2019.03.24. 16:00 – Lángoló

Igen, ez is egy szerelmes dal, de bulizós szerelmes dal - Nene-premier

Lángoló Premier

nene1.jpg

Sorban állok címmel jelent meg a székesfehérvári Nene legújabb dala, ami könnyed lendületével szeretné magával hozni a nyár hangulatát is. A zenekar első dala 2017 nyár végén jelent meg Vártalak címmel, majd szinte azonnal bejutottak A Dal 2018 top 30-as mezőnyébe a Mese a királyról című számukkal. Most a Sorban állok ímű új dalukat hallhatják a Lángoló olvasói.


premier nene2019.03.24. 12:45 – Lángoló

True Enemy - Vanta-villáminterjú és -dalpremier

Lángoló Galéria

vanta.jpg

„Rohanó világunkban, senki sem figyel oda öt percnél tovább semmire, a modern ember, amúgy is inkább vizuálisan érzékeny.” - mondja Mesterházy Győző dobos és Söptei Balázs gitáros-énekes. A Vanta egy 2017-ben alakult duo, akik leginkább doom és sludge elemekből építkező, kísérleti metált játszanak. A vanta a világ legsötétebb anyaga is egyben, a szén, egy nanocsövekből felépülő, allotrop módosulata, amely a rá eső látható fény hatalmas hányadát nyeli el. Mindkettőn tudósok kísérleteznek, hogy rájöjjenek, mire jó.


premier vanta2019.03.23. 13:00 – Lángoló

Külvárosi húsüzem - Itt a BOM új videója

Lángoló Premier

bom_1.jpg

A debreceni Bíró Kornél - azaz BOM -, aki történetesen 1997 óta a Lyuhász Lyácint Bt. basszusgitárosa, 2014-ben döntött úgy, hogy kipróbálja magát szólóban is. Ez eredetileg egy-koncertes, alkalmi szeánsz lett volna, de ha már elkezdte, nem tudott vele leállni. Projektje folyamatos változásokat követően Európa több országában (Románia, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Németország) bemutatkozott, és kiadott 3 lemezt, amelyből kettő külföldön rögzített koncertfelvételeket tartalmazott. Az aktív koncertezést követően azonban 2017-től közel kétéves kényszerpihenőre kényszerült notórius időhiány, illetve folyamatos technikai problémák miatt. A visszatérés előfutáraként stúdióba vonult és a keverést, valamint részben a hangszerelést is másra bízta. A lemez Alakok címmel hamarosan megjelenésre kerül, előtte azonban egy újabb videoklip harangozza be azt.


premier BOM2019.03.22. 15:15 – Lángoló Gitárok

David Lynch útvesztőjében – Kultikus filmek a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában

david_lynch.jpg

Ha valakire illik az a kifejezés a kortárs filmművészetben, hogy szürrealista, az biztosan David Lynch. Napjaink egyik legeredetibb rendezőjének alkotókedve még 73 évesen is töretlen, a korlátokat pedig hírből sem ismeri: a film mellett zenészként és vizuális művészként is tevékenykedik. Utóbbi területen aktuális magyar vonatkozást is találunk, hiszen a Műcsarnokban jelenleg is látható Kis történetek című fotókiállítása. Ehhez a kiállításhoz kapcsolódik a Budapesti Tavaszi Fesztivál „David Lynch útvesztőjében” című vetítéssorozata, melynek keretében négy ritkán, illetve rég nem vetített, a közelmúltban digitálisan felújított filmjén keresztül nyerhetünk újbóli betekintést a rendező kivételes filmuniverzumába.


film mozi programajánló fesztivál hír művészet kortárs david lynch uránia btf budapesti tavaszi fesztivál vetítéssorozat2019.03.22. 10:02 – -dj-

I, The Mask - Egybekezdéses ítélet az In Flames új lemezéről

in-flames-i-the-mask-cover.jpg

Már hosszú évek óta jellemző, hogy egy In Flames-lemezről szóló cikkben ugyanolyan frázisokat puffogtatnak a kritikusok: hogy ez már nem az az In Flames, ami a Jester Race idején volt, hogy Anders Friden nem tud énekelni, mégis énekelni akar, hogy a megállíthatatlan poposodás hatása miatt tini-kompatibilis, egyszerű szövegeket ír. Én mégis másra fűzném fel a véleményemet, mégpedig arra, hogy ebben a zenekarban még mindig olyan feelinges skandináv gitárjáték van, hogy bármennyire is esetlen néha a hangszerelés (lásd a 2016-os Battles), hogy bármennyire is minősíthetetlen a hangzás (lásd ismét Battles vagy a 2004-es Soundtrack To Your Escape), minden alkalommal találok annyi kapaszkodót a lemezeiken, hogy újra és újra meghallgatom. Olyan zenét, mint amit az In Flames manapság ír, senki sem csinál. Vagy ismer valaki elektro hatásokkal rendelkező, popos skandináv death metalt? Na ugye. Az I, The Mask is tele van feelinges gitártémákkal, és néhány nagyon jó dal (Voices, I Am Above) is van rajta, meg pár közepes, de rossz nem nagyon (a (This Is Our) House, vagy a Burn majdnem átesik ebbe a kategóriába) ráadásul a gitárok most tényleg vaskosabbak, mint a Battlesen. Az In Flames már régen Friden és Björn Gelotte gitáros zenekara, a többiek csak statiszták, ez mondjuk nem túl szimpatikus, de ha mint hallgatnivalót kell értékelni az új albumukat, akkor csak annyit mondanék, hogy jó. (4/5)


in flames ezt hallgasd2019.03.22. 09:46 – Lángoló

The Soft Moon szombaton az Akváriumban

softmoon.jpg

2015-ös koncertje után új lemezével érkezik az Akváriumba a Soft Moon. Befordult darkwave, indusztriál szintipop, újraértelmezett postpunk – lehetetlen egyetlen műfajba besorolni őket, egyedi hangzásvilágú, sajátos ötletekből felépített zenéjüket élőben különleges színpadi látvánnyal egészítik ki a teljesség érdekében. A Soft Moon a producer, énekes és szövegíró Luis Vasquez szólóprojektjeként indult 2009-ben, most pedig már a negyedik stúdiólemezüknél tartanak. A februárban megjelent Criminal középpontjában a bűntudat sötét szelleme áll, Vasquez személyes ihletettségű szövegeiben keresi a feloldozást, miközben újra megküzd démonjaival, egyre mélyebbre és mélyebbre nyúlva a legsötétebb emlékeibe. Vasquez célja, hogy az embereket kimozdítva megszokott közegükből egy időtlen, poszt-apokaliptikus világba helyezze át őket, erre számíthatunk március 23-án is az Akváriumban. A vendég az amerikai How To Dress Well lesz, aminek tavaly jelent meg az új lemeze, szóval itt is lemezbemutatóra számíthatunk.


the soft moon