2019.12.22. 12:22 – Lángoló

A Csík Zenekar jövő szombaton búcsúztatja az óévet a Budapesti Kongresszusi Központban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

csik_zenekar.jpg

December 28-án rendhagyó óévbúcsúztató koncertre hívja közönségét a Budapesti Kongresszusi Központba a magyar népzenei élet kiemelkedő szereplője, a Csík Zenekar. A különleges estet Borbás Marcsi a magyar gasztrohagyományokkal fűszerezi és a Csík vendége lesz a Vígszínház ifjú színművésze, Vecsei H. Miklós is, aki énekes és prózai szerepben színesíti az előadást. (Fotó: Csík Zenekar Facebook)

Az immár 31 éves Csík zenekar munkásságának első két évtizedében az autentikus népzenei kincs megismerésén, tanulásán, a táncházakban és a táncegyüttesekkel közös produkciókban pedig ennek továbbadásán dolgozott. “Ez a népzenei kincs segítette későbbi munkánkat is, hiszen az utóbbi évtizedben, miközben megőriztük eredendő kötődésünket a hagyományos magyarországi, felvidéki és erdélyi népzenékhez, az igényesen kiválasztott populáris dallamokat tökéletesen simítottuk bele a magyar népzene szövetébe” – meséli Csík János, a zenekar vezetője. Tették ezt úgy, hogy nem rettentek vissza az alternatív rock, a jazz, vagy éppen a komolyzene műfajától sem.

A Kossuth-díjjal, Magyar Örökség díjjal és Príma Primissima díjjal is elismert zenekar - a tavalyi nagysikerű jubileumi koncertműsorok után - az idei év decemberében is egy hagyományos, nagyszabású koncertet tervez december végén: izgalmas tematika, neves vendégművészek, különleges látvány és a „szokásos” Csík Zenekaros hangulat. A zenekar vezetője, Csík János a következőket mondta a koncertről:

“Koncertünk címe – „Sose lesz vége” – idén különleges jelentőséggel bír. Egyrészt egyik legújabb és legkedvesebb dalunk címe is egyben, másrészt műsorunk gondolatiságára, mondanivalójára utal.

A koncert tematikáját tekintve az emberi élet fordulópontjait mutatja be a születéstől a halálig, felvonultatva a jeles eseményekhez kapcsolódó néphagyományokat, zenéket és gasztronómiai szokásokat.

Legfőbb üzenetünk ugyanakkor mégiscsak az, hogy a hagyományok tovább éltetése, a következő nemzedékek számára való átörökítése fontos felelősségünk, hiszen az előző generációk által teremtett és felhalmozott kincsünk – szellemi örökségünk – nem veszhet el. Ha jól végezzük dolgunkat, a történetnek sose lesz vége.

Az értékek és hagyományok megidézésében segítségünkre lesz Borbás Marcsi, aki gasztronómiai szempontból is rá- és betekintést enged a magyar hagyományokba. Úgy gondoljuk, hogy tánccal együtt a népzene teljes pompájában tud megmutatkozni, ezért zenéinket a Fitos Dezső Társulat fogja a színpadon tánccal illusztrálni. Vecsei H. Miklóst, a Víg Színház ifjú színművésze pedig énekes és prózai előadóként vesz részt műsorunkba” – avat be a részletekbe a zenekarvezető. „A koncerten „élő adás” technikával szeretnénk a színpadon történteket a nézőkhöz még közelebb vinni: élő közvetítéssel, egy kamera állandó színpadi jelenlétével fogjuk a közönségünknek közvetlen közelről megmutatni a színpadon történő eseményeket: Borbás Marcsi zenére megkomponált kalács-tészta nyújtását, Fitos Dezsőék látványos táncait mind testközelből szeretnénk láthatóvá tenni. 

 További információk a koncert Facebook-eseményén!  


folk pop programajánló koncert hír népzene csík csík zenekar budapesti kongresszusi központ



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása