2020.06.16. 12:56 – sz.ági.

Mindenkinek megvan a saját nyomora - Megnéztük az Undone című sorozatot

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

undune.jpg

A Bojack Horseman alkotóinak legújabb animációs sorozata arról az állapotról szól, amikor 30 éves kor környékén az ember bepánikol az élettől, kiutat keres a hétköznapok monotonitásából és minden elcseszett dologra csak cinizmussal tud reagálni.

Az Undone az Amazon nyolcrészes, 20 perces epizódokból álló sorozata, aminek főszereplője a 28 éves Alma, aki iszonyatosan unja az egyhangúan ismétlődő mindennapjait; a felkelést a pasija mellett, a fogmosást, ugyanazt a reggelit és munka után kiégetten rádöbbenni, hogy olyan dolgokon gondolkozik két konzerv babbal kezében, hogy melyik a jobb fajta. Alma minden körülötte lévő eseményre szarkasztikus poénokkal reagál; nem igazán tud azzal mit kezdeni, hogy testvére - aki talán az egyetlen barátja - éppen házasodni készül, hogy a párja túl kedves vele és hogy az anyja még évtizedekkel később sem hajlandó őszintén beszélni vele apja haláláról. A részek előrehaladtával persze kiderül, hogy egy meglehetősen elcseszett családról van szó, de a saját életünk szereplőit, egy ugyanilyen nagyító alá téve, talán a néző sem villoghat jobb körülményekkel. Aztán Alma egyik nap autóbalesetet szenved, aminek következtében látni véli halott apját, aki a túlvilágról igyekszik lányának megtanítani az időutazás technikáját, hogy együtt nyomozhassák ki, kinek a hibájából halt meg az édesapa.

Innen is látszik, hogy egy sci-fit markoló történetről van szó, ami inkább csak eszközként használja ezt a stílust, hogy még nyomatékosabban mesélhessen nekünk Alma mentális világának romjairól, a kiüresedett életről és úgy egyáltalán az emberi kapcsolatokról.

A sorozat hangvétele leginkább Raphael Bob-Waksberg és Kate Purdy előző alkotásához, a Bojack Horsemanhez hasonlít, de ugyanennyire hajaz a brit Felabag-re is a fő női karakter miatt. Hasonló a téma, hiszen arról próbál értekezni, hogy egy belső káosszal megáldott embernek, mennyire van kiútja a lelki sebekből és miközben gyógyulna, mennyi embert képes még magával rántani a kényelmes és személyes nyomorába. Természetesen mindezt nagyon árnyaltan ábrázolták és abszolút nem törekszik komorra festeni a hangulatot, de nagyon jól mutatja be a normalitás kérdéskörét. Nem mozgat sok karaktert és első pillanatra határozottan ellentétesnek is tűnnek, de a végére rengeteg hasonlóság mutatkozik majd meg köztük, csak mindenki a saját műfaján belül küzd az életével, dolgozza fel a traumákat vagy éppen keres visszaigazolást; az anya az egyháznál, a lánytestvér a párkapcsolatokban, Alma pedig a múltat kutatva.

A párbeszédek hibátlanok és a látvány is nagyon eredeti, ugyanis a ritkán látott rotoszkópos eljárással készítették a sorozatot. Ez azt jelenti, hogy leforgatták élőszereplőkkel az egészet, és azt a mozgást ültették át az animációba. Ezáltal nagyon életszerűnek hatnak a képsorok. Ráadásul teljesen felismerhetők a színészek; a főszereplő nő Rosa Salazar, aki az Alitából lehet ismerős, az apját pedig Bob Odenkirk játssza, azaz a Breaking Bad-ből megismert ügyvéd, Saul.

Az Undone abszolút azon animációs sorozatok sorát erősíti, amik már humorban nem olyan direktek, mint egy South Park vagy a Simpson család, de erősek a poénok benne így is és történetben pont olyan komplexek, mint a legjobb drámák. Bár szépen, csavarosan, megválaszolt kérdésekkel és érdemben nyitva hagyott pillanattal ért véget, ami valahol adott egy megnyugvást is, de szerencsére mégis be van már rendelve a második évad.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása