2020.04.18. 14:21 – Lángoló

Elkezdődött a BP Underground – Rock dokumentumfilm forgatása

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jo_img_3264_15-03-2020-16-15-03.jpg

A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros még a járvány kirobbanása előtt kezdte el forgatni a sorozat negyedik epizódját, amely a budapesti rockszínteret mutatja be. 

2017-ben indult útjára a nagysikerű „BP Underground” című dokumentumfilm sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, ezt követte 2018 a budapesti hip-hop közeg története, 2019-ben pedig a Telekom Electronic Beats-en debütált a harmadik epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket. A Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip-hop film országos moziforgalmazásban volt látható, és legutóbb a rangos Highlights of Hungary kreatív gyűjtés díjazottja lett, míg az elektronikus zene rész, - amely szintén országosan volt mozikban - épp  elnyerte a los angeles-i International Independent Film Awards díját és jelenleg a Telekom TV GO szolgáltatáson keresztül jut el rengeteg emberhez.

A BP Underground dokumentumfilm sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt.  A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-res évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.

A film sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását és olyan csomópontokat érint többek között, mint a Trash-Mosh Klub, a Tüzesvíz, vagy akár a Láng Művelődési ház, a Petőfi Csarnok, a Süss fel nap, a Kultiplex vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit, taglalja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait, sajátosságait. Többek között arra keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította a szubkultúrát. A BP Underground rock epizódja, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor mindenki az MTV Headbangers Ball tv-műsort nézte és cserélte a másolt kazettákat, miközben a Metal Hammert bújta… Kik azok a ma is ismert arcok, akik központi figurák voltak, évtizedekkel később mit gondolnak a gyökereikről és mit vittek magukkal útravalóul? Néhányuknak mit jelent az ismeretlen underground zenészből az országos ismertség? Mit is jelent rockernek, vagy metálosnak lenni, vajon a zene szeretetén túl ez sokaknál egy életre szóló kötelék? Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, kik az új zászlóvivők és van-e létjogosultsága, hangja és ereje a kemény műfajoknak a digitális világban? 

A stáb márciusban kezdte forgatni a rock epizódot, még a korlátozások előtt. Épp a Robot klubban, forgatás közben érte őket a hír a klubok bezárásáról és rendezvények lefújásáról. Akikről és amiről a filmben már biztosan szó lesz: Dirty rock és goth, mint Sex Action, F.O. System, Love, vagy a Southern Special. Thrash vonalról megszólal a Barbed Wire, ki lesz tárgyalva a hazai grunge szcéna a Sonic Smell-lel, a Bedlammal, a Black Outtal és a Spiritual Brosszal, amiben a zenészeken túl a grungerys Pintér Miki is segít. Mint a többi filmben, így ebben a részben is szó lesz vidéki zenekarokról és a fővároshoz való viszonyukról, ebben segít eligazodni Kőváry Peti, Czutor Zoli a Nyersből, vagy Papp Szabi. Kikerülhetetlen az ikonikus Total Car, amire többek között Tolcsvay Csaba DJ emlékszik vissza. Elmesélik a Fresh Fabrik sztorit, illetve a 2000 körüli nu metal vonulatot többek között a Subscribe-bal, a BPRNR-rel meg a Superbutt-tal. Szerepet kap a Junkies története. És ez még csak a kezdet, hiszen nyáron tervezik az alkotók a forgatás folytatását, akik hozzáteszik: mindkét rendező számára ez a legszemélyesebb film, mert mindkettejük szívének ez a legkedvesebb közeg, így sok szubjektum lesz ebben az epizódban. Az alkotók egyébként mindenképp szeretnék a BP Underground – Rock dokumentumfilmet 2020-ban bemutatni a közönségnek. 

BP Underground elektronikus zenei rész elérhető a Telekom Videotékában, vagy itt TV GO:
https://www.tvgo.hu/film/26225831_bp_underground_elektronikus_zene

️A hip hop epizód itt, 360 ft-ért:
https://hvg.hu/kultura/20200207_Jon_a_BP_Underground_a_hvg360on

A hardcore-punk itt: http://bpunderground.com/


bp underground



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása