2020.04.04. 13:38 – sz.ági.

Igényes hátborzongatás - Megnéztük A kívülállót

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

the_outsider.jpg

Az HBO legutóbbi nagy dobása, a The Outsider, magyar címén A Kívülálló, egy tipikus Stephen King adaptáció, ami sajátos légkörével és nagyon erős színészgárdájával mindenképpen a jobbak közé tartozik, a végeredmény mégis kicsit felemás lett. Megnéztük a sorozatot, és persze meg is írtuk, milyennek találtuk. 

Stephen King hosszú évek óta a film- és sorozatipar egyik legnagyobb múzsája. Műveit számtalanszor gondolták már újra mozgóképes formában, néha megérdemelten nagy sikert aratva, néha azonban meggyalázva a könyveket. A Kívülállók esetében a sorozat sokkal jobbnak bizonyul az eredeti kiadványhoz, az író legutóbbi könyvéhez képest. Összességében azonban vegyes érzelmeket vált ki a nézőből, mert a sorozat erényeit nem nehéz felsorolni, ugyanakkor kicsit már túl tipikus is azzal az a téma, amikor a hétköznapi emberek életébe bekúszik valami rejtélyes, földöntúli szál. A sikerben azonban valószínűleg azért bízhatott az HBO, mert a vezető producer - és több epizód esetén forgatókönyvíró - az a Richard Pierce volt, aki korábban olyan rendkívül erős sorozatokat szállított a csatornának, mint a Drót, a Fülledt utcák és az Aznap éjjel. Rajta kívül szintén producer volt, és két részt rendezett Jason Bateman, akit az Ozark és az Arrested Developement - magyarul Az ítélet: család - sorozatok főszereplőjeként is ismerhet a közönség, és most is beugrott egy kisebb szerepre.

A sztori alapvetően két részre bontható, egyrészt egy tipikus kisvárosi tragédia bemutatásával indul, amiben a nyomozás hangulata erősen emlékeztet a True Detective felütésére, valamint egy laza Agatha Christie-féle nyomozgatásra, de aztán a felénél megérkezik a természetfeletti szál, hogy teljesen új irányba vigye el az eseményeket, és persze a néző gondolatmenetét.

A történet szerint brutális gyilkosság történik egy kisvárosban, áldozata egy gyermek, akit meg is erőszakoltak. Sok kérdés azonban nem lesz az ügyben, mert a nyomozók, élükön Ralph Andersonnal - megformálója a Zsivány Egyesből is ismert Ben Mendelsohn - , hamar egyértelmű bizonyítékot találnak arra, hogy a helyi baseball csapat edzője - a már említett Jason Bateman - követte el a bűntettet. Bizonyítékként ott a DNS-teszt, meg minden, ami ilyenkor kell, úgyhogy Anderson nyomozó vérszemet kapva gyűjti be a vádlottat, akit már régről ismer, és aki kétgyerekes családapa lévén abszolút nem olyan fazonnak tűnik, aki gyerekeket gyilkol az erdőszélén gyilkol. Az első csavart akkor kapjuk, amikor az edző egyértelműen, többek között videófelvétellel igazolja, hogy még a környéken sem járt, amikor az áldozat meghalt. A nézővel együtt sem a vádlott, sem a nyomozók nem értik, hogyan szólhat egyértelmű bizonyíték az ártatlanság és a bűnösség mellett is egyaránt, így aztán segítségül hívnak egy nagyon különc magándetektívet, a Cynthia Erivo - Húzós éjszaka az El Royale-ban, Nyughatatlan özvegyek - által alakított Holly-t, akinek köszönhetően teljesen más irányba indul a nyomozás. 

A készítők alapvetően jól nyúltak hozzá a történethez, sikerült megteremteniük egy sejtelmes, hidegrázós, nyomasztó légkört, ezt szolgálják a képi világra jellemző fakó színek, és az azokkal nagyon jó összhangban lévő háttérzene is. Az akció helyett sokkal inkább a lelki folyamatokra helyezik a hangsúlyt, és azáltal, hogy Holly egyre inkább megrepeszti a racionalitás talaját a Ben Mendelsohn játszotta nyomozó alatt, egy szép ívű karakterfejlődést is láthatunk, a Kívülálló tehát mindenképpen az igényesen hátborzongató sorozatok közé tartozik. Amit viszont kicsit rontja az összképet, az az, hogy nem lett igazán feszes. A történet összesen tíz darab, 50 perces részre oszlik, és pontosan emiatt kicsit unalomba is fullad néha. Vannak teljesen felesleges mellékszálak, a végkifejlet pedig kicsit súlytalan, mondhatni tét nélküli a sorozat egészéhez képest. Mendelsohn viszont nagyon passzol ebbe a pszichothrillerbe, és a többi színész is tudása legjavát nyújtja. Lehet, hogy összességében csak azért nem lett elsöprően erős a végeredmény, mert maga a könyv sem ér fel Stephen King közmondásos klasszikusaihoz, de mivel mostanában valahogy kevesebb volt a hasonló sorozat, és az HBO márkanév pedig önmagában is garantálja a minőséget, mindenképp érdemes megnézni. 


sorozat hbo tévé stephen king the outsider a kívülálló



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása