2020.05.03. 11:56 – Juhász Edina

Dehát, ő csak nyomogatja a gombot, ezt én is meg tudom csinálni

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

j-play-board_strings-water-pers2_ipad.png

Hányszor fogalmazódott meg ez a címben leírt gondolat egy olyan ember fejében, aki rendszeresen jár koncertekre és fesztiválokra? És hányszor gondolta már úgy akárki, hogy ennél még ő is jobb riffet ír? Van egy francia startup, aki ennél a gondolatnál tovább jutott, és hozzátette azt a másik közkedvelt formulát, hogy “akkor csinálj jobbat”. Erre pedig kitalált egy eszközt. Ez a Joué Play, ami hangszeres tudás nélkül is sikerélményt ad a zenélésben. Jó, ők azt mondják, hogy demokratizálják a dalszerzést azzal, hogy felhasználóbarát applikációval viszik közelebb az emberekhez a dalszerzés örömét. 

Az eszköz nagyon egyszerűen működik. Van egy tablet méretű kontroller, amit össze lehet kötni a számítógéppel, egy tablettel vagy akár telefonnal, és ott lehet állítani például  a hangzást. Mondjuk hogy az ember torzított gitárt szeretne hallani vagy akusztikusat, de nyilván ennél ezerszer több a lehetőség. Van egy gumilap szerű cserélhető felület, ezek pedig a különböző jellemzőket adják. Például, hogy dob, gitár, billentyűs hangszer vagy mi szólaljon meg. Az alkalmazás automatikusan felismeri, hogy milyen felület van a kontrolleren, és azonnal vált vagyis “dalszerzés” közben is lehet váltogatni a felületeteket. Természetesen az elkészült műveket fel is lehet venni.  Mondjuk így: 

Pascal Joguet alkotta meg azt a Lemour kontrollert, amit többek között a Led Zeppelin, a Nine Inch Nails, a Daft Punk, Björk vagy Madonna is használt, az ő fejéből pattant ki a Joué ötlete is azzal az elgondolással, hogy élvezetesebbé teszik a hangszeres tanulást, és hogy  akár úgy is lehessen valakinek sikerélménye, hogy előtte nem kell évekig zongoraleckéket vennie.  Természetesen gitárvirtuóz nem valószínű, hogy ettől az eszköztől lesz az ember, viszont még gitárvirtuózoknak is izgalmas lehet, mikor éppen kísérletezgetni akarnak. 

Mi Las Vegasban a CES konferencián próbáltuk ki, és hamar egyértelművé vált, hogy ha letesznek két gitárt és egy dobot, sokkal kevesebb esélyünk lett volna arra, hogy jammelésbe kezdjünk a volt N.W.A.-tag Arabian Prince-szel, aki egyébként lelkes használója. A startup most készen áll a tömeggyártásra, és kampányba kezdtek a Kickstarteren, ami első körben tényleg elég nagy kedvezménnyel adja az eszközt. A biznisz lényege nyilvánvalóan az, hogy az alapeszközhöz hány új szilikon lapot lehet vásárolni, most, amíg bevezetik a létező összes cserélhető lapot, az alkalmazást és az alapeszközt meg lehet szerezni 289 dollárért, azaz nagyjából 93 ezer forintért




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása