2020.06.02. 11:03 – dankógábor

George Floyd halála miatt ma leáll a zeneipar

munshots-_vac0je-hko-unsplash.jpg

Hogy kicsoda George Floyd? Aki olvas újságot, néz híreket, biztosan találkozott vele, vagy legalábbis látta azt, hogy mi robbant ki azután, hogy a 46 éves afroamerikai férfi május 27-én, letartóztatás közben elhunyt Minneapolisban. Floyd a legfrissebb orvosszakértői vélemény szerint azért halt meg, mert egy rendőr majdnem kilenc percen keresztül a nyakán térdelt, miközben Floyd többször jelezte, hogy nem kap levegőt. Az esetet rögzítették is, ebből lehet tudni, hogy a rendőrt egyáltalán nem érdekelte, hogy Floyd nincs jól, és ezt jelzi is, ahogy az sem, hogy már egy társa is szólt, hogy oldalára kéne fordítani a letartóztatottat.

A hivatalos hatósági jelentések szerint Floydra azért hívtak rendőrt, mert állítólag hamis húszdollárossal akart fizetni egy boltban, majd pedig azért használtak ellene erőszakot, mert ellenállt a letartóztatásnak. Utóbbit cáfolja, hogy többen is rögzítették az egész esetet, amin Floyd egyáltalán nem mutat ellenállást, és az sem világos, miért kellett a legdurvább kényszerintézkedést alkalmaznia a rendőröknek. (A nyakra térdelés sok amerikai államban amúgy is tilos, de Minneapolisban is csak akkor engedélyezett, ha nincs más módja a letartóztatásnak.)

Azóta Amerika történelmének legnagyobb tüntetéssorozata kezdődött, amin még a rendőr gyilkosság miatti letartóztatása sem enyhített, és ami több helyen már áldozatokat is szedő zavargásba csapott át.

A tüntetések egyébként nagyrészt békések (vagy annak indulnak), és már túlnyúlnak az Egyesült Államok határain is. Sok országban az amerikai nagykövetségek előtt tiltakoztak a rasszizmus ellen és skandálták a Black Lives Matter jelmondatot.

E mellé állt oda gyakorlatilag egy az egyben a teljes szórakoztatóipar, és emiatt sötétült el töménytelen mennyiségű zeneipari szereplő közösségi médiás oldala #TheShowMustBePaused hashtaggel és a Blackout Tuesday zászlaja alatt. De leállnak a webshopok is, nem tesznek ki posztot a zenekarok, zeneipari szereplők stb.

Ezt a mozgalmat Jamila Thomas és Brianna Agyemang indította el, akik mindketten zeneipari vezetők, és mindketten fekete nők. Ezzel szeretnék egyrészt kiállni George Floyd mellett, másrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a zeneiparban is mélyen ott van a mai napig a rasszizmus, és ezek után nem szabad ugyanúgy folynia az életnek. Pláne úgy, hogy a zeneipar a feketék művészetéből lett multimilliárdos úgy, hogy ők maguk a mai napig másodrangú szereplői annak.

Teljesen felesleges felsorolni, hogy ki csatlakozott ehhez a megmozduláshoz, elég csak felmenni a Facebookra vagy Instagramra, és inkább olyat lesz nehéz találni, aki nem. Érdekesség, hogy még az a Phil Anselmo is csatlakozott, akit néhány éve white powerezés miatt közösített ki a zeneipar egy időre, illetve az állandóan rendőrökkel pózoló Five Finger Death Punch tagjai is kénytelenek voltak megszólalni, egyszerre ítélve el a rendőri erőszakot és a nem békésen tüntetőket. Zoltan Bathory gitárost (aki maszkot vitt a Las Vegas-i rendőröknek pár hete) például meg is kérdezték, hogy ezek után is támogatja-e még a rendőröket, és ő erre elmondta, hogy igen, támogatja, de az olyanokat nem, akik George Floyd halálát okozták, és ő is kiállt az elhunyt mellett.

De amúgy tényleg elég csak felmenni az internetre, pörgetni kicsit a Facebookot, és látni fogja mindenki, miről van szó.


george floydKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.06.02. 18:23:54

Ezt is túltolták rendesen... sajnos a nyakra térdelés egy általánosan bevett amerikai rendőrségi gyakorlat, ami fehéreket is éppen úgy érintett, mint feketéket.

]{udarauszkasz 2020.06.02. 20:43:10

Hat az biztos, hogy ennek a Trump-lee nek a kettyoshazban lenne a helye. Hadsereget akar bevetni sajat polgarok ellen. Persze ehhez a hadseregnek is lesz egy-ket szava. Mar csak azert is, mert eleg sok fekete melozik a seregben:D

Derek Chauvin 2020.06.02. 20:57:17

Ebbol majd tanulnak a negerek. Egyebbkent is, menjenek haza Afrikaba es akkor nem lesz bajuk.

Indriq 2020.06.02. 21:57:56

@Derek Chauvin: és gondolom akkor a fehérek is hagyják el amerikát, az indiánok pofátlan módon előbb voltak ott.

Indriq 2020.06.02. 21:59:51

@Alick: nem a nyakratérdeléssel volt itt se a gond. Hanem teljes nyugodtsággal megfojtotta 8 perc alatt

Indriq 2020.06.02. 22:01:22

és hogy a poszthoz is szóljak, majd ha ovi úgy határoz, hogy zenélni kell, a Tankcsapda azonnal fog :)

Helyszíni zsemle 2020.06.02. 22:12:48

Arra leszek nagyon kivancsi, hogy akkor mi lesz majd Amerikaban, amikor a birosag eleg nagy esellyel FELMENTI ezeket a rendoroket ? ? ? A mostani allapotbol kiindulva, akkor kitor a polgarhaboru, es Amerika tobb reszre szakad. Durva lesz, elkepzelni sem tudom, hogy ilyen nyomas kozepette lehetne targyilagosan itelkezni.

apro_marosan_petergabor 2020.06.03. 05:41:56

Amennyiben a rendőr a felelős a letartóztatott halálért a törvénynek megfelelően meg kell büntetni.
Más oldalról túldimenzonált a felturbózott reakció - amit politikai okokból fúj még tovább egyéb muníciója nem lévén a ballib oldal. A ballib oldal mindig anarchiával, zavarkeltéssel próbál a hatalom közelébe kerülni - ez most is így van. Hogy ez mennyibe kerül, nem érdekli.
Amellett megtéveszt egy sor gondolkodni képtelen, hőzöngésre hajlamos hiszterikus karaktert (a tévedések elkerülésére férfit és nőt egyaránt), akik bábként részt vesznek ebben.
A ballib oldal mindezt tudatosan teszi politikaihaszonszerzésért. Tipikus Karácsony reakciója, a Roma Önkormnyzat előtti megemlékezésre a 2 megkéselt fiatalról, melyet cigányok követtek el -az karigeri rasszizmusról böfögött, az áldozatokról egy szót sem ejtett. Érdekes módon a sajtó még véletlenül sem exponálta ezt, mig Flyod esetét egyből rasszistának minősítették, holott ezt semmi sem bizonyítja, fehérekkel szemben is így jár el az amerikai rendőrség (a rendőrség kemény fellépésre van hangszerelve).
A végeredmény bűnöző elemek garázdálkodása, felfordulás USA szerte egy kivizsgálatlan ügyből.
Ez elég rendszeres az USA-ban - de vannak hasonló jelenségek már pl. Franciaországban is a NoGo zónákban....

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.06.03. 07:39:13

@Indriq: Amelyik fehérnek baja van az USA-val az ugyanúgy nyugodtan hazamehet. Persze egyik sem akar mert azért annyira mégse rossz az usaban...

@poszt az ilyen galériákból mindig kimaradnak a boltfosztogatósa képek, pedig vannak prima ontopik hangszerboltosak is.

világostobája2.0 2020.06.03. 08:20:09

@Derek Chauvin: És te honnan származol hófehérke? :)

Indriq 2020.06.03. 08:30:13

@apro_marosan_petergabor: te nagy tudású ballibsi ellenes kretén. az ilyen megmozdulások nem a konkrét esett miatt lesznek ilyen kiterjedtek, hanem az eddig felgyülemlett indulatok szabadulnak el. és ugyebár ki is van közel 4 éve hatalmon? a kedvenc republikánus trump, akiről aztán a ballibsit állítani roppant vicces....
egyszerűen eltolt mindent amit lehetett a vírussal és a rendőri túlkapással, aztán a durcás kisgyerek viselkedése rá is tett még egyet... mint a nemzetvezetőd nagyban...

te pedig hiába okoskodsz, egy szaros hazudozó bérenc vagy..... ott fogsz lengedezni te is a lámpavason :)

apro_marosan_petergabor 2020.06.03. 10:29:12

@Indriq:
A lámpavasról jelentem, eddig 4000 "jogvédőt" tartóztattak le (valószínüleg többet már), gyujtogatás, üzletbetörés, vandálkodás, fosztogatás, garázdálkodás miatt.
Ezek a jogvédők mennek a dutykóba, ahol a helyük van.
A libero-bolsevik csapat kavart egyet, a kávézac feljött a tetejére, ilyenkor azt le szokták önteni, megy a szemétbe, a kanállal együtt...

Indriq 2020.06.03. 10:35:44

@apro_marosan_petergabor: megnézhetnénk a statisztikákat, hány fehér van közte, hány (valszeg már ex) trump szavazó, akit nem neveznék ballibsinek.
Ám ezek eltörpülnek amellett, hogy jórészük ideológia nélkül fosztogat, amire te valami bődületesen szar logikával próbálod ráhúzni a lepedőt a ballibsijeidre. Igazából ezért járna a lámpavas.

apro_marosan_petergabor 2020.06.05. 19:36:45

Egyszerüsítek.
Jó eséllyel beállt a libero-bolsi oldal a felhergelt tüntetők mögé a feszültséget tovább szítani, gondolván jól jön ez még nekik a Trump ellen az elnökválasztáson.
Azt gondolom, elszámolták magukat. A libero (bolsi) újságírás mindig vágyvezérelt, vagy demagóg - ezt jól tudjuk, magyarul hamisítanak. Még magukat is becsapják. Most sincs másképp.