2019.03.03. 13:14 – Rácz Mihály

Az underground közelről – elolvastuk Marton László Távolodó Alulnézet című könyvét

Marton László Távolodó elsősorban rock- és világzenében érdekelt szerző, sokáig a Magyar Narancs zenei rovatszerkesztőjeként és a Sziget világzenéért felelős szervezőjeként tevékenykedett (ami idén már nem lesz), de mi most természetesen legújabb szépírói munkáját vizsgáljuk, ami történetesen egy rock könyv. Ha végigtekintjük főbb művei sorát, ugyan majdnem kiegyensúlyozódik a mérleg a rock újságírói és a szépírói oldala közt, azért az előbbi hangsúlyosabbnak tűnik.


könyvkritika marton lászló távolodó2019.03.03. 10:00 – Lángoló Gitárok

Itt az Angertea Faith No More-feldolgozása, a Death March

Lángoló Premier

angertea_laz.jpg

Ahogy erről már néhány hete volt szó, nemrég egy speciális válogatásalbumon való szereplésre kapott meghívást az Angertea, melynek bevételeit a 2017 novemberében elhunyt eredeti Faith No More-énekes, Chuck Mosley családjának támogatására fordítják a kezdeményezők. A zenekar az Introduce Yourself Death March című dalát egy, az eredetit továbbgondoló, jellemzően Angertea-hangulatú, beszigorított változatban adja elő, amelyben a brit Obiat magyar származású énekese, Laz is vendégszerepel. A feldolgozást először a Lángoló Gitárokon hallgathatjátok meg! 


premier magyar hír metal feldolgozás faith no more angertea sludge új dal obiat feldolgozásalbum2019.03.02. 16:19 – Lángoló

Fesztiválozva nyaralás - Akár a világ túlfelén is

splore2.jpg

A legtöbben ember szétválasztja a nyaralás és a fesztiválozás fogalmát. Eddig mi is így tettünk, ha fesztivál volt, az csak a koncertekről szólt, ha meg nyaralás, akkor az a henyélésről, városnézésről meg más kultúrák felfedezéséről. (Utóbbihoz, ha ránk hallgattok, a legjobb módszer a kajálás, méghozzá ott, ahol a helyiek esznek.) Most összevegyítettük a kettőt azzal, hogy kimentünk Dubajba megnézni, milyen ott egy fesztivál, és elmondjuk a tapasztalatainkat. (Nyitókép: Splore Festival, Új-Zéland)


fesztivál #emirates #flybetterflyemirates2019.03.02. 11:56 – dankógábor

Magyarországon is bemutatják a Mayhem-filmet

lords.jpg

Lords Of Chaos helyett A sötétség gyermekei címmel mutatják majd be a magyar mozik május 9-én azt a részben nálunk fogatott filmet, ami leginkább a Mayhem gitárosának, Euronymousnak az életén és halálán szeretne valamit bemutatni a norvég black metal kilencvenes évek eleji, enyhén szólva is zaklatott történetéből. Mindezt játék- és semmiképpen nem dokumentumfilm formában, emiatt aztán a film már akkor támadás alatt állt a TRVE közönség irányából, amikor még egy kockát nem látott belőle senki. Például azóta is elterjedt nézet, hogy a Mayhem nem adta nevét a filmhez, vagy itthon azt is tudni vélik, hogy Csihar Attila Mayhem-énekes is elítélte a dolgot. Ezzel ellentétben viszont a Mayhem egyenesen a zenéjét is engedélyezte az első pillanattól fogva, Csihar pedig nem csak hogy a forgatáson is járt, de egyenesen a saját fia, Arion alakítja, aki amúgy maga is filmes.


lords of chaos2019.03.01. 14:10 – dankógábor

Led Zeppelin-feldolgozást ad ki a Mastodon

mastodon_stairwaytonickjohn_rsdsticker.jpg

Méghozzá a Stairway to Heaven lesz azon a 10 inches vinyl kislemezen, amit néhai menedzserüknek, Nick Johnnak a tiszteletére készítettek. A dalt először élőben játszották el John tavalyi temetésén, majd később stúdióverzióban is rögzítették. Mindkét változat rajta lesz a bakeliten. John, aki egyébként amolyan apafigura is volt a számukra, nem csak egy sima menedzser, tavaly szeptemberben hunyt el hasnyálmirigy rákban. A lemez bevételeit is a Hirshberg Foundation for Pancreatic Cancer Research számára ajánlják fel. Összesen 1600 darab lesz belőle, és a Record Store Dayen lehet majd kapni április 13-án. Azt nem tudni, Magyarországra is kerül-e majd belőle.


mastodon2019.02.28. 16:00 – Gnosis

Őskő - Itt az Ahriman új nagylemeze

Lángoló Premier

ahriman_band2019.jpg

A több mint negyedszázada létező szegedi Ahriman nem kapkodja el az atmoszférikus/pogány blackmetalkodást. Többször is meg-megálltak zenei kalandozásaikban, de nem hagyták soha kialudni a fekete lángot. Március elsején jelenik meg hivatalosan a harmadik nagylemezük Őskő címmel és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy előtte egy nappal itt nálunk a teljes albumot végig lehet hallgatni.


blackmetal Ahriman lángoló premier2019.02.28. 13:00 – Lángoló

Ilyen személyes talán még sosem volt - Itt a SONYA új klipje

Lángoló Premier

sonya.JPG

Tavaly ősszel jelent meg a SONYA új EP-je, amihez már készített két videót a postrock-csapat, a Chinese Bells amolyan sima image-jellegű klip, az In Another World épp az ellenkezője, az alábbi Satin Life viszont sokkal személyesebb, ilyet pedig eddig még nem csinált a zenekar. Korbucz Sonya énekes-gitáros ezt mondja róla:

Korábbi videóink elképesztően színes világot jelenítenek meg, mindegyik kicsit absztrakt, a valóságtól elrugaszkodó, ez pedig nagyon is életszagú: mi vagyunk úgy, ahogy vagyunk. Nem utolsó sorban talán az is lényeges, hogy a Satin Life az első "lassú dalos" klipünk. A PURE stábja követett minket lépten-nyomon, koncertről-koncertre, buszon, vacsorára, szórakozóhelyekre. Manapság, amikor minden kicsit mesterkélt, minden ki van maxolva, tökéletesre húzva én speciel szeretek ilyeneket látni/hallani. Remélem más is így van ezzel. A koncertvideók az Apey and The Pea-turnén készültek, ami péntektől folytatódik.

Ehhez dátumokat az itt bemutatkozó videó alatt lehet találni. 


premier sonya2019.02.28. 11:30 – Lángoló Gitárok

"Örülni akarok minden percnek" - Németh Alajos az eredeti felállású Dinamit májusi koncertjéről

dinamit_lojzi_3.jpg

Tele a világ a reunion, jubileumi, életmű és búcsúkoncertek hírével. Ez alól a magyar zenészek sem vonják ki magukat. Ki ilyen, ki olyan évfordulót ünnepel, és ennek folyamatosan hangot is ad. De mi van az olyan esetben, amikor egy stabilan regnáló zenekar, nevezetesen a Dinamit gondol egy merészet, és a jelenlegi aktív formációt nem félreállítva, viszont az eredeti tagságot is csatarendbe hívva ünnepel? Erre a kérdésre ad választ a május 24-ei koncert. (Fotó: Bratincsák Péter // Photopium)


magyar rock koncert hír dinamit németh alajos barba negra track