen attól a bluesos southern rock egyvelegtől, amit játszunk, abszolút nem áll távol ez a hangulat. Volt lehetőségünk, hogy egy kitűnő helyszínen csináljuk ezt meg, rendes nagy díszletekkel, olyan közreműködőkkel, vendégekkel, akikkel az évek során volt már lehetőségünk együtt zenélni. Nagyon jól sült el a dolog, sokat próbáltunk rá, látványos volt a színpadkép, végül egy majdnem háromórás koncert kerekedett belőle. Ezt rögzítettük, és a nálunk szokásos „Luca széke” módszerrel összeraktuk most egy kiadvánnyá, ami remélhetőleg a közeljövőben meg is jelenik. Elvileg lesz hamarosan folytatás, egy újabb akusztikus koncert, ezúttal a Marczibányi téren, november 7-én. 

Nedoluha György – Clue


clue_nedo.jpg

Majdnem pontosan egy éve jelent meg a Clue legutóbbi EP-je, a Triptychon. Mi történt veletek azóta?

Dióhéjban annyi, hogy mostanában egész sok koncertünk volt és lesz, teljesen véletlenül, mert ez amúgy abszolút nem jellemző ránk. Időközben készül az új lemez, az anyag már megvan, még csiszolgatjuk egy kicsit a dalokat, de várhatóan télen elkezdjük a felvételeket, és valamikor jövő év elején-közepén várható a megjelenése. Ezzel párhuzamosan tervezünk egy unplugged, vagy félakusztikus EP-t is, mivel szoktunk ilyen koncerteket adni, bár mostanában nem túl gyakran. Van viszont olyan dalunk, amit csak ott játszunk, mert olyan a hangszerelés és a hangulat, és az újak közül is van, ami inkább oda illik majd. Az új lemez ugyanis sokkal keményebb lesz, mint amit talán a közönség megszokhatott tőlünk, így valószínűleg arról ki is lógna egy-egy ilyen akusztikusabb, tiszta gitárra írt dal.

Mi az oka annak, hogy most súlyosabb anyag várható?

Jó kérdés. Már attól, hogy trióvá váltunk, sokkal direktebb lett a zene. Korábban mindig volt két gitár, amelyek közül az egyik még egy torzított, rendes metaldalban is játszhatott valami akkordbontást, pszichedelikusabb, tiszta szólamot, az ilyesmi pedig hozza magával, hogy jobban kinyílnak a dalok. Ezek most a három hangszerre írt zene miatt nyilván elmaradtak, és én is egyre többször megnyomom a basszustorzítót, De nem volt ebben semmi tudatosság, hogy akkor most egy keményebb lemezt csinálunk, sokkal gyorsabbak, sokkal keményebbek leszünk, meg persze sokkal dallamosabbak is, ami ma már annyira unalmas klisészöveg persze, hogy már azt is unjuk, ha valaki poénból mondja. Egyszerűen ilyen dalok jöttek. Sőt, írtunk egy abszolút thrash metal számot is, ami félig viccnek indult, aztán megmaradt, mert megszerettük, és rájöttünk, hogy beleillik a képbe. Szóval valószínűleg tényleg ez lesz a legsúlyosabb Clue anyag. Inkább a Triptychon folytatása várható, mint az előző sorlemezé, azzal együtt, hogy a saját bőrünkből nem tudunk, vagy akarunk kibújni.

Az Instantban előkerül majd néhány a friss dalok közül?

Igen, sok új számot is játszunk majd. Ha összerakunk egy dalt a próbateremben, amiről úgy érezzük, hogy jó, azt nem akarjuk visszatartani. Nem attól fognak kevesebb lemezt megvenni az emberek, ha tudják, hogy milyen szarok az új számok! Ráadásul sokkal jobban összerázódnak, összejátszódnak a dalok, ha élőben is kipróbáljuk őket. Kiderülhetnek mindenféle hangszerelési problémák esetleg még a stúdiófelvétel előtt, és különben is, ha már megírtuk, minek titkoljuk őket? Most számolgattuk, hogy nemrég volt olyan koncert, hogy egy vagy két dal került csak elő a legutóbbi lemezről, vagy annál régebbről.

Mennyire vagytok képben a másik két zenekart illetően?

Az Ørdøgöt természetesen ismerjük, nyilvánvaló okokból, az előzményeknek bárki utánanézhet. Örülünk, hogy végre együtt játszunk egy jó helyen, régóta volt már erről szó, most végre összejött. Az Asphalt Horsemenre nagyon kíváncsi vagyok, mert élőben még nem láttam őket, annak ellenére, hogy sokat hallgatom őket, mert közel áll hozzám ez a stílus. A három zenekar pont eléggé különböző zenét játszik ahhoz, hogy ez adjon egy egészséges sokszínűséget az estének, de még bőven nem lóg ki egyik fellépő sem a sorból, nem lesz olyan érzése a közönségnek, mintha összeraknál egymás mellé egy punk- meg egy black metal zenekart, meg mondjuk valami szintipop produkciót. Szóval biztosan jó összeállítás lesz ez, nagyon várjuk.

További információk a koncert Facebook-eseményén, valamint az Ørdøg, az Asphalt Horsemen és a Clue Facebook-oldalain!


budapest magyar programajánló rock koncert metal instant clue southern asphalt horsemen miniinterjú ordogKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása