2020.03.01. 17:17 – Lángoló

Masszív fesztivál a madarakért a Third Planet zenekar és a Para Hobo Records szervezésében

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

planetb.png

A fesztivál a Third Planet együttes és a Para Hobo Records közös kezdeményezése, mely első ízben március 6-án és 7-én kerül megrendezésre a Három Holló-ban. Az öncélú buliszervezés és mesterkélt zenekari imidzs megkomponálása helyett, a formáció és kiadója úgy döntöttek, hogy a környezet védelmét és a tudomány népszerűsítését tűzik zászlajukra. Hogy az esemény bevételeiből származó pénz, ténylegesen a megfelelő kezekbe kerüljön, a Magyar Madártani Egyesület-et keresték fel, akik a régió legnagyobb, politikától független és szakmailag releváns természetvédelmi szervezete. A rendezvény elsődleges célja, hogy felhívja a közönség figyelmét, biológiai szokszínűségünk megóvásának fontosságára. Az MME készül előadásokkal és bemutatóval az érdeklődőknek, ezek látogatása, valamint a kávézóban fellépő lemezlovasok műsora ingyenesen megtekinthető lesz. A koncertre érkezők, három aktuális téma közül választhatják ki, hogy mit szeretnének támogatni, nevezetesen adakozhatnak a márciusi előhelykezelési programra, óvodai és iskolai szemléletformálásra és madaraink fészkeinek és odúinak karbantartására. 

Március 6-a: „Rock Nap”

Sinopik /UA: (22:50-23:50)

A 2010-ben alakult trió visszatérő vendég hazánkban, legutóbb Budapesten a szintén ukrán Jinjerrel közös turnén játszottak a Dürer nagytermében. Jópár turné a hátuk mögött van, odahaza komoly névnek számítanak. Két éve maga Marilyn Manson kereste fel őket, hogy legyenek a kijevi fellépésének a szupportja, de a mai napig vállalnak kisebb klubkoncerteket is, nemrég a Grand Café Szeged-ben csaptak a húrok közé. Energiukus, dögös, pörgős rockzenét játszanak, telis-tele élettel.

„A pénz vagy a színpad mérete nem számít. A lényeg, hogy jó emberek jól érezzék magukat, egy jó ügy érdekében. Ennél több nekünk nem kell.”

Third Planet: (21:35-22:35)

A hamarosan második születésnapját ünneplő formáció, az esemény egyik főszervezője is. Színrelépésük óta, kiadtak egy EP-t és egy vidóklipet, felléptek több nagyvárosunkban, megnyerték a Hangfoglaló Program pályázatát és majd minden versenyt, amin elindultak. Jelenleg az új albumukon munkálkodnak, de közben külföld felé is kacsingatnak, a tavaszt tervezgetve. Precíz, letisztult prog-rock, ami játszik a hangulatoddal, de a melankóliát is táncnak éli meg.

„Álszent volna, ha azt mondanánk, mi teljesen környezettudatosan élünk, azért a magunk módján szeretnénk felhívni a figyelmet a közös problémáinkra. Ki tudja? Talán egy nap eljutunk a Marsra és akkor felléphetünk ott is!”

Ripe Foal:  (20:30-21:20)

A banda szerelem-projektként indult, valamikor 2010-ben. Igen lassan építkező társulatról beszélünk, ennek két oka van. Az egyik, hogy tagjai párhuzamosan más szerencsés együttálásokban is részt vesznek, mint például a Deephlux vagy az Ethnofil. A másik ok, hogy a srácok rendkívül igényesek arra, hogy mit adnak ki a kezükből. Majd kilenc év elteltével jelentették meg tavaly, az első, War Cry címre hallgató EP-jüket, azóta egyre aktívabb szerepet játszanak, a fővárosi klubéletben.

„Én mindig fázok, hogy én határozzam meg, milyen a stílusunk. Persze érthető külső elvárás. Tehát, hogy mindenki megnyugodjon, azt kell mondjam, hogy ez earth-rock. Az kell egy ilyen rendezvénynek.” 

Bring me Green: (00:05-01:05)

Az Egri csapat első fellépése a fővárosban. Bár nyugodtan mondhatjuk róluk, hogy teljesen kezdők a pályán, első megjelenésük óta több, a réteggel foglalkozó blog is felkapta a fejét. Érdekességük, hogy magyarul írják a dalokat, szabadvers stílusban, amiből a stoner-rockűfajban igen kevés példát tudunk hozni. 

„Szívesen hozzátennénk valamit mi is a környezet megóvásához, és ha ehhez a zenén keresztül vezethet út, azt boldogan vállaljuk. Ezzel a bulival mindenki nyer.”

Március 7-e: „Eklektik Nap”

The Swamp Creatures: (00:05-01:05)

Az első nagy lökést a 2017-es Kikeltető adta a bandának, azóta egyre nő a közönségük. Fiatalságuk ellenére céltudatosan gyúrják össze a 60-as évek pszichedéliáját, napjainkéval. A műfajban megszokott hangszerek mellett, mindenféle kiegészítő egyközöket használnak, mint például imagolyók, harangok és egy esőcsináló, ezáltal egy lágy, ringatózós környezetet biztosítva az egyébként súlyos gitártémáknak.

„Természetesen nekünk is nagyon fontos ez az ügy. Külön örültünk, hogy a bevételeket kézzel fogható projektekre fordítják majd.”

Újzenekar: (22:50-23:50)

Az Újzenekar városi legenda csupán. Egyszer volt, hol nem, egy Búcsúkoncert nevű kompánia, akik a legjobb úton haladtak, ördögi céljuk eléréséhez, hogy ne fussanak be soha, de végül csak egy búcsúkoncert lett belőle. Ennek hamvaiból jött létre a formáció. Több különböző felállásban is léteztek már, átlagban hat-nyolc embert láthatunk a színpadon, elsőre kaotikus élmény, de hamar megtalálni a rendszert a zenében. Stílusilag meghatározhatatlan, mindent, ami a szívüknek kedves, belecsempésznek a muzsikába. Jellemzi őket egyfajta belsős humor, amit hamar a magáénak érez az ember, ahogy oldódik a koncerten.

"Én például csináltam egyszer egy madáretetőt, nagyon csúnyára sikerült. Jó lett volna, ha ezt megtanítják az iskolában.”

Giliszta: (21:35-22:35)

Az együttes 2017-ben alapult, tagjai mind tanult zenészek, akiknek saját bevallásuk szerint is, komoly munkájuk van, korábbi tudásuk elfelejtésében. Koncepciójuk a túltolt őszinteség, ami polgárpukkasztásban és senki által fel nem vállalt gondolatokban manifesztálódik. Valamint, direkt hamisan játszó hangszerek összehangolása, ami egyedi disszonáns harmóniát kölcsönöz a számaiknak. A Giliszta nem épp a könnyű fogyaszthatóságáról ismert, rengeteg benne az improvizáció, érdekes módon sokszor a szövegben is. 

"Bár sok madár táplálkozik gilisztákkal, mégsem szeretnénk nekik keresztbe tenni, hiszen ők is, az igencsak törékeny ökoszisztémánk részei. Minden rigó toljon minket az arcába továbbra is!" 

Sauropoda: (20:30-21:20)

A srácok még nincs egy éve, hogy összeálltak, mégis hamar felfigyelt rájuk a közönség. Az idei kikeltetőn is figyelemre méltóan szerepeltek, és számos koncertet adtak fennállásuk óta. A hazánkban egyre nagyobb teret hódító, avantgarde képviselői. Alapvetően egy jazz trióról beszélünk, ám a zene alap szerkezete mellett, nagy szerepet kapnak a modern psych és doom elemek, amik igazán izgalmassá teszik a produkciót.

„Nagyon tetszett nekünk ez a kezdeményezés, elvégre a madarak a dinoszauruszok egyenesági leszármazottai.”

Szórakozz a környezetért te is jövő hétvégén a zenekarokkal!




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása