2019.10.10. 14:00 – Lángoló

Ausztrál metalcore expressz – Áprilisban Parkway Drive a Papp László Budapest Sportarénában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

parkwaydrive.jpg

Április 6-án a Budapest Sportarénában lép fel az utóbbi években szép lassan Ausztrália legkelendőbb zenei exportcikkei közé besoroló Parkway Drive, akik hamarosan már élőben is szintet lépnek: 2020-ban indul ugyanis első arénaturnéjára a zenekar. Az Európa tizenegy nagyvárosát érintő Viva The Underdogs körút európai szakasza Hamburgból indul április elsején, hogy aztán 18-án a Wembley Arénát zárják ezt a sorozatot.

Messzire jutott a Parkway Drive az elmúlt 16 évben, hiszen valószínűleg ők sem gondolták volna alapításuk idején, 2003-ban a tízezer ember által sem lakott Új-Dél-Wales-i kisvárosban, Byron Bayben, hogy másfél évtized múlva sokan a metálzene egyik legnagyobb reménységeként emlegetik majd őket, vagy épp olyan lemezt adnak ki, ami végül az ausztrál listák első helyéig jut majd. Ehhez persze nem csak az eddig megjelent hat, egyre egyénibb hangzású album kellett, fontos szerepet játszott ebben az ez idő alatt lejátszott rengeteg turné, melyeknek köszönhetően a 2006 óta változatlan felállásban dolgozó ausztrál srácokat a szakma és a közönség is az utóbbi idők legjobb koncertzenekarai között tartja számon. Sokat elmond róluk a tény, hogy az utóbbi pár évben legalább ötször megfordultak hazánkban is, legutóbb két éve nyitották ők a Barba Negra Track akkori szezonját.

Bár a zenekart annak idején a kétezres évek második felében felfutó metalcore hullám dobta felszínre, és korai anyagaik jellemzően bírnak is a stílusmeghatározás minden alapvető stílusjegyével, a zenei kísérletezés különösen az ötödik album, a 2014-es Ire óta egyre kevésbé idegen tőlük. Persze ez érthető, hiszen a zenei érés általában magával hozza az egyre bátrabb kísérleteket, még azoknál a zenekaroknál is, akik hallhatóan ragaszkodnak eredeti gyökereikhez, ahogy Winston McCallék is teszik. Ha van tökéletes szintézise a metalcore-nak és a tradicionális heavy metalnak, akkor a Parkway Drive utolsó két albuma mindenképp kitűnő példát jelent erre, egyben sok felfedeznivalót kínálnak a stílus azon híveinek, akik nem ütköznek meg azon, ha kedvenceik egyre gyakrabban kaphatók műfajigen hangszerelésekre, billentyűs, vonós, sampleres megoldásokra, amiket egyébként irigylésre méltó természetességgel ágyaznak be a saját világukba.

A tavaly megjelent Reverence újabb lépés az Ire időszakában megkezdett úton. Hallhatóan továbbra is törekedtek a hagyományosabb és a kísérletezőbb dalok közötti egyensúlyra, ugyanakkor az olyan új dalok, mint a tiszta gitárokkal, zongorával indító, azok mentén nagyívű, vonósokat is bevető, hangulatos dallá fejlődő Shadow Boxing, amit néhány nyári fesztiválkoncerteken vonósnégyessel kiegészítve, vagy a líraibb hangvételű, klasszikus hangvételű The Colour of Leaving egyértelműen új írányt jeleznek náluk. Ezzel együtt a túlzott formabontás miatt esetleg elégedetlenkedő ősrajongók is megtalálhatják a számításukat az olyan hagyományosabb, direktebb dalok képében, mint a Prey, vagy a The Void.

Az április koncerten, ahol több, egyelőre be nem jelentett előzenekar is emeli majd az est fényét, a Parkway Drive várhatóan átfogó betekintést majd munkásságába, hiszen, bár az utóbbi idők koncertjein érthető módon a két legutóbbi album dalai kerültek túlsúlyba, még az idei fesztiválos kör során is rendszeresen bekerültek a programba a korai közönségkedvencek, ennél kevesebbet pedig biztosan nem várhatunk főzenekarként, első arénaturnéjukon sem. Hab a tortán, hogy a zenekar erre a körre a korábbiaknál is komolyabb színpadi látvánnyal és pirotechnikával készül, amiből a nyári koncerteken már kaphatott ízelítőt a közönség, szóval minden körülmény adott ahhoz, hogy ezen az estén még a szokásosan erős élőben nyújtott teljesítményüket is felülmúlják. 

Aki szeretne kicsit visszautazni az időben, a Parkway Drive két legutóbbi hazai koncertről galériát is talál a Lángolón! További információk a koncert Facebook-eseményén, valamint a Concerto Facebookján és weboldalán!


programajánló koncert ausztrália hír metal heavy metalcore concerto papp lászló sportaréna parkway drive



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása