2020.02.27. 12:47 – sz.ági.

Guy Ritchie újra formában - Megnéztük az Úriemberek című filmet

the-gentlemen.jpeg

Guy Ritchie elővette a régi jól bevált receptet és az amerikai blockbusterek helyett végre megint egy brit gengszterfilmet szállított.

Volt némi kitérője a rendezőnek az Arthur király és az élőszereplős Aladdin filmekkel, amikben szinte egyáltalán nem tudta megmutatni, hogy mi az a stílus amiért szeretjük. Mindenki azt várta, hogy újra visszatérjen ahhoz, ami igazán jól áll neki, tehát hogy újabb A Ravasz, az Agy... és Blöff szintű filmeket szállítson. Az Úriemberek pontosan ebbe a közegbe csatol vissza, ahol karakteres bűnözők, csavaros sztorikban irtják egymást és ahol a vér meg a humor ugyanakkora örömmel szolgál a nézőnek. A mainstream után nagyon jól esik, hogy Guy Ritchie-t végre megint abban alkot nagyot, amiben igazán megszerettük, olyan színészekkel, akiknek ajándék minden ilyen szerep.

A film olyan angol bűnözőkről szól, akik magukat old school úriembereknek tartják a szakmájukban, élükön Mickey Pearsonnal (Matthew McConaughey), aki egy lordokkal haverkodó amerikai bevándorló-drogbáró, óriási marihuána business-szel. Mickey azonban nyugdíjba szeretne menni, ezért túl adna vállalkozásán, amiben a jobbkeze, Ray (Charlie Hunnam) lesz segítségére, miközben egy iszonyatosan ripacs oknyomozó újságíró (Hugh Grant) éppen zsarolni készül őket. A mozit végig Hugh Grant narrálja, ami azért volt hatalmas húzás, mert a karakter maga erősíti meg, hogy pár részletet lehet eltúloz, de így legalább magyarázatot kapunk azokra a bevágásokra, amelyek valóban túlkapásnak érződnek. A történet maga nem halálosan bonyolult, de abszolút működik, mert nagyon okosan van részletekre és csoportokra szedve. A totálisan sztereotip zsidó üzletembertől, a kínai maffián át, a klasszikus londoni alsó-középosztálybeli fiatal hobbibokszolókig mindenki jelen lesz, hogy a történetet színezze és a bandaháborúkhoz hozzájáruljon. Emellett a női szálat, a Downton Abbey-ből ismertté vált, Michelle Dockery képviseli, aki nemcsak a szerelmi vonalat testesíti meg, hanem önmagát felépítő üzletasszonyként, egyenlő partnerként domborít az egyik legnagyobb gengszter feleségeként.

Az Úriemberek az elejétől a végégig iszonyatosan izgalmas, egy percre sem hagy unatkozni. Ügyesen építkezik, a szokásos több idősíkos megoldásban dolgozik, de mégis végig követhető és érthető marad. Ezzel együtt persze a végén szállítja a kötelező csavarokat, ami elmaradhatatlan kellék. Simán aktuálpolitizál, említi a Brexitet, de mindezt csak könnyedén, hogy a dinamika ne sérüljön. Így tud végig feszes és pörgős maradni; egyszerre van jelen a humor egy jó szójátékkal vagy helyzetkomikummal, aztán egy erőszakos jelenet és némi filozofálgatás a globális drog-üzletekről.

Az Úriemberek legnagyobb fegyvere viszont a színészek. Nyilván állati jó karaktereket kaptak, de gondosan lett összeválogatva a csapat. Colin Farrel az egyik legjobb, pedig neki valószínűleg meg sem kell erőltetnie magát, hogy egy ilyet lazán lehozzon, Matthew McConaughey telitalálat, Charlie Hunnam nem egy színészóriás, de a kötelezőt szállítja és a legnagyobb meglepetés egyértelműen Hugh Grant, aki végre nem egy antipatikus, hiteltelen, hősszerelmes romkomban kapálódzik, hanem egy baromi jó komikusként bizonyít.

Az Úriemberek nem lesz annyira kult mint a régi Guy Ritchie-filmek, mert nincs meg benne az a fiatalos káosz, ami a rendezőben anno megvolt, de ettől még hibátlanul szórakoztat. Nem nyúlt hozzá a régi recepthez, nem kísérletezett, egyszerűen csak a biztosra ment, amivel nincs gond, hiszen tudjuk, hogy ez csukott szemmel is megy neki.
Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2020.02.27. 15:03:58

Egyetértek a kritikával, én nagyon jól szórakoztam, kiváló szénészi alakítások (kitűnő szinkronnal!), csak ajánlani tudom a moziban megnézést.

nts 2020.02.27. 18:41:24

Szerintem Ritchie rettenetesen elrontott egy jó filmet. Az eleje nagyon tetszett, gondoltam, ez egy igazán merész húzás volt, és de jó, hogy megtette, aztán az egészet tönkretette egy ócska klisés megoldással. Csak megpróbáltam körülírni, mi rontotta el nekem ezt a filmet, aki látta, az remélem, érti, aki meg nem, annak nem lesz spoiler. Ha úgy érzed, ez már spoiler, nyugodtam vágd ki a kommentemet. Csak érdekelne erről mások véleménye is.