2019.12.20. 09:23 – Lángoló

Eclectic - Itt van Gabó új lemeze

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

gabo_front1.jpg

Jónás Gabriella azaz Gabó neve sokak számára egyet jelent az underground hip-hop kultúrával, hiszen az énekesnő 20 évesen a millenium évétől állandó hangja lett a szcénának. Közreműködéseinek száma mára meghaladta az ötvenet is, melyek közül olyan előadókkal születtek kollaborációk, mint az Animal Cannibals, Deego (Pilvaker), Mentha (Hősök), Funktasztikus vagy épp Háborgató Maszkura. Énekel a Harót Balázs vezette Glamorous Companyban, és vokálozik neves magyar énekeseknek, fellép a 2014-ben alapított Gabó Acoustique-kal, miközben dalokat ír, koncerteket szervez, és minden erejével azon munkálkodik, hogy az általa szeretett műfajokat közelebb vigye, és megismertesse az emberekkel. 

Tíz év telt el Gabó első önálló stúdióalbumának megjelenése óta, ami az 51 kis semmiség címet kapta, így elérkezettnek látta az időt, hogy megtörje saját csendjét. Új minimalbuma és egyben második albuma, címében is olvashatóan egy zenei egyveleget igyekszik tükrözni, ami így minden cizelláltság nélkül egyszerűen az Eclectic címet kapta. Nem szó szerint értendő ez az eklektikus hang, inkább a gyerekkorától meghatározó zenei műfajok zenei lenyomata köszön vissza a dalokban. Az r&b az acid-jazz és a neo-soul zenei elemei keverednek bennük.

A dalok kapcsán nem kellett a szomszédba menni ötletekért, mert abból saját bevallása szerint van mindig Gabónak, és mivel a szövegírással sem volt különösebb gond, maximum a megvalósítás és a megfelelő tudással rendelkező emberrel kellett az énekesnőnek találkozni. Balogh Tamás Junior Príma díjas jazz-zongorista mindenképp fontos szerepet töltött be az album megvalósulásában.Neki köszönhetően nyertek olyan formát, és hangzást a dalok, amik egységbe kerültek azzal, ami az énekesnő elképzeléseit hűen tükrözik. A dalokban olyan neves vendégművészek is szerepelnek, mint Horváth “Plútó” József jazz-basszusgitáros (Finucci Bros Quartet), Koós-Hutás Áron (E.T. Project), a pécsi illetőségű Zsigabá, aki DJ-ként tett hozzá a hangzáshoz vagy épp Harót Balázs, énekes. 

A lemez (Spotifyon itt):

Saját szavakkal az EP dalairól:

A Hesitate egy igazi gospeles r&b nóta a maga kicsit odamondós szövegével. Persze miről szólhatna másról, mint a férfi-nő kapcsolatáról.

A Szabad-e álmodni a dalok sorában a második és egyben a legösszetettebb zenei megfejtés. Nincs se refrén, cserébe van két versszak és a közepén egy amolyan kántáljunk együtt szövegismétlés, de mondhatni, hogy az acid-jazzre jellemző instrumentális jelleg le sem tagadható. Van itt trombita, vonósszekció, fuvola és rendhagyó zenei megoldás. Gyorsulás, lassulás, és scratch majd vége és a kérdés. Szabad-e álmodni?

A Szívhang egy igazi, mondhatni hamisítatlan “slow jam”  jellegű r&b dal. Az erre a stílusra jellemző gitár akkordmenetei tisztán ennek a műfajnak a lenyomata a téma pedig mi más lenne, mint az r&b állandó központi témája: A SZERELEM. 

A dalok sorában a Hotel of Love az “eklektikus dalok” sorában egy tisztán acid-jazz-es szerzemény. A dal egy visszaemlékezés. 

Az utolsó nóta a Break Y’all, mely a leginkább eltér jellegében a kis minialbum többi négy tagjától. Egy igazi tisztelgés a hip-hop tánca, a break előtt. Egy igazi mozgós, táncolható modern felfogású “himnusz”, de egyben az életfelfogásom is benne foglaltatik. Mindegy mivan, menni kell tovább, egy iránnyal, csakis előre. 

A poszt megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png


premier gabó #hangfoglaló2019Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.