2020.04.17. 14:29 – Dankó Gábor

Itt a pénzem, hol a pénzem? - A koncertipar összeomlásáról

jerome-tgv7pzmzcb4-unsplash.jpg

Az olvasóink már kívülről fújják, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány az elsők között vágta földhöz, sőt, nullázta le az élőzenét. A kötelező távolságtartás bevezetése mellett teljesen ellehetetlenültek a koncertek, fesztiválok, illetve minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze egy helyen, így például a sportrendezvények, de a mozik is. Hogy ez meddig tart, igazából senki nem tudja. Egyelőre a legvészjóslóbb nyilatkozatot egy amerikai WHO-szakértő adta, aki nem tudja elképzelni, hogy 2021 ősze előtt bármilyen koncertet is meg lehessen tartani. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a teljes idei nyári szezon megy a kukába, így az év elején még olyan csodásnak ígérkező arénás, stadionos bulik (System Of A Down, Pearl Jam, Judas Priest, Aerosmith, Korn stb.) is elmaradnak, ahogy minden bizonnyal például a Budapest Park-os, Barba Negra Track-es szezont is törölni kell a Volttal, Balaton Sounddal, Szigettel és az összes ezeknél kisebb fesztivállal együtt. A nyugat európai nagy fesztiválokat szinte már egytől egyig törölték, még az augusztusiakat is, szóval a jelenlegi járványállás szerint hiba lenne olyan álomba ringatnunk magunkat, hogy nálunk ez másképpen lesz.

Szóval van itt (is) egy óriási bajban lévő réteg: mindenki, aki az élőzenéből, koncertiparból él. Zenekarok, szervezők, klubok és az ezek mellett dolgozó összes ember, roadok, hangtechnikusok, fényesek, bárki, akinek az itt elvégzett munkából van a bevétele. És akkor még nem is beszéltük a klubokban működő italpultokban dolgozó emberekről.

És egyelőre nem látszik, ki segíti meg őket. Valamilyen utalás már volt a magyar kormány részéről, hogy segítenek a kreatív iparnak, de ezt nem részletezték. Európában a legnagyobb segítség amúgy a német volt eddig, ők 50 milliárd eurót különítettek el a kreatív iparnak, kimondva, hogy ebben a nehéz időben különösen nagy szükség van a művészek munkájára, akik viszont most nem tudnak alkotni, illetve megmutatni magukat a közönségnek. Itthon egyébként az EJI megkezdte közel ezer jövedelem nélkül maradt előadóművész segélyeinek folyósítását, így 400 rászoruló számlájára már megérkezett a támogatás, illetve információink szerint hamarosan az Artisjus is megkezdi a segélyek folyósítását.

Az EJI-n és az Artisjuson kívül hazánkban egyelőre közösségi szinten próbálkoztak többen. Volt például a #neváltsvissza jegyet akció, amivel az elindítók szándéka szerint a jegyvásárló segített volna életben tartani a zenészeket, klubokat. Ez gyorsan hamvába is holt, többen kihátráltak mögüle, mert teljesen átláthatatlan helyzetet teremtett volna, illetve a technikai feltétele sem volt meg még akkor. Inkább azt ajánlották egyre többen, hogy vásároljanak az emberek lemezeket, pólókat, zenekaros ajándéktárgyakat, ezzel is támogatva a zenészeket. Több külföldi zenekar ezt egyébként megfejelte azzal, hogy nem maguk számára gyűjtötték ezekből a pénzt, hanem a háttérembereiknek juttattak belőle, azoknak, akik a koncerteken velük dolgoztak, és jelenleg szintén munka nélkül maradtak.

A jegyvisszaváltós dolognak itthon szerdán indult be egy új hulláma, mikor több klub és szervező írt egy nyílt levelet a jegyvásárlóknak, hogy a türelmüket kérik, és nagyon sok embernek ez úgy jött le, hogy a szervezők be akarják nyelni a jegyek árát, és nem csak akkor nem kapják vissza a pénzüket, ha egy új dátumra kerül a buli, ami nem jó nekik, hanem elmaradás esetén sem, de utóbbiról szó sem volt soha senki részéről. Az óriási felháborodás hatására több aláíró visszakozott, illetve pontosított. A Dürer Kert például leírta, hogy minden esetben visszaváltják a jegyet elmaradás vagy új dátum esetén, ha utóbbi nem felel meg a vásárlónak. Emellett a Tixával közösen dolgoznak egy opcionális megoldáson, hogy 110%-os értékű vouchert (kupont) adnak, amit 2021. augusztus 31-ig válthat be az, aki amellett dönt, hogy maradjon a pénze a szervezőnél, akár olyan rendezvényre is, ami 2021. augusztus 31. utánra esik és a Dürer-Kert Kft. szervezi.

A Budapest Park is részletezte a dolgot: ők jelenlegi állás szerint valóban csak azt a jegyet váltják vissza, amelyik buli ténylegesen, pótdátum nélkül elmarad. A többieknek választaniuk kell:

  • megtartják a jegyet, és mennek az új dátumra
  • 30 napon belül jelzik, hogy nem felel meg nekik a dátum, és utalványt kérnek helyette, amit április 15-től számolva fél éven belül fel kell használniuk (akár jövő évi bulira is).
  • nem váltják vissza, hanem támogatásként bent hagyják a pénzt. Ebben az esetben a pénz fele megy az adott zenekarnak, a másik fele a Budapest Parknak.
  • akinek pedig egyik sem jó, azoknak azt ajánlják, hogy adják el a jegyüket a másodlagos piacon.

Magyarán pótdátum esetén nincs lehetőség arra, hogy magától a Budapest Parktól visszakapjuk a pénzünket. Egy újabb bejegyzésből továbbá kiderül, hogy a Budapest Park szerint az eltolt koncerteknél a belépővel vásárolt szolgáltatás megvalósul, még ha másik dátumon is. Valamint azt is írták, hogy ha esetleg a pótdátum is tolódik, akkor továbbra is a fenti, pontokban szedett eset áll fent, magyarán pénzt akkor sem adnak vissza (kivéve, ha teljesen elmarad a buli). Még egy infografikát is kiadtak a rendszerükről (frissítve):

park.jpg

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után, a beérkező kérdések és vélemények alapján a Budapest Park változtatott a fenti metóduson. A Lángolónak küldött üzenetükben elmondták, hogy egyesével megvizsgálnak minden visszatérítési igényt, és igyekeznek kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Például 12 hónapra meghosszabbították az eredetileg közölt 6 hónapos utalvány beváltási időintervallumát, így gyakorlatilag szinte a teljes jövő évi szezonból tudnak majd válogatni azok, akik ilyet kaptak. 

Figyeljük a beérkező kérdéseket, elolvassuk, meghallgatjuk a véleményeket. Egyesével megvizsgálunk minden visszatérítési igényt, és igyekszünk kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Az észrevételek alapján például meghosszabbítjuk az eredetileg közölt 6 hónapos utalvány beváltási időintervallumot, így a jegyvásárlónak már 12 hónapja lesz eldönteni, melyik koncertre szeretné érvényesíteni az általunk felajánlott utalványát. Akkorra már a 2021-es szezonunk szinte minden koncertjének időpontja is nyilvános lesz, és sokkal több rendezvény közül tudnak majd válogatni. 

A levelet szintén aláíró A38 Hajó egyelőre nem részletez, egyszerűen kérik a vásárlókat, hogy legyenek türelemmel, amíg kiderülnek az új dátumok, a Fekete Zaj pedig szintén tisztázta egy kommentben, hogy nem tervezik ezt a kuponos megoldást, aki igényli, visszakapja a jegy árát, ha elmarad vagy tolódik a fesztivál illetve a klubbulijaik. Valamint a Tixa is leírta, hogy a nyílt levelet azért írták alá, hogy az emberek lássák, mekkora baj van a szakmában, de ettől függetlenül továbbra is a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Ez amúgy nem egyedi eset vagy magyar sajátosság. Pár napja óriási felháborodást keltett, hogy az amerikai Ticketmaster csendben megváltoztatta a felhasználási feltételeit, és kizárólag abban az esetben adja vissza a jegyárat, ha az adott koncert teljesen elmarad. Ha viszont új dátumot hirdettek meg, akkor nem lehet visszaváltani. A Ticketmaster kis hallgatás után kénytelen volt megszólalni, annyira elsodorta a népharag. Azt írták, hogy ők csak jegyértékesítő partnerek, és mivel több tízezer eseményt mondtak le, így óriási erővel dolgoznak azon, hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen. Illetve azt is írták, hogy a visszaváltás nem rajtuk múlik, hanem például az adott zenekaron, akik az új dátum esetén nem adják vissza a pénzt nekik, így a Ticketmaster sem tud fizetni a jegyvásárlónak, magyarán a zenekarokra tolják a felelősséget.

A fenti esetek is jelzik, hogy mekkora káosz van az élőzene-iparban, ami persze az egyszeri vásárlót nem kell hogy érdekelje. Ő a pénzét akarja, és a jelenleg érvényes magyar jogszabályok alapján nincs olyan lehetőség, hogy ha valakinek nem jó az új dátum, azt belekényszerítik valamilyen alternatív megoldásba. A Fülesbagoly blognak nyilatkozó Dr. Kispál Edit szerint a jogszabály kimondja, hogy elmaradás esetén vissza kell téríteni a jegyárat, illetve akkor is, ha a koncertet más dátumban rendezik meg, és az nem jó a vásárlónak.

Ha a koncertszervező dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az elmaradt koncertnek voltak költségei, például reklámköltségei, akkor a költséggel csökkentett jegyárat kell megtérítenie. Minden jegyvásárlóval egyesével kell elszámolnia.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője azt is elmondta, hogy jelenleg az utazási irodák is hasonló cipőben járnak. Ők a kormány elé terjesztettek egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy az elmaradt utazás befizetését ne kelljen visszatéríteniük, ehelyett megoldásként egy későbbi utat ajánlanak fel. Viszont erről még nem született döntés, tehát az érvényben lévő jogszabály szerint kötelező a visszafizetés, ha a vásárló kéri.

Az viszont biztos, és erről egyáltalán nem beszélnek a szervezők (illetve az említett Fekete Zaj-os kommentben érintették némileg), hogy a legtöbb külföldi zenekar esetében az a pénz, amit vissza kellene fizetniük a vásárlóknak, ott van már a zenekaroknál előlegként, (és akkor a már eddig kifizetett, soha vissza nem járó költségekről ne is beszéljünk). Az külön szerződés tárgya, hogy milyen százalékot kell előlegként kifizetni, de nagyobb zenekarok esetén az is előfordulhat, hogy egyben kérik előre az egészet, amit a szervezőnek ki kell fizetnie, különben el sem kezdheti a jegyárusítást. Tehát nagyon sok esetben most az van, illetve az lehet, hogy a szervezőknek abból a pénzből kellene jegyárat visszafizetni, amit még nem kaptak meg. Ez rendes működés szerint nem szabadna, hogy gondot okozzon, általában nem is szokott, pláne egy komolyabb helynél, szervezőnél, de jelenleg nincsen rendes működés, teljes összeomlás van. Az összes koncert, fesztivál elmarad vagy új (de továbbra is bizonytalan) dátumot kap, és emiatt igazából milliárdos összegnek kellene a szervezőktől visszavándorolnia egyszerre a vásárlókhoz, ami egész egyszerűen nem tudnak megtenni. Az egy dolog, hogy azonnal csődbe jutnának, de olyan összegekről beszélünk, amekkora a legtöbb szervezőnek, klubnak nincsen (még a nagyoknak sem), és a jelenlegi helyzetben, külső segítség nélkül elő sem tudnak teremteni.

Van egy másik dolog is ezzel kapcsolatban, amiről itthon, érthető okokból szintén nem beszél senki, és leginkább csak külföldi példákon keresztül lehet sejteni, hogy ez (is) állhat a fizetési késedelem hátterében. A francia Hellfestről például már egy ideje lehetett tudni, hogy elmarad, de erről a hivatalos csatornán egyáltalán nem beszéltek. Azért nem, mert várták a francia kormány döntését, hogy betiltja-e arra az időszakra a tömegrendezvényeket vagy sem. Ugyanis, ha kormányzati tiltás jön, akkor vis majorra hivatkozva visszakérheti a zenekaroktól az előleget, illetve legalább közösen viselik a terhet a csapatokkal, nem egyedül a szervező bukik. Ha hatósági tiltás nélkül mondják le a bulit, akkor a zenekar széttárhatja a karját, hogy ők jöttek volna, a szervezők viszont lemondták, így bukták az előleget. Illetve fordítva, a zenekar is vár, mert ha vis major van, akkor esetleg maradhat nála is pénz a közös teherviselés miatt, de ha ő mondja le, buknak mindent. 

Az például teljesen nyilvánvaló, hogy idén tavasszal, nyáron nem lesz egy arénás buli sem, ahogy szinte biztos, hogy az összes nyári fesztivál is elmarad, de sok szervező részéről mély hallgatás van. Sem a Sziget Kft., sem a Live Nation nem nyilatkozik például, hogy mi lesz a bulikkal, csak annyit, hogy majd a hivatalos csatornáikon lehet olvasni, ha változás van. A helyzetüket pedig egyáltalán nem könnyíti, sőt, nehezíti, hogy a kormány hetente vizsgálja felül a kijárási korlátozást, így jelen pillanatban hivatalosan egy hét múlva akár lehetne is koncertet tartani, miközben a valóságban biztosan nem lehet. Ezen a helyzeten pedig csak a kormány tud segíteni azzal, hogy ha sok országhoz hasonlóan egyszerűen mondjuk a nyár végéig megtiltaná a tömegrendezvényeket. Így gyakorlatilag a szervezőkről és a zenekarokról is lekerülne ez az idegőrlő teher, és így valószínűleg a jegyvásárlók is hamarabb a pénzükhöz jutnának.
Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Tódor 2020.04.17. 19:45:23

Ebben az iparágban nem szokás biztosítást kötni? Pedig biztosan van ilyen termék, mert én már vettem nagyobb értékű jegy mellé is ilyet. Biztosan tudna egy szervező biztosítást kötni. Körbejárhatnátok a témát egy biztosítási szakértővel meg egy szervezővel.

papierusz 2020.04.17. 23:29:14

Hát, nem tudom... Nem zene, de az UEFA már jelezte, hogy bár még nem tudja, mikor lesznem az engem érintő EB meccsek, de amennyiben nekem nem lesz jó az időpont, visszafizetik a jegy árát. Nem megy a fele ide a fele oda

/\ngel 2020.04.17. 23:44:42

@Szabó Tódor: Hát ugye

"amit összemuzsikálsz nyáron
azt raktározd el mind télre.."

Nagyjából ennyi volt az üzleti stratégiája a többségnek..:(

feketehun 2020.04.18. 01:13:39

Ami azt illeti nekem egyetlen jegyem sincsen nyari koncertre vagy fesztivalra, mert notoriusan mindent az utolso pillanatban szoktam masodkezbol beszerezni. De azt gondolom, hogy ha ki is fizettem volna mar egy-ket koncertet a Parkban, akkor sem ugralnek a penzemert. Egyszeruen azert, mert nagyon jo esteket toltottem el eddig ott (es mas helyeken is persze), igy hosszutavon az az erdekem, hogy a klubok, koncertszervezok stb. eletben maradjanak. Mondjuk egy Sziget hetijegy ara mar lehet, hogy atutne az ingerkuszobom.

ttc 2020.04.18. 01:14:28

Megy a lecsóba a sok balfasz dj/rendezvényszervező/baba-mama-eskövői-válási (ja, olyan nincs) fotós, meg az összes többi söpredék, ennyi. Majd talán lesz meló Szabolcsban almaszedéskor... Nagyon itt volt már az ideje ennek, köcsit túlpörögtetek prolik....

lenörd hofstadter 2020.04.18. 08:03:50

Ezen ipar rendezvényszervezőinek a legfőbb elve jelenleg az, hogy a fő megrendelőt amennyire lehet lehúzzák, és ebből a nem éppen kis összegből a minimálisat tolják tovább azoknak akik a melót elvégzik.
Legdurvább emlékem egy nyugati ruhalánc bevezetője hazai discokban, az anyacég beküldött 120 millát egy adott látványelemre, 12 helyszínre. A szervező ebből kifizetett végül a munkára összesen kb. két és fél millát, a "maradékot" eltette.
Kurvára nem sajnálom ha bedőlnek, akkor hagytam ott ezt a mocskos iparágat amikor kiderült, hogy a szokásos mantrákkal (most olcsón, majd a következőn lesz kasza, etc...) 240-re visszasírt buli után csak arra a műsorszámra amit kaptak tőlem egymillió-kettőt vettek fel a megrendelőtől.

ier6w7i 2020.04.18. 08:35:45

@Szabó Tódor: Vis maior-ra nem lehet biztositast kotni. Ez tovabb bonyolitja a helyzetet. Es akkor meg ott van az onrsez kerdese is, hogy ti. ha mondjuk bekovetkezik a biztositasi esemeny akkor sem a teljes osszeget teritik vissza (persze meg akkor is sokkal-sokkal jobban allnanak a nullahoz kepest)

CCnick 2020.04.18. 09:57:05

@ttc: Aki eddig jól csinálta annak nem okoz megoldhatatlan problémát egy elcsúszott szezon, tudod aki idén nyáron akart esküvőt az meg fogja tartani év végén/jövőre és akkor is szüksége lesz arra a fotósra. Aki meg a következő heti betevőért csinálta "énafelénekafeléértismegcsinálom" tarifával az nem is baj ha keres más megélhetési forrást.

MEDVE1978 2020.04.18. 13:27:45

Nem vagyok jogász, de szerintem a fő kérdés az, hogy a jegyvásárló és jegyeladó közötti szerződési feltételek hogyan lettek megfogalmazva. Ha ott a vis maiorra van írva bármilyen utalás, akkor valószínűleg igaz, amit ez a cikk ír, tehát, hogy a felek "elszámolnak". Ha viszont nincs, akkor ezt eléggé visszásnak látom.

Bár ez a véleményem, én meg fogom támogatni a Budapest Parkot (Deftones és Tankcsapda) és a Livenationt (? Pearl Jam és Aerosmith) azzal, hogy kivárom mi lesz a vége...

GépBalta 2020.04.18. 14:23:44

Szerintem lehet ezen b...iskodni, hogy lenyúlják (erre jobb szó szerintem nincs) a pénzünket, de utána megnézhetik, hogy ha egyszer újraindul az üzlet, ki meri megint rájuk bízni a pénzét.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2020.04.18. 15:14:28

@ttc: aki csinál valamit (bármilyen szart is, de el tudja adni, meg tud élni a piacról) annak én nem kívánnék ilyet. Kis Grofo "zenéjét" például rühellem, de van rá kereslet, ő csak kielégíti azt, ez kizárólag az ő dolga és a rajongóié. Viszont nagyon szeretném végre a falábú magyar válogatott tagjait látni almát szedni Szabolcsban, de méginkább a Blahán csövezni, ha nem tudnak valami értelmes és társadalmilag hasznos munkát találni. Amikor nincs válsághelyzet, akkor is vérlázító ilyen piócákat eltartani, most viszont konkrét hazaárulás minden egyes focira költött fillér.

dr. pretender 2020.04.18. 19:07:25

@feketehun: nekem most nagyjából 80 e forintom áll jegyekben, egyébként már hónapok óta. Azért ennyit semmiképpen nem hagynék "ajiba" olyan cégeknél, mint pl a Live Nation. Egyébként ez is megér egy misét, hogy újabban miért van ez az idióta rendszer, hogy egy-egy jobb koncertre szinte egy évvel előre meg kell venned a jegyet.

kacsalekvár 2020.04.18. 19:41:33

Én a Vad Fruttikat "buktam", már októberben megvettem a jegyeket márciusra, és egy héttel előtte fújták le. Szerencsére a korábbi 5FDP-re még bejutottunk.

Eszembe sem jut a pénzt visszakérni. Sőt, ha a zenekar támogatást kérne akkor ismét utalnék nekik, hogy életben maradjanak. Most jövő feb. 14-re rakták át, remélem addigra rendeződek a dolgok. Nem a pénz hiányzik, hanem az élmény, mert már tényleg az Arénás koncert éltetett az utolsó héten...

Bár attól nagyon félek, hogy elég komoly összeomlás lesz, nem fogunk mi itt táncikálni pár hónapon belül...

kolomparlole1114 2020.04.18. 23:30:11

"Inkább azt ajánlották egyre többen, hogy vásároljanak az emberek lemezeket, pólókat, zenekaros ajándéktárgyakat, ezzel is támogatva a zenészeket."

Hát majd ha csinálnak a magyar "zenészek" is zenét, akkor biztosan lesz aki megvegye azt. De ha még csak meg se dolgoznak a pénzükért? Az a sok szar amit a királyi rádiókban nyomatnak kényszerből, az nem zene. Nem nagy kár ezekért ha inkább elmennek dolgozni.

A másik meg: lemezt??? Mikor 10 számból jó ha 1-et meg lehet hallgatni? Nem véletlen az iTunes (és a torrent) terjedése. Ezek nem érnek annyit mint pár mánáger elképzeli. Nem muszáj minden kornyikálógépnek (és ügyvédeinek) Ferrarival járkálnia, el lehet menni mosogatni is, ha a tehetségük alapján másra nem jók.

A piac már megoldotta a "zenészek" problémáját, a gond csak az itt hogy ezt ők nem akarják elfogadni, beletörődni, és kapálóznak ellene. Széllel szemben lehet hugyozni, csak nem érdemes.

CCnick 2020.04.19. 08:29:22

@kolomparlole1114:
"Az a sok szar amit a királyi rádiókban nyomatnak kényszerből, az nem zene."

Szóval szerinted zene=ami a rádióban szól.

"A másik meg: lemezt??? Mikor 10 számból jó ha 1-et meg lehet hallgatni?"
Arról nem a jó előadók tehetnek, hogy te pont a szar előadók között mazsolázgatsz. Lásd előző pont.

"A piac már megoldotta a "zenészek" problémáját"
Sír is a szád, hogy egy koncertjegy egy félhavi mosogatói fizetésed, aztán csak kifizeted nekik.

kolomparlole1114 2020.04.19. 11:54:57

@CCnick: A magyar zene az igen, az a f.o.s ami a rádióból folyik. Csak azért "életképes", mert dotálják, előírják hogy mennyit kötelező a hallgatókra kényszeríteni, különben a kutyát nem érdekelné.

"Arról nem a jó előadók tehetnek, hogy te pont a szar előadók között mazsolázgatsz."

Hát ki tehet arról hogy enyi a kínálat?

"Sír is a szád, hogy egy koncertjegy egy félhavi mosogatói fizetésed, aztán csak kifizeted nekik."

Nem járok ilyen helyekre, szóval nemigazán...

CCnick 2020.04.19. 17:25:05

@kolomparlole1114: "ami a rádióból folyik"

Kicsit bővítsd a látóköröd, a XXI. században élünk, zenét nem csak a rádióban találsz.

"Hát ki tehet arról hogy enyi a kínálat?"

Erről a magyartanárod. A kínálat meg annyi amennyit nem vagy lusta megtalálni. Lásd előző pont.

Komolyan kérdezem, félredugott a nőd egy szokollal, hogy ennyire rádiokomplexusos vagy?

Syracuse 2020.04.20. 13:17:31

Nagyon jó és informatív írás volt.
Egy következő bejegyzésben lehetne beszélni arról is, a közönség, a rajongók mennyire lehetetlen helyzetben vannak, ha már elveszítették a munkájukat=jövedelemforrásukat, de korábban megvásárolt fesztivál- és koncertjegyekben lenne még egy kis pénzük, amit szintén nem kapnak kézhez, pedig adott esemény elmarad. Itt kiemelném, hogy a későbbi időpont sem mentség, akinek most szüksége van a pénzére, azt nem fogja meghatni, hogy hónapokkal csúsztatva de meg lesz tartva egy rendezvény, amire sehogy nem jut majd el, mert ne adj' Isten a számlákat sem tudja már fizetni. Kiemelten igaz ez az adott esetben hónapok, évek alatt összekuporgatott nyaralások árára az utazási irodák részéről.
Én is azt mondom, hogy aki teheti, ne váltson vissza jegyet, de ne olyanok döntsenek a pénzünk fölött és kezeljék azt, akik 1, 10, 20 év múlva is szeretnének majd belőlünk megélni.

Syracuse 2020.04.20. 13:18:03

Nagyon jó és informatív írás volt.
Egy következő bejegyzésben lehetne beszélni arról is, a közönség, a rajongók mennyire lehetetlen helyzetben vannak, ha már elveszítették a munkájukat=jövedelemforrásukat, de korábban megvásárolt fesztivál- és koncertjegyekben lenne még egy kis pénzük, amit szintén nem kapnak kézhez, pedig adott esemény elmarad. Itt kiemelném, hogy a későbbi időpont sem mentség, akinek most szüksége van a pénzére, azt nem fogja meghatni, hogy hónapokkal csúsztatva de meg lesz tartva egy rendezvény, amire sehogy nem jut majd el, mert ne adj' Isten a számlákat sem tudja már fizetni. Kiemelten igaz ez az adott esetben hónapok, évek alatt összekuporgatott nyaralások árára az utazási irodák részéről.
Én is azt mondom, hogy aki teheti, ne váltson vissza jegyet, de ne olyanok döntsenek a pénzünk fölött és kezeljék azt, akik 1, 10, 20 év múlva is szeretnének majd belőlünk megélni.