2020.04.24. 17:47 – Prieger Zs.

A budai kubai, a szigetvári hős meg a vasi vasemberek - Prieger Zsolt szemléje

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img_4778.PNG

Mit bizonyít a mecseki fekete remete, a rasztának vizionált zongorista, a budapesti worldmusic-guru, az alpokaljai tech-páros és a mostában szólót preferáló Black Peter. Őrület, mennyi zseniális meglepi van a csak látszólag dögunalom honi zenében, és most egy-két kivételtől eltekintve ezekről emlékezünk meg.

Micsoda titkok lapulnak a Mecsekben, ki gondolná, hogy a kiváló Issiaga Camara és ezer alteregója, köztük az itten boncolandó Thomas High arról a vidékről szálldos a végtelenbe? Thomas High Summer EP-je igazi csemege, a srácnak meg rengeteg alteregója van. 2018 nyarán kezdődött ez a fejezet, mikor is hősünk első nyarát töltötte Pécsett. Elkezdett gitározgatni, mellette szintetizátorokkal bíbelődött spontán, amiből az egyiket a pécsi vásárban vette, a másikat meg - láss csodát - egy kaposvári nénikétől. A srác sok Mac Demarco-t, Tame Impala-t és Toro Y Moi-t tolt intravénásan azon a nyáron és ők nagyon is az album elkészítésére inspirálták. Mi van most? Thomas High most éppen dobolni akar megtanulni, szóval várjuk ezirányú albumait is szeretettel. A High-projekt mellett Siaga néven is szokott zenéket kreálni, ha éppen nem dj-zik. Siaga-ként leginkább hiphop-, future beats- vagy bass-orientált zenéket játszik, de megesik hogy house-t, funkot vagy experimentális számokat készít. Illetve van neki a Luvtoshima projektje, ami sokkal inkább az experimentalitális zene és a techno/lofi house felé hajt sebesen. Mondom, sokoldalú, izgi srác, érdemes rá odafigyelni. Az albumhoz készült klip, de van, hogy kollaborál is a karantén alatt, az új album meg itt hallgatható meg

Érdemes figyelni a mi különleges world music-gurunk, Weyer Balázs csodás Tranquilo Playlist-jeire is, benne török dal, zöld-foki szigeteki énekesnő, sivatagi blues, 21 húros tökhangszer, guilty pleasur-ök, vintage, Madagászkár, Baszkföld, albán cselló és Smokey Robinson-klasszikus, Carlos Jobim és Serge Gainsbourg, Romengo az utánozhatatlan Lakatos Mónikával, remélem ennyi elég volt étvágygerjesztőnek. Itt egy része kóstolásra, a facebookon lehet hozzá csatlakozni iziben. 

Subicz Gábor sem bír ám a fenekén megmaradni sokáig. Hol nagyzenekart hangszerel, hol meg hollywood-i filmhez ír zenét, tanít, trombitál, modernartorchestrázik és mindemellett egy gyönyörű család feje. Most Subtones nevű, sok nagyszerű zenészt tömörítő kollektivájának - ahol Benkő Dávidtól Jónás Verán át egészen Kiss Flóráig terjed a zenei karizmák névsora - jelent meg első albuma, és tényleg pazar lett.

Hiába, az osztrák határhoz közel lakni egyet jelent a bécsi elektronikus vírus bekapásával, Gergácz Gábor és Tommy Brutkho kivételes kettőse legalábbis ezt igazolja. Tommy, ha nem a triplákat dobja határközeli kosárlabdapályáján, oly fantasztikus atmoszférájú dalokkal szórja meg a vasi-burgenlandi térséget, hogy annak híre még Bécsbe is eljut, zenéi gyakran csendülnek fel németajkú sztárdj-k setlistjén, mostanában meg nagy energiákkal hip-hop-ot gyárt. A szombathelyi Pernau Szabival is van közös cucca Burnai néven, közben - igaz, egyáltalán nem nyomul ezzel a sajtóban - spanyol, német, olasz, amerikai, angol, dán és francia kiadóknál jelennek meg a zenéi.

Az egyik trackjéből készült el Deep’a & Biri-ék remixe, akiknek korábban Dj Hell kiadójánál, az International DeeJay Gigolo Records-nál jelent meg az albumuk. A remixet rongyosra játszotta a legendás Derrick May is, például a szintén legendás párizsi Rex Club-ban, de ott lapult ám a felvétel Joe Claussell lemezestáskájában is. Több zenéjét tolta már az FM4-en Makossa vagy a Kruder und Dorfmeister-érdekeltségű MC, Sugar B, az ő nagyhatású Swound Sound-jában is. Társa, a multiinstrumentalista producer Gergácz Gábor eddig a Beat Dis-től Judie Jay-produkcióján át a Bastic-ig vétette magát észre markáns zenei hangulataival, szinti- és gitárjátékával, most azonban egyesítették erejüket, összerakták vasi vasaikat, borítóképünkön is ők láthatóak és én mondom: ha kitartóak lesznek, nagy jövő áll előttük. 

 

A nekem először Foetus-ként “bemutatkozó" JG Thirwell-t nem kell nagyon prezentálni a kellőképpen őrült zene rajongóinak. Nemcsak Zola Jesus-szal és a Kronos Quartettel dolgozott már együtt, de éppen a mai nap egy őrülten izgalmas, filmes, zajos, a klasszikust a drámai indie-vel, sőt, a köldöknéző meditációt csakranyitogató hardrock-kal keverő albumot jelentetett meg haverjával, íme egy kis előzetes, lehet a fejünk után kapni és rámenni a teljes anyagra gyorsan.

Kolozsi Peti, akarom mondani: Black Peter se sokat pihen mostanában. Honnan ismerjük e nyughatatlanul kísérletező legényt? Hát játszott a Seen-től a Blind Myself-en át az Escllin Syndo-ig, onnan, most meg Black Peter-ként gyártja a szólóalbumokat. A legújabb elkészült szépség is kísértetiesen kísérleti. Szívünknek kedves, zenekarhalmozó dobosaink, Szabó Laci és Porteleki Áron dobhangmintáiból gyúrt fekete elegyet Péterünk ritmusilag, és már boszorkánykonyháján készíti harmadik albumát is. Zenekartagok mindenhol! Csináljatok szólóalbumot!

Ha már karantén-idők, érdemes cimbalom-világsztárunk, Lukács Miklós invenciózus, sok hatásból építkező, übernyitott előadásait is nézni ám a közösségi médiában, ez itt éppen a sokoldalú, Eötvös Péter előadásaitól jazz-világsztárok társaságáig megforduló zenész Beatles-adaptációja a Norwegian Wood-ból, simogató.

Érdemes persze a Facebookon meglesni még több zseniális live-actet, például Varga Vincéét, aki legalább annyira jó zenész, mint színházi vagy vizuális szakember, aztán kötelező esti elfoglaltságok Iamyank esti zenei meditációi is. Neki éppen most jelent meg albuma, nagyszerű alkotás, az ezercsápú, legutóbb még szóló zongorában elmélyülő zenész e lemezen eddigi legnagyobb kortárszenei-vonós flörtjét meséli el nekünk. Nagyon jól. 

Azt mondja Henri Gonzo, hogy az új Fran Palermo-album élete lemeze lett, és tényleg elég invenciózusra gyúrta. Londonig, egykorvolt utcazenélései helyszínéig ment el a most éppen budai kubai, hogy világhírű producerrel dolgozzon. Vizionárius, elképesztő világ Henrié, ő a mi csodálatos Jason Pierce-be oltott Johnny Depp-ünk, zenekara meg a magyar Happy Mondays, tele nagyon jó zenészekkel, a szintén alanyi jogon alkotó Árvay-tól Pivarnyikig, itt meg az új albumról egy dal, ami egy olyan filmhez készült, amelyben a másik hazai alap-indie-énekes, Yorgosz Goletsas szerepel az agyonszeretett Deep Glaze-ből. 

Ha a Mecsekkel kezdtük, akkor ugorjunk már el az attól egy kőhajtásnyira levő Szigetvárra is egy főhajtásra, és tegyünk le képzeletben egy szál virágot a Persona Non Grata minap fiatalon elhunyt dobosának sírjára. Balog Tamás, igazi szigetvári hős voltál! Itt olvasható a napokban tüchtig kis honlappal jelentkező, mellesleg nagyon izgalmas szépíró, Kiss Tibor Noé emlékező írása a PNG-dobosról, itt meg egy tavalyelőtti, emblematikus Persona-dal, a Még találkozunk. Nyugodj békében, Tamás!


indie ajánló jazz rock weyer balázs blues electro ezt hallgasd varga vince iamyank fran palermo lukács miklós Persona Non Grata prieger szemléje black peter thomas high bastic & bruthko j.g. thirlwell



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása