2019.04.07. 18:00 – Lángoló

Bármikor – Dal- és klippremier a Talk2night zenekartól

Lángoló Premier

talk2night2klip.jpg

Év eleji, szintén lángolós debütálás után máris újdonsággal jelentkezik a Talk2night zenekar, ugyanis megjelent a Wellhelloból már jól ismert zenei szekció és Vavra Bence vadonatúj dala a Bármikor, aminek szövegét Papp Szabival együtt jegyez a csapat. Ráadásul a friss számhoz készült videót a Lángoló olvasói nézhetik meg először.


premier talk2night2019.04.07. 15:13 – dankógábor

Bruce Dickinson Szarajevó díszpolgára lett

Az Iron Maiden frontembere személyesen vette át azt az oklevelet, amiben Szarajevó díszpolgárává avatták. Dickinson azért kapta, mert szólózenekarával 1994. december 14-én fellépett a városban, amiért amúgy nem szoktak ilyet osztogatni normál körülmények között, de mivel Szarajevó akkor a szerbek ostroma alatt állt, így rendkívüli eseménynek számított a fellépés. Dickinson az elismerés átvételekor azt mondta, hogy a háborút ugyan nem tudták megállítani, de legalább jobb lett a városban lakók kedve, és végül is ez lenne a zene szerepe. A fellépésről egyébként nemrég kiadtak egy dokumentumfilmet is Scream for me, Sarajevo! címmel, ennek a trailere látható alább.


bruce dickinson2019.04.07. 10:35 – dankógábor

Meghalt Shawn Smith, a Brad énekese

sspiano.png

53 éves korában elhunyt Shawn Smith, akit leginkább a Brad énekeseként tartottak számon, de gyakorlatilag Seattle egyik zenészlegendája volt, aki ugyan nagy sikereket nem ért el, de szerves része volt a színtérnek. Smith halálát az első hírek szerint cukorbetegség miatti komplikációk okozták. Ő a harmadik seattle legenda, aki április 5-én halt meg. Korábban Kurt Cobain (1994) és Layne Staley (2002) is ezen a napon hunyt el, bár az ő haláluk idejét orvosszakértők tudták csak megállapítani. Smith a Bradet Stone Gossarddal, a Pearl Jam gitárosával alapította 1992-ben, összesen öt lemezük jelent meg, az utolsó 2012-ben. Ezen kívül olyan csapatokban zenélt, mint a Satchel vagy a Pigeonhed (ebben például Kim Thayillal, a Soundgardeb gitárosával), illetve a Malfunkshunben is énekelt 2006 és 2011 között, a csapat eredetei énekesét, az 1990-ben elhunyt Andy Woodot pótolva. Legutoljára egyébként egy szóló EP-t adott ki 2016-ban. Ezt lehet alább meghallgatni.


gyász brad shawn smith2019.04.05. 11:50 – dankógábor

Újabb baleset miatt idén már többet nem lép fel Ozzy

Ozzy Osbourne-t az ág is húzza. Előbb valami fertőzés miatt halt meg majdnem, majd kijött belőle. Aztán tüdőgyulladást kapott, ami az ő korában végzetes lehet, de kijött belőle. Most pedig elesett otthon, ami miatt egy 2003-as sérülése annyira súlyos lett, hogy műteni kellett, így most is orvosi felügyelet alatt van. Magyarán az van, hogy az összes idei koncertdátumát le kellett mondania. Idén már lemondta Európát, majd Ausztráliát és ázsiát, most pedig a május végi indulással tervezett észak-amerikait is le kellett mondania. A rocklegenda egyébként nagyon dühös, hogy ilyen szerencsétlenül jöttek össze neki a dolgok, de azt mondja, felgyógyul és befejezi a turnét, bepótolva minden elmaradt dátumot.


ozzy osbourne2019.04.05. 11:30 – Lángoló

Ők nyerték a Fonogramot - Szerintetek pedig nekik kellett volna

fonogram_1.jpg

Csütörtök este a RaM Kolosszeumban átadták a Fonogram-díjakat. Magyarán megvan minden nyertes, és így össze tudjuk hasonlítani a Lángoló olvasóinak szavazataival, hogy ők is úgy gondolták-e, mint a zsűri. Lelőjük a poént: nem, többnyire nem úgy gondolták, összesen négy kategóriában van egyezés. Alább az összes magyar kategória, a külföldiekért pedig ide kell klikkelni.


fonogram2019.04.04. 14:05 – Lángoló Gitárok

Vinyl kislemezen is megjelenik Bródy János legutóbbi dala, az Akit a hazája nem szeretett

brody_janos_akit_a_hazaja_nem_szeretett_cover_layout2.jpg

Idén április 13-án, szombaton ismét lesz Record Store Day, ebből az alkalomból fizikai kiadást kap Bródy János tavaly novemberben megjelent dala, az Akit a hazája nem szeretett. A különleges vinyl kislemez B-oldalán a Magyarok közt európai című dal új változata lesz hallható.  


magyar pop rock hír bródy jános beat megjelenés kislemez record store day kirschner péter grundrecords sziámi andfriends2019.04.04. 11:52 – Kovács.Attila

Ez a zene az egységről, a közösségről szól - Interjú Bognár Szabolccsal afrobeatről és a United In Sound koncertről

tmdr_02.jpg

Holnap kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, ahol április 5 és 22 között 18 napon át a legváltozatosabb programok várják a kortárs művészet iránt érdeklődőket, a balettelőadásoktól a komoly- és könnyűzenei koncerteken át David Lynch kultikus filmjeinek újravetítéséig. A United In Sound a Felabration Budapest szervezőcsapatának új kezdeményezése, ahol arra tesznek kísérletet hogy Magyarországra hozzák a kortárs afrikai zene legaktuálisabb előadóit, hogy közös koncertek keretein belül alkothassanak újat és egyedit. Április 6-án az A38 színpadán a The Mabon Dawud Republic és az Àbáse, Budapest két legfrissebb afrikai hatású zenekara ad lehetőséget a közönségnek arra, hogy megismerjék Ghána és Nigéria fiatal zenészgenerációjának legizgalmasabb képviselőit. A koncert kapcsán a mindkét formációban billentyűző Bognár Szabolccsal beszélgettünk.


afrika interjú jazz hiphop kortárs a38 afro afrobeat btf budapesti tavaszi fesztivál Magyarország Nigéria Ghána stevo atambire wayne snow etuk ubong the mabon davud republic Àbáse eric owusu