2019.10.18. 11:02 – Lángoló Gitárok

Nick Cave and the Bad Seeds-koncert Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

nick_cave_by_jason_williamson.jpg

Jövő nyáron ismét Budapesten lép fel Nick Cave és zenekara, a The Bad Seeds. Az ausztrál énekes és dalszerző április végétől turnézik Európában új, Ghosteen című lemezének apropóján. Az október 4-én megjelent, szinte már éteri zenét rejtő, neoklasszikus és ambient elemeket felvonultató album az első, amely teljes egészében fia, Arthur 2015-ben bekövetkezett tragikus halála után készült, a kiadása óta napvilágot látott szakmai vélemények pedig egyöntetűen Cave legjobb, legmegrázóbb munkái közé sorolják. A tizenkilenc országot érintő turné június 2-án ér a Papp László Budapest Sportarénába. (Fotó: Jason Williamson) 

Ahogy erről már korábban beszámoltunk, az ausztrál énekes egy rajongói kérdésre válaszolva jelentette be a dupla album érkezését pár hete, üzenetében a lehető legrövidebb és tömörebb módon, mégis sokat sejtetően fogalmazva. Azóta már megjelent az album, ami teljes egészében meg is hallgatható a Nick Cave and the Bad Seeds Youtube-csatornáján.

Természetesen nem szeretnénk elvenni senkitől a felfedezés élményét, hiszen az semmivel sem hasonlítható össze, ugyanakkor, ha ismerjük az album háttértörténetét, akkor már a Ghosteen cím is elég beszédes lesz, a bő egy órányi dupla lemezen hallható zene nem különben. Az elsősorban Warren Ellis által megszólaltatott billentyűs és vonós hangszerek, szférikus hangfüggönyök, illetve Cave énekhangja által dominált anyag az a féle zene, amit sokan csak úgy írnak le, hogy nem erről a Földről származnak ezek a dalok. Mások a melankólia remekműveként emlegetik a lemezt, mi viszont pár hallgatás után egyelőre tiszteletlenségnek éreznénk bármilyen frappáns összegzést, azon kívül, hogy valóban egyedülálló még Cave hosszú pályafutását tekintve is, és szomorúságával, minimalizmusával együtt gyönyörű zenét tartalmaz.

A Nick Cave and the Bad Seeds legutóbbi budapesti koncertjéről ezt írtuk:

(…) letaglózó volt, mint mindig. Egyszerűen nem lehet rá nem figyelni. Évekkel ezelőtt, életem első Nick Cave-koncertjekor még nem hallgattam a lemezeit, de képtelen voltam otthagyni az előadást, most pedig hiába tudtam, hogy mire számíthatok, mégsem tudtam levenni a szemem a színpadról. És ez valószínűleg legközelebb is így lesz.

Az új lemez dalait hallgatva már biztosak vagyunk benne.  

További információk a koncert Facebook-eseményén, valamint a Concert weboldalán és Facebookján!


bejelentés rock koncert ausztrália hír alter nick cave experimental concerto nick cave and the bad seeds papp lászló sportaréna ambient rock neoclassical



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása