2020.08.10. 14:25 – Lángoló

Ismét szerezhetnek pénzügyi kezdőlökést az induló előadók

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

frankie-cordoba-amkqah_puvc-unsplash.jpg

Hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül.
A 2014-ben indult Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) egyik legismertebb alprogramja a pályájuk elején járó, a szélesebb szakma és közönség előtt megnyilvánulni igyekvő formációkat segíti. Az elmúlt hat évadban összesen 167 zenekar kapott, többségében 2 millió forintos támogatást ahhoz, hogy legalább öt új dalt rögzítsen profi körülmények között, hanghordozót jelentessen meg, minőségi videoklip és fotóanyag álljon rendelkezésükre, illetve bemutassák a pályázati időszak alatt készült dalaikat. A támogatottak között volt többek között a Bagossy Brothers Company, a Lóci játszik, a Margaret Island, a Fatal Error, a Csaknekedkislány, a Mörk, a Belau, a Platon Karataev, vagy éppen az IAMYANK, Szeder, Siklósi Örs és Áron András Apey is.

A Hangfoglaló Program hetedik évadának első pályázati felhívására 2020. szeptember 8-ig lehet jelentkezni, fedezetét továbbra is az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyede biztosítja. A korábbi évek kiírásához képest fontos változás, hogy a beküldendő három hanganyagból legalább egyen magyar nyelvű dalt kell bemutatnia a pályázóknak, illetve idén nem kizáró ok az élő kiadói együttműködés. Ugyanakkor továbbra is olyan pályájuk elején járó zenekarok és énekesek jelentkezését várja a kollégium, akiknek eddig legfeljebb egy, nem szerzői kiadású lemezük jelent meg, az elmúlt évben maximum húsz koncertjük volt, illetve csak két olyan dallal rendelkeznek, amelyeket az előző 12 hónapban ötnél többször játszottak országos rádiók. A pályázatnak továbbra sem célja tribute formációk és korábbi, befutott zenekarok tagjaiból alakult új együttesek, illetve élőben megszólaló hangszerek nélkül dolgozó produkciók finanszírozása. Ugyancsak korlátozottan pályázhatnak a Hangfoglaló Induló Előadói Alprogramjában valamilyen formában, a korábbi években már támogatott előadók és zenekari tagok által alkotott új formációk.

A Hangfoglaló Program kollégiuma ismét több körben is be kívánja vonni a végső döntés előkészítésébe a könnyűzenei szakma képviselőit. A tavalyihoz hasonlóan először hatvan szakmabeli mond véleményt a pályázók által beküldött három-három dal alapján. Ennek figyelembevétele mellett alakítja ki a kollégium azt a szűkített listát, amelyre a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) által lebonyolítandó meghallgatásra behívandók kerülnek. A meghallgatást – ahol minden formációnak legalább két dalt élőben, színpadon kell előadnia – a tervek szerint október közepén, a Dürer kertben tartják majd tizenöt szakember előtt, akik több listát felállítva tesznek javaslatot a kollégiumnak a támogatottak körére. A meghallgatásra idén is automatikusan bekerülnek az Öröm a Zene tehetségkutató (2019/2020-as évad) egyes helyszíneinek győztesei, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

A végső döntést a kollégium várhatóan október végén hozza meg, és valamikor december elején hirdetik ki azt a húsz zenekart, amelyek 2021-ben egységesen 2 millió forintot kapnak a terveik megvalósításához. Ugyanekkor derülhet ki a kezdő elektronikus zenei producerek és dj-k számára kiírandó pályázat eredménye is, aminek megjelenése még augusztusban várható.


hangfoglaló program #hangfoglaló2020Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása