2020.02.10. 16:00 – Lángoló Gitárok

Spontán és kritikus hardcore punk underground veteránoktól – Itt a Solid Bond első két dala, a Bully és a Control

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

solid_bond_montage.png

Szombathely a kilencvenes évek közepén igazi extrém zenei műhelynek számított, de ha nem figyelünk oda, még manapság is percek alatt megalakulhat arrafelé egy-egy hétpróbás underground arcokat felvonultató projekt.  A grindcore elemektől sem mentes hardcore punkot játszó Solid Bond, melyben a színtér néhány régi motorosa egyesítette erejét, kitűnő példa arra, hogyan fordulhat komolyra egy spontán próbatermi jammelés, és hogy a punk „csináld magad” szellemisége továbbra is jó egészségnek örvend azokban a körökben, ahol a mainstream sikereket és tévészerepléseket legfeljebb megmosolyogni szokás. Dupla dal- és videópremier a hajtás után!

A zenekar szülőatyja Tóth Csaba énekes, akinek neve olyan kultikus csapatokból lehet ismerős, mint az Extreme Deformity, az Alexis Machine, vagy a Frigid Air Family, de alapítótagja volt a Sear Blissnek is. Bár Csaba hosszú évek óta Angliában él, mai napig tartja a kapcsolatot néhány korábbi zenésztársaival, és tavaly év végén eljött az ideje a közös zenélésnek is. Erről így mesélt:   

A Solid Bond a hardcore punk imádatom szüleménye. Egy olyan dolog, aminek hiánya miatt folyamatos űrt éreztem magamban. Tudtam, hogy valamikor meg fogom csinálni a projektet, és ennek most jött el az ideje. Az, hogy Nagy Andrást választottam elsőként zenésztársamnak, nem véletlen, hiszen együtt nőttünk fel, együtt alapítottuk a Sear Blisst. A sors külön utakra vitt minket, de sosem szakadt meg közöttünk a zenei kötelék és a barátság. Tudtam, hogy meg fogja érteni az ötleteimet, és igazi örömzenélés lesz majd vele játszani. A dobos kiválasztása sem volt túl nehéz - a legjobbat akartam! - ,  csak annyi volt a kérdés, hogy Olivér (Ziskó Olivér, arkhē, ex-Alfred's Violin, ex-Sear Bliss) vajon vállalja- e a dolgot, de persze a régi barátság, a kölcsönös tisztelet és pozitív életszemlélet megkönnyítette a döntést számára is. A korai stádiumban nem is gondolkodtunk a basszusgitáros személyén, mondván, majd kialakul. De pár órányi zenélés után ömlöttek belőlünk a számok, és rájöttünk, kell valaki minél előbb. Akkor került a képbe Farki (Farkas Péter, ex-Liberal Youth, -Embers, -Derkovbois), akivel fiatalon szintén sokat bandáztunk együtt. Ő ugrott be első lehetséges jelöltként, és jött is. Azóta ez a felállás, és úgy érzem, tökéletes az összhang.

A zenekar szövegei a zenével összhangban meglehetősen társadalomkritikusak, és a világban tapasztalható napi történésekre éppúgy reagálnak, mint egy-egy személyes meglátásra.  

A Solid Bond szövegeinek legfontosabb eleme a pozitív mentális hozzáállás, megfűszerezve egy egészséges adag agresszióval, ami a világ jelenleg égető problémáinak feszegetéséhez elengedhetetlen. A szövegeimmel nem akarom osztani az észt, csak a saját nézőpontomat írom le bennük. Ellene vagyunk mindannak, ami rossz, és nem viszi előre a világot - vagyis szinte majdnem mindennek, hahahaha. Az elsőként debütált dal, a Bully azokról szól, akik fizikai fölényükkel próbáljak terrorizálni a gyengébbeket, ezáltal teljes lelki törést okozva nekik. Ez tartja őket motiváltan, ebből táplálkoznak, ettől érzik napról napra, hogy ők valakik, miközben persze kibaszott nagy senkik, akik brahiból teszik tönkre mások életét. A most nyilvánosságra hozott Control arról beszél, mennyire irányítja az életünk a rendszer a médián keresztül. Úgy érzem, főleg Magyarországon nagyon jól működik ez az agymosó gépezet. Elég csak hazamennem, beszélgetnem az emberekkel, és hamar kiderül, hogy körülbelül 90 százalékuk azt szajkózza, amit a tévében lát – elhiszik, és aszerint gondolkodnak, élnek, holott azt sem tudják, mi folyik valójában az országon kívül. Korábban még belementem ilyen vitákba, főleg, amikor olyan emberek próbáltak mesélni nekem a külföldi migránshelyzetről, akik még sosem jártak messzebb a lakhelyüktől Oberwartnál. Aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges az ilyesmi, mert a rendszer nagyon "jó" munkát végez. Szóval ez a dal arról szól, hogy ha nem akarsz egyike lenni ezeknek, akkor ki kell nyitnod a szemed, az elméd, és tudni kell használni is azokat, nem csak befogadni a sok fabrikált gyűlöletet a médiából, és azt fröcsögni, mert az egyszerűbb, gondolkodni sem kell hozzá. Sajnos még mindig sokan gondolják, hogy minden ami, vagy aki "más", és ami különbözik a szerintük normálistól, az szükségszerűen rossz. Teljes csőlátás. De senkinek sem akarom megszabni, mit hogyan csináljon, szimplán leírom, én hogyan látom ezt az egészet. Aki tud azonosulni vele, az tud, aki meg nem, az húzzon a gecibe nem.

A Solid Bond első kislemeze napokon belül teljes terjedelmében napvilágot lát. A felvételekről az ezúttal gitárosi szerepet vállaló Nagy András a következőket mondta:

Igazi punk módon készült a felvétel, nagyon rövid idő alatt, a zenekar próbatermében, átlagban pár perc alatt felment minden sáv, szinte teljesen élőben, minimális kozmetikázással. Olivér dobjain semmit sem vágtunk utólag, nem is volt rá szükség, mert bár a szólólemezein, vagy az arkhē dalaiban „valamivel” szofisztikáltabb stílusban játszik, hihetetlenül jó érzéke van a blastbeatekkel megvadított, tempós dalokhoz is. Az ilyen zenének pont az adja a sava-borsát, ha megmarad a nyers, sallangmentes hangulat, és az eddig közzétett két dal pedig elég jó keresztmetszetet ad arról, mi várható a teljes anyagtól. Ennek a szellemiségnek megfelelően a Bully klipjét szintén a próbateremben forgattuk, a Controlhoz pedig Csaba készített egy szöveges videót.

Nincs más hátra, jöjjön a két dal, összesen bő két és fél percben.

További információk a Solid Bond Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján!    


premier punk magyar videó magyarország hardcore hír szombathely sear bliss grindcore arkhé új dalok ziskó olivér solid bond



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása