2020.07.17. 09:44 – Lángoló

Wanted podcast #5 // Demeter Szilárd a magyar könnyűzene jövőjéről

demeter_szilard_foto_rakosi_timea_1.jpg

Társadalmasítás vagy társadalmiasítás? Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, június óta a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos nemrég tette közzé könnyűzenei-zeneipari programját. Erről, valamint többek közt egy másik aktuális kérdésről, a járványhelyzetről és a könnyűzenei nagyrendezvényekről, fesztiválokról, illetve a magyar zeneipar válságáról beszélgetett vele Bihari Balázs és Németh Róbert.

Az 1995-ben indult és egészen 2002 májusáig üzemelő Wanted magazin a magyar könnyűzenetörténet sok szempontból formabontó médiaterméke. A maga idejében kicsit ki is lógott a sorból, mind megjelenésével, mind zenei-kulturális tartalmával. A lap idén lenne 25 éves, ez alkalomból a volt szerkesztőségi tagok több eseményt is terveznek: ennek első ünnepi etapja, hogy a lap néhány egykori szerzője podcast-sorozatot indított.

Ez a Wanted podcast ötödik adása, melyet a következő hetekben újabbak követnek majd. Bemutatkozó epizódjukban Lovasi Andrással beszélgettek a zeneipar válságáról, aztán Turán Eszterrel tekintették át a Beastie Boys pályafutását a nemrég bemutatott dokumentumfilm tükrében, ezt követte a Black Lives Matter mozgalom popkulturális vonatkozásainak elemzése Csepelyi Adrienn társaságában, legutóbb pedig Najmányi Lászlóra emlékeztek egy rendkívüli Wanted-értekezlet keretében, Uj Péter és Vályi Gábor közreműködésével.


demeter szilárd wanted25Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mtultras 2020.07.17. 18:41:05

Csak a stadionkoncertekhez: a legtöbb helyen (mindegyiken) azzal igyekeztek elfogadtatni az új stadionokat, hogy azokban nem csak focimeccsek, hanem koncertek is lesznek. Tehát, ha már állami pénzből megépültek, és állami, önkormányzati pénzből tartják is fönt őket, ugyan már tartsanak programokat benn azoknak is, akik nem járnak felnőtt focimeccsekre. Az újrafüvesítés pedig kiváltható lenne azzal, ha vennének gumiburkolatot és szépen leterítenék a gyepre, ahogy a sportcsarnokokban szokás.

arckönyv 2020.07.18. 09:30:12

merész vállalás a könnyűzene megtolása a fidesz részéről mert ahhoz elég liberális beállítottságúnak kell lenni, hogy sikert érj el, ezt hordozza magában az egész szórakoztatóipar, az újításokat, a stílusok megújulását. innen nézve kíváncsi vagyok majd az eredményekre, mert retro szarokra, hungarista szánalomhalmazokra csak kibasznák a pénzt. a zene maga a stílus ami a konzervatív értékrend maradiságával, unalmasságával elég nehezen összeegyeztethető. kb a magyar foci sikerességével, vonzerejével lesz egyenértékű a "siker" ha politikai alapon akarják majd csinálni.
az viszont biztos, hogy a könnyűzenénk nem profi, nem szórakoztatóiparként tekintünk rá, emiatt le is van maradva. igazi mainstream szórakoztató nem sok van.
a végére belehallgattam a Loyal zenekar dolgaiba, ha az ott mutatott irányt veszi majd alapul a Szilárd... uncsi, fentebb retro szarként ilyenekre gondoltam.

Treff7 2020.07.18. 20:32:07

Tényleg ott tartunk, hogy mentegetőznöd kell, hogy meg mered kérdezni Demeter Szilárdkát, miért lehet foci meccs, ha koncert nem? Derék. De azért tükörbe most se nézz tágra nyitott szemekkel, hogy el merted fogadni azt a magyarázatot, miszerint a több ezres, részeges béközép tömeg könnyebben kontakt-kutatható, visszakövethető, mint Ji zongorakoncertje az akadémián. Nyilván a dühöngőbe váltottam jegyet az lehetett a baj.

Törpvadász 2020.07.18. 23:29:15

Könnyűzenei kormánybiztos, aki keresztényibbé teszi majd a rock vagy a hiphop zenét... Mi vaaaan? Hát nooormális? Ekkora baromságot utoljára Trumpli mondott, amikor kitalálta, hogy mek kell inni a tisztítószert, hátha hat a koronavírus ellen.... A gyártók meg kézzellábbal tiltakoztak.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2020.07.21. 13:56:44

csak én találom prosztó dolognak úgy hivatkozni a zenekara dobosára, hogy "dobosom"? én kétfős zenekarban vagyok, s mégse jön a számra, mondjuk a dobos sem hivatakozik rám úgy, hogy "gitárosom". Charlie Watts egy ilyenért elkente Jagger száját egyszer. tudom, megfogtam a lényeget.