2019.06.02. 14:40 – sz.ági.

Komédia, kisebb drámai fordulatokkal, rappelgetéssel - Megnéztük a Blindspotting című filmet

blindspotting.jpg

Egy rapper és annak gyerekkori jóbarátja írt egy filmet, amiben olyan aktuális társadalmi problémákkal foglalkoznak, mint például az utóbbi években nagy port kavart gyilkosságok, amikben fegyvertelen feketéket lőttek le rendőrök. Mindezt indie komédiába ágyazták, kisebb drámai fordulatokkal és sok rappelgetéssel. A Blindspotting Obama egyik kedvenc filmje volt 2018-ban, amit valószínűleg komoly témájának és mégis laza előadásmódjának köszönhet.


blindspotting2019.06.01. 11:38 – Lángoló

Magam adom: Platon Karataev - Itt a Hangfoglaló Program friss lejátszási listája

hangf_spoti_magam_adom_06.jpg

Pár hónapja Spotify-fiókkal is bővül a Hangfoglaló Program felületeinek portfóliója. A kilenc tematikus lejátszási listával induló oldalon minden szempontból a magyar könnyűzene és a dalok állnak a középpontban. Legutóbb már írtunk ezekről a lejátszási listákról, úgyhogy mi most csak a minden hónapban a Lángolón debütáló picit kakukktojás listával, a Magam adom új részével foglalkozunk, amibe most Vitáris Iván és Schoblocher Barbara után a Platon Karataev zenekar tagjai hoztak dalokat, akik természetesen pár kérdésre is válaszoltak.


platon karataev hangfoglaló program2019.06.01. 06:21 – dankógábor

Meghalt Roky Erickson

71 éves korában pénteken, Austinban elhunyt Roky Erickson pszichedelikusrock-legenda. A halál oka nem ismert, de a hírt Erickson testvére erősítette meg. Erickson a The 13th Floor Elevators alapító-énekes-gitárosaként gyakorolt óriási hatást a későbbi generációra.


gyász roky erickson2019.06.01. 05:45 – dankógábor

Megszűnik az iTunes

itunes.jpg

A következő héten jelentheti be az Apple, hogy 18 év működés után megszűnik az iTunes, az Apple digitális boltja és szórakoztató központja PC-re és Mac-re. A lomhasága miatt sokat szidott szoftvert három különálló program váltja, amik külön kezelik a zenét, filmeket és a podcasteket. A cég mobileszközein már így vannak az alkalmazások, az újdonság igazán a desktop verziókat érinti. Remélhetőleg az egy nagy lomha szoftver helyett most nem három nagy lomha szoftver lesz. Az Apple amúgy természetesen megoldja, hogy a itunes-os vásárlások megmaradjanak az új felosztásban is.


itunes2019.05.31. 11:06 – Lángoló

Vigyázat! A jó arcok köztünk járnak! - Lombos úr & TZUMO km. DJ R-NoLD új klipje

Lángoló Premier

lombos_3.jpg

Új klippel jelentkezett Lombos Márton dalszövegíró énekes, a Berklee-ösztöndíjas Herbie Hancock-tanítvány Tzumo Árpád zongorista, és  Piszkár "DJ R-NoLD" (ex-Punanny Massif) Bálint. A dal születését és üzenetét Lombos foglalja össze:

A Ruby Harlem Forró című dalának akusztikus verziója kapcsán ugrott be: Micsoda szigorú lazaság! Azonnal tudtam, hogy ebből a dumából dal készül. Akkoriban beszéltünk arról Tzumoval, hogy közös nótát kellene csinálnunk. Fel is hívtam, és mondtam a címet... másnap nálam volt a zenei alap! A dal a mai - de leginkább a mindenkori - fiatal generációról szól.. lazák. Szigorúan! Nekünk meg - hülye felnőtteknek - az a gyakran hangoztatott véleményünk, hogy ők egy zaklatott, út nélküli, felszínes generáció. Szerintem viszont mi is lazák voltunk. Szigorúan. Sokszor zaklatottak, út nélküliek és felszínesek. És bármit gondolunk erről, azt mindenképpen tudnunk kell, hogy mi ágyaztunk meg nekik, így ők azt a világot élik, amit mi tettünk eléjük. Nézem a klipet - amiben a balassagyarmati színjátszókör tagjai láthatók -, és az jut eszembe: Vigyázat! A jó arcok köztünk járnak!

És akkor jöjjön is a videó:


premier lombos úr2019.05.31. 10:11 – dankógábor

Bruce Dickinson Budapestre jön

bd_2_cnidhalmarzouk_1.jpg

Az Iron Maiden énekese most kivételesen nem zenélni fog, hanem a Mire való ez a gomb? című önéletrajzi könyvéről beszél majd november 2-án a Budapest Kongresszusi Központban. Igazából ennél többet nagyon nem is kéne mondani, de azért a sajtóanyagból idézzük ezt:

A műsor két részből áll: az elsőben Bruce humoros, olykor szatirikus hangvételben mesél hajmeresztő kalandokban sem szűkölködő életútjáról. A történeteket fotókkal is illusztrálja, és természetesen nem a könyvet “mondja fel”, azaz számos olyan sztori is előkerül, ami az önéletrajzába már nem fért bele, avagy egyenesen ki kellett hagyni, mert már túl rázós lett volna beletenni…

Az este második részében Bruce a közönség – általában vicces, kíváncsiskodó, őszintén érdeklődő vagy egészen agyament – kérdéseire válaszol, természetesen a rá jellemző módon: spontán, szellemesen és olyan szórakoztató módon, hogy azt még véletlenül sem lenne érdemes kihagyni.

Mivel mi is elolvastuk a könyvet, és rendkívül szórakoztatónak találtuk, így szinte biztos, hogy ez az este is kiváló lesz. Persze csak azoknak, aki értenek angolul, mert tolmács nem lesz. Jegyek már kaphatók a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül.


könyv bruce dickinson2019.05.30. 12:26 – Vörös András

Versek, alternatív zenével - Szűcsinger – MÜPA, 2019. május 20.

kep1.jpg

Két dologgal lehet engem kikergetni a világból, a versekkel és az alternatív zenével

– suttogja mellettem a nezőtéren valaki. A valaki, akit ráadásul én hoztam magammal, író-olvasó ember különben, bölcsészdiplomával, csak a verseket, azokat nem bírja. Meg az alternatív zenét. Istenem, hát van ilyen. Annál érdekesebb lesz, hogy mit kezdünk majd mi ketten a Szűcsingerrel, Szálinger Balázs költő, drámaíró és Szűcs Krisztián alternatívzenei ikon közös estjével. A MüPában. Tehát még csak nem is valami teraszon, kocsmában vagy fesztivál tábortűzszínpadán, ahol közbekiabálhatsz, beleénekelhetsz és ha úgy alakul, elmehetsz még egy italért, hanem rendes, igazi színházban. Ott, ahová a produkciót Szűcs és Szálinger eredetileg valószínűleg egyáltalán nem szánta, és ott, ahol a teli teremben most többen ülnek, mint ahány Facebook-lájkja (278) a produkciónak összesen van. Mondjuk minek is lenne több, ez aztán tényleg mindenről szól, csak arról nem, hogy komolyan vegyék. Brandet építsenek belőle. Na persze. Gondolom, ők maguk röhögnek a legjobban rajta, amikor jobb híján zenés irodalmi estként adódik el a dolog, nem mintha nem lenne tele zenével meg irodalommal, csak szerencsére nem úgy, ahogy egy zenés irodalmi estet rossz esetben elképzelünk. Mert ettől nem kell hanyatt-homlok menekülni, és még a színházteremben sem lesz kényelmetlen a szék húsz perc után, annak ellenére, hogy valójában teraszon, kocsmában vagy fesztivál tábortűzszínpadánál kellene ücsörögnünk. Keverve vodkát szódával, Petőfit utazós bloggal, Beatlest ki tudja, mivel és végső soron mindent mindennel. Szóval Szálingert Szűccsel.


szűcsinger2019.05.30. 11:41 – Lángoló

Titkod vagyok én - Dalról dalra az AŽUR első nagylemeze

azur_1.jpg

Nem olyan rég jelent meg Titkod vagyok én címmel az AŽUR zenekar első lemeze. A zenekar 2016-ban alakult és máris megnyerte az Öröm a zene tehetségkutató versenyt, fellépett a VOLT Fesztiválon, de játszott már a GMK-ban, a Fészekben, valamint a Müller Péter Sziámi And Friends zenekar vendégeként a Kobuciban, és a Gödörben, valamint turnézott a Lóci játszikkal is országszerte, most pedig alább dalról dalra bemutatják első nagylemezüket (élőben pedig június elsején lehet rájuk menni az Instantban).


azur