2020.05.25. 17:00 – Lángoló

A nyelvünk hegyéről - Képzőművészek készítették a Caesar’s Bread új klipjét

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

caesar_s_bread_gyartelep_01.jpg

A Kőbányáról indult, egyetemistákból álló Caesar’s Bread idén ünnepli 5. születésnapját. Jubileumi koncertjük márciusban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, szeptember 18-án pótolják majd a belvárosi Robotban, de nem álltak le. A május 30-i Trip hajós online, élő koncertjük mellett rögtön itt van A nyelvünk hegyéről című daluk klipje, amelyet az MKE hallgatóival közösen készítettek.

A dal akkor született, amikor Acsády-Pongyor Áron énekes és Kabdebó Mátyás ritmusgitáros-énekes egy szakítás után részegen héderelt a kanapéjukon, a tévében lenémítva ment a South Park. Ahogy a dalszöveg is kezdődik, a kanapé párnáján az előző esti buli után valóban érezték még a frontember akkori barátnőjének a parfümjét. Nem véletlen, hogy a dalt a modern párkapcsolatokra jellemző, a társas magánnyal együtt járó fájdalmas „lost in translation” életérzés jellemzi, amiben azért benne van a továbblépés esélye.

A nyelvünk hegyéről fontos a Caesar’s Bread számára, Panellakás, kínaipiac című EP-jének címe is ebből a dalból idéz. A panellakásból induló klip pedig különleges együttműködéssel született az MKE két hallgatójával, Kozma Lillával és Laczkó Dániellel. A zenét kísérő filmben egy klasszik retró berendezésű panellakás válik festménnyé, a klipet Kozma rendezte, és ő festette a festményt is, ami a szemünk előtt készül, valamint ő nyilatkozta az alábbit:

A zenében az a legszebb, hogy képes visszahozni már-már feledésbe merült emlékeket. Így történt velem is, amikor meghallgattam a zenekar dalát. Kisgyerekként a nyarak egy részét a nagyszüleimmel töltöttem szűk kőbányai panellakásukban. Megismertem a környéket, az ottani embereket, a játszótereket, és persze a cukrászdákat. Ennek az emléknek a hangulata találkozott bennem a dalban megénekelt szakítással, amit érzésem szerint a vázlatokkal egészen jól sikerült visszaadnom. Ezután festettem meg a képet akrillal farostra. Ez a kép hordozza magában azt az idilli állapotot, amikor még minden rózsaszín felhőben úszik a szerelmi kapcsolatban. Ám a gondolat teljesen más kontextusba kerül, amikor ráfestéssel eltorzul a kép. Mindezt felerősíti a jobb oldalon megjelenő valós tárgyak képe, amelyek mementóként mesélik el a történet végét, ami a tulajdonosuk számára is valami újnak, talán valami jobbnak és boldogabbnak a kezdete.

A felvételeket és a vágást egy kedves barátom, Fábián Adrián csinálta Kőbányán, illetve nálunk az udvarban. Én készítettem a vázlatokat, a festményt, és irányítottam a folyamatokat, Laczkó Dániel pedig prezentálta a zenekarnak a kész részeket, amikor pedig elakadtam, új ötletekkel halmozott el.

Köszönöm a mesteremnek, Révész Lászlónak, hogy valami teljesen újban is kipróbálhattam magam, illetve a zenekarnak, hogy lehetőséget és bizalmat adtak a videó elkészítéséhez.

A klip ugyanis az első hazai zeneipari menedzserképzés, a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak az együttműködésével készült. Az MHRS régóta kereste a közös pontokat a film- és képzőművészet, illetve a popzene között, és ezt meg is találta, amikor egyik végzett hallgatójuk bemutatta őket Révész László képzőművésznek, az MKE oktatójának. Tavaly indult az MKE hallgatók, vagyis Révész László csoportjának, és az MHRS pályázatára jelentkező zenekaroknak az együttműködése, a Caesar’s Bread klipje pedig a 2020-as munkák első premierje.

Réz György, a klipeket szervező Majdnem Híres Rocksuli társalapítója:

Bár idén a COVID járvány az összes videó forgatási napjait és lehetőségeit keresztbe vágta, mégis ez a klip a legjobbak között van, azok közül, amelyet az MKE hallgatók eddig készítettek. Láthatjuk egy festmény születését, és ahogy a farostlemezen készül a kép a panellakásról, úgy válik számomra múlttá a dalban megénekelt kapcsolat. 2020-ban is több klip készül el a közeljövőben az MKE hallgatóival és Révész László segítségével, ezzel lassan teljesül az MHRS célja is: a popzenét kiszabadítani a múlt kulturális gettójából, és bevonni a nemzeti kultúra más ágaiba is, hogy ezzel mindkét művészeti ágban új értékek születhessenek meg.

A klip végén egyébként a zenekar életébe is beleláthatunk, hiszen a záróképeken ők ülnek otthoni kanapéjukon a karantén ideje alatt, jobb napokra várva.


premier caesars bread



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása