2019.10.28. 14:00 – Lángoló Gitárok

Zacher Gábortól Zoliig - Dalról dalra a Szabadtéri 4akkordos Performansz új albuma, a Rocksztárok porszívóznak

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sz4p.jpg

Detox-történet happy enddel, paneldráma, szerelmes fizikusok és szédülés Budán. Változatos témákat gyűjt csokorba a Szabadtéri 4akkordos Performansz új lemeze, ami szövegében és ezúttal zeneileg is igen erős lett a fiúk szerint. A Rocksztárok porszívóznak című vadiúj lemezükön Csóré Zoltán, a zenekar egyik frontembere vezet végig minket dalról-dalra, ami mellé exkluzív képeket is mutatunk a stúdiózásról és legújabb klipjük forgatásáról. (Fotók: Zsiga Pál) 

November 8-án az Instantban mutatja második nagylemezét a Szabadtéri 4akkordos Performansz (SZ4P). A nyár folyamán megjárták a Fishing on Orfűt, a Művészetek Völgyét és az erdélyi VIBE fesztivált, illetve Varga Samutól csendben elváltak útjaik. A szólógitáros posztra Szentgáli Gyuri érkezett, az új lemezt már vele vették fel, de Samu visszatér a lemezbemutatón egy-két vérbeli Samu-szóló erejéig. 

ÁLTALÁBAN A LEMEZRŐL

Renge Zsolt, a zenekar basszeros-frontembere elöljáróban így összegezte az új album hátterét:

Ez a lemez az eddigi legihletettebb anyagunk az elmúlt 12 évünk során, amelyet meglehetősen viszontagságos körülmények írtunk és raktunk össze. Volt minden: próbaterem beázástól kezdve egyéni tragédián át a tagcseréig. Végeredményben úgy érezzük mindezek nagyon jót tettek a daloknak, ami talán annak is köszönhető, hogy teljesen össze kellett zárnunk és minden külső körülményt leküzdve fordultunk rá a stúdiózásra. Ilyen jól még soha nem szóltak SZ4P számok, amit nagyon köszönünk a Pinewood Stúdiónak. Megtiszteltetés volt ilyen profi körülmények és stáb mellett felvenni a lemezt, amely több év termését összegzi.

Magukat a dalokat Csóré Zoltán mutatja be az olvasóknak részletesen. 

Zacher Gábor

Azt hiszem, ezt a dalt nem kell nagyon magyarázni, csak annyiról szól, hogy Zacher Gábor óriási forma, aki ráadásul tök okosakat mond, és nagyon szórakoztatóan olt le bárkit, ha egy interjú során hülyeségeket próbál a szájába adni. A verzékben említett jelenetek közül néhány pedig nem csupán a képzelet műve, egyszer tényleg ott állt mellettem Billy Talent koncerten, tök meglepő volt. Ehhez készült az első videoklipünk is Farkas Kriszti főszereplésével és Lippai Balázs rendezésében, amiben egy detoxban végződő estét kísérhetünk figyelemmel visszafelé.

Dal a playlisten

Az van, hogy nagyon bírjuk a Fish! zenekart, de ettől még szórakoztatónak találjuk alkalmasint a viszonylag mérsékelt mennyiségű mondanivalóval bíró szövegeiket. Egyik este azon poénkodtunk, hogy kéne írni egy dalt, ami nem szól semmiről, így született meg ez a szám. Nem mondom, hogy maradéktalanul sikerült, de szerintem elég közel van hozzá. Ha pedig bárkinek olyan érzése lenne, mintha hallotta volna már a refrént, valószínűleg az sem lesz véletlen. 

Kilences kapucsengő

 Ez a dal majdnem egyszerre született az Új elittel, kicsit a testvérének is tekinthető. Míg az a dal alapvetően optimista kicsengésű, ez pont az ellentéte: arról szól, hogyan marad végül egy senki a szép reményekkel induló lakótelepi fiatal. Mivel én is ilyen környezetben nőttem fel, nagyon bennem volt, hogy emléket állítsak szövegben ennek a néha nagyon nyomasztó környezetnek.

Szerelmes fizikus dala

Ennek a megírásakor úgy éreztem, hogy a bennem motoszkáló két kérdés mindennél fontosabb: lehet-e szerelmes dalt írni úgy, hogy nem vagyok az, és el lehet-e ezt mesélni fizikai példákon keresztül. Óriási fanja vagyok a PBS Space Time YouTube csatornának, ahol relativitáselméletről, kvantumfizikáról, meg az univerzum működéséről van szó, ezért muníció volt bőven, és úgy érzem, az égető kérdéseimre sikerült igennel válaszolni.

Budatrash

Úgy tűnik, hagyomány, hogy minden lemezünkön van egy utolsó pillanatban megírt szöveg, ami meg sem próbál komoly lenni, Az új eliten ez volt az Én még soha, de senkit ilyen erősen nem gyűlöltem, tényleg, itt pedig ez lett az. A mondanivaló csupán annyi, hogy utáljuk Budát, mindezt viszont egy tőlünk talán egészen szokatlan csűrdöngős alapra mondjuk el. A zenekarból amúgy csak Gyuri lakik Budán, ami elég béna dolog, de szépen kompenzált a lemez egyik legjobb szólójával.

Újraindítás

Az egész téma csak úgy kiesett belőlünk pár perc alatt egy próbatermi beállás során, és pár napra rá hasonlóan érkezett meg a szöveg is. Úgy voltam vele, ha már a Van valami a hereszőrben című dalunkban úgyis mókáztunk a reppeléssel, ide csinálhatnánk valami valódit is. Elég hamar érződött, hogy elférne ide egy erősebb énekhang és egy acélosabb gitár is, úgyhogy csatlakozott hozzánk Siklósi Örs az AWS-ből és Sipos Andris a Strong Deformityből, hogy aztán összerakjuk a lemez talán legerősebb dalát. A zenekar politizálós-megmondós oldala ezen a lemezen ki is merül ebben az egy számban.

Zoli vagyok 

Ez a dal egy kakukktojás, egy szintén tingli-tangli popdal, amit a fiókból vettünk elő és poroltunk le. Olyan régi, hogy talán már a zenekar indulása előtt is létezett, de valahogy eszünkbe jutott és megtetszett, ezért felkerült a lemezre. Fesztivál, pia, csajok, ennyi és nem többi. Amúgy a zenekar akusztikus műsora meglehetősen eltér a hangos koncertekétől, minden bizonnyal ezt a dalt az előbbieken lehet majd gyakrabban hallani.

A SZ4P új lemezét november 8-án, azaz jövő hét pénteken mutatja be az Instantban. Az Újraindítás című dalban a koncerten is ott lesz vendégként Siklósi Örs (AWS) és Sipos Andris (Nuke, Strong Deformity) is, és a Zacher Gábor című klip exkluzív premierje is a lemezbemutatón lesz, ahol a srácok vendégei a Madrapur és a Feed the Mogul lesz. További információk a koncert Facebook-eseményén, valamint a zenekar Facebookján, Instagramján, Youtube-csatornáján és weboldalán


punk pop rock magyarország új lemez dalról dalra teljes album szabadtéri 4akkordos performansz sz4p



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása