2020.07.30. 12:24 – Boros Gábor

“Az utca és Allah egyszerre hívta őt” - Elhunyt Malik B. a The Roots egykori tagja

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

the_roots_foto_1994.jpg

Negyvenhét éves korában, július 29-én elhunyt a philadelphiai rap-előadó Malik B., akit a hip-hop világ jelentős része a The Roots tagjaként ismert meg. (Nyitókép: a The Roots 1994-ben. b-j: Questlove, Malik B., Hub és Black Thought)

Bár Philly “nemzeti kincsét”, az “utolsó hip-hop zenekart” két gimnáziumi barát a dobos Questlove (akkoriban Question vagy egyszerűen csak ?) és a vezető MC Black Thought alapították, annak második felállásában már a basszeros Hub, és a billentyűs Scott Storch mellett Malik B. is a tagok közt szerepelt. Ebben a formában kezdtek el városszerte koncertezni, felléptek a The Goats nevű alternatív rap-csapat előzenekaraként, és így rögzítették négy éjszaka alatt azt a tizennyolc dalt is, ami az Organix címre keresztelt The Roots debütálás anyagát adta. A sietős stúdiómunkára azért volt szükség, mert Malik B. közben megszervezte a zenekar első tengerentúli fellépését. Az iszlám hívő MC egy helyi mecsetben ismerkedett meg Jamaaladeen Tacuma jazz-zenésszel, aki egyetlen közös próba nélkül meghívta őket, kísérjék el Németországba koncertezni. A Moers fesztiválon végül négy alkalommal tapsolta vissza produkciójukat a helyi közönség.  

Tökéletesen illettek az Arrested Development és Digable Planets vezette hip-hop-újhullámba, de a The Chronic végtelen sikere annyira átalakította az amerikai piacot, hogy a kiadók egy évig passzolgatták egymás közt őket, bármiféle szerződés nélkül. Ebben a nehéz helyzetben Gilles Peterson meghívására 1994-ben Londonba utaztak, hogy rögzítsék a The Ground Up című EP dalait. Sajtot ettek kenyérrel, és feldobtak egy érmét, hogy aznap a zenekar tagjai közül kik alhatnak az ágyon és kik kényszerülnek a földre. Ekkor jelentkeztek először Malik B. drogproblémái. A függőségnek azok a tünetei, amikre a zenésztársak saját anyagi és egyéb gondjaik – ezen az utazáson Questlove és Black Thought vitája verekedésig fajult - miatt talán ott és akkor nem tudtak megfelelően reagálni, és amik végül oda vezettek, hogy három nagylemez (Do You Want More?!, Illadelph Halflife és az áttörést jelentő Things Fall Apart) után végül elváltak útjaik, és a The Roots nélküle folytatta tovább. (Előbb nem kísérte el a zenekart a turnékra, majd inkább a stúdióban is egyedül dolgozott. A The Spark című dalt, - amiben nyíltan vall a droghasználat és a vallásos lét kettősségéről - is egymaga fejezte be, és bár Questlove-nak nem tetszett a végeredmény végül rákerült az albumra.) 

Ekkorra már nemcsak zenekara, de az ő neve is ismerősen csengett a hip-hop rajongóknak, Ázsiától egészen Európáig ismerték kiemelkedő lírikus képességeit. Az egyik legerősebb Mo Wax kiadvány a Meiso címadó dalában együtt rappelnek Black Thought-gal a japán mester Dj Krush ütemeire, de a számból készült kultikus Dj Shadow és 4Hero átirat is.  Franciaországban MC Solaar Prose Combat című klasszikusán hallható az I’m Doin’ Fine amiben, több, mint nyolc percben (!) mossák el hangjukkal és hangszereikkel a jazz és a hip-hop közti láthatatlan határvonalat. 

 A jazz-legenda Roy Ayers oldalán láthatók a Proceed II-hoz forgatott videóban

A következő években nagyon ritkán ugyan, de vendégeskedett The Roots közeli előadók (Scratch, Dice Raw, Kindred The Family Soul) lemezein, de szóló albuma sosem készült. Black Thought 2002-ben a Water című számban vallott kettejük kapcsolatáról, a Philadelphiában együtt töltött évekről, de arra, hogy a régi barát visszatérjen egy The Roots nagylemezre még négy évig kellett várni. A Game Theory és a Rising Down albumokon, összesen öt számban hallhatók Malik B. rímei, a lemezborítón a “welcome home” szavakkal köszöntik, de az alkotók sorában már nem mint a zenekar tagja, csak mint vendégművész szerepel. 

A 2010-es években az underground hip-hop berkeiben lelt új otthonra, olyan előadókkal dolgozva együtt, mint R.A. The Rugged Man, vagy Pace Won, akikkel nemcsak a mikrofonon, hanem az egykori mainstream sikerektől egyre távolodó karriertörténeten is osztozott. (A nagy tehetségként számon tartott Rugged Man-t a Jive Records dobta miután zaklatta a kiadó női alkalmazottait, Pace Won pedig korábban Eminemmel és a Fugees tagjaival alkotott együtt.) Végül Vinnie Paz házi kiadójánál jelent meg 2015-ben az egyetlen album hosszúságú kiadványa, az utcán gyűjtött hangmintáiról híres producer Mr. Green oldalán rögzített Unpredictable

Malik B. halálának körülményei egyelőre ismeretlenek, de az elmúlt órákban egykori zenekarának managementje és maga Black Thought is megerősítették a hírt. Utóbbi  barát, és alkotótárs Instagramon megosztott őszinte gondolataihoz, olyanok csatlakoztak saját gyászoló soraikkal, mint Pharoahe Monch, Dj Premier, Talib Kweli vagy A-Trak.  “Rájöttem, hogy az utca és te egyek voltatok.” – olvasható a baráti nekrológban.


gyász the roots malik b



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása