2020.07.09. 16:00 – Lángoló

„Ha valamitől megijedek, azt meg kell csinálni.” - Itt egy új The Devil’s Trade-dal

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tdt_harom_arva.jpg

Makó Dávid néhány hete már megmutatott egyet az augusztusban érkező új lemez 11 tételéből, most pedig itt egy újabb, ami sokáig úgy tűnt, hogy meg sem születik, mégis utat tört magának. Premier!

Ahogy a dalszerzés során is sokszor tapasztalom, hogy csak az elkészülte után értem meg miről szól a dal, ezzel a népdallal is hasonlóan alakult a kapcsolatom.

– mesél a választás körülményeiről Makó, aki saját bevallása szerint egyáltalán nem akart egy újabb népzenei átiratot a The Call of the Iron Peak című korongra, az élet azonban máshogy alakította a dolgokat.

Az augusztus 28-án, a Season of Mist kiadásában megjelenő lemez dalai egy elvonulás során születtek meg az Alpokban, a „Vas Csúcs” árnyékában, sokáig úgy tűnt, valóban nem lesz magyar nyelvű köztük. Az előző albumhoz képest Dávid zeneileg és mondanivaló szempontjából is megnyugvást talált, bár a megszokott komor témákat nem nélkülözi. Az elsőként megjelent "Dead Sister" halott nővéréhez szól, a Három Árva szintén családi veszteségeket idéz meg. A népi kánon jellegzetességéből adódóan a Három Árvának is számos változata ismert, sokszor keveredik benne az ősmagyar hitvilág a keresztény elemekkel, az alaptörténet azonban mindegyikben ugyanaz: az árvák mostohájuk kegyetlensége elől menekülve túlvilági segítséget kérnek, hogy halott édesanyjukat felélesszék. Kapnak három vesszőt - van olyan változat, ahol Szűz Máriától - hogy a sírt verve ébresszék fel a halottat. Ugyan beszélniük sikerül, de segítséget nem kapnak.

Minden cél nélkül próbáltam zenét hallgatni, amikor megtalált ez a dal Sebestyén Márta előadásában.  Márta egyébként számomra olyan felfoghatatlanul más magasságokat képvisel és annyira nagyra tartom, hogy eszem ágában sem volt bármi olyat csinálni, ami hasonlítani szeretne az ő megfogalmazásához vagy akárcsak az autentikus népdalénekesi előadáshoz. Egyszerűen lenyűgözött a dal és arra sarkallt, hogy hozzányúljak, és bármennyire is rémisztő volt egy általam ilyen sokra tartott előadó után átdolgozni, már nem volt visszaút. Ha valamitől megijedek, azt mindig meg kell csinálni.

vall a dal születésének körülményeiről. A lemezhez kapcsolódóan Dávid a Káli medencében forgatott Szabó Péterrel (POtographic Pictures) - a dalhoz készült anyagban ennek a napnak egy momentuma jelenik meg.

A The Call of the Iron Peak már előrendelhető, a hazai lemezbemutató áprilisban lesz az Instantban, az európai turné a COVID miatt átkerült 2021 tavaszára, - addig is a Fekete Zaj Fesztiválon és a Fishing on Orfűn debütálnak élőben az új dalok.

Itt van ráadásnak a korábban megjelent dal is:


premier the devils tradeKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása