2020.09.15. 21:31 – Lángoló

Új iPhone helyett az Apple iPadet, olcsó órát és előfizetéses modellt mutatott be

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

apple_watch_2.jpg

A szeptember közepe hagyományosan az új iPhone-ok érkezését jelenti, ezért mikor az Apple bejelentette, hogy szeptember 15-én egy virtuális eseményt tart, mindenki elégedetten dörzsölgette a tenyerét, hogy jönnek az új telefonok. 

Aztán egyre több olyan pletyka jött, hogy ez az esemény még nem az az esemény, mert a koronavírus miatt lelassult a gyártás, úgyhogy nem az lett a nagy kérdés, hogy valóban 5G-s lett-e az új Iphone meg hogy mi van a lightning csatlakozóval, hanem hogy egyáltalán mégis miről lesz szó?  

Bár új telefonokról valóban nem esett szó még csak említés szintjén sem, azért így is több újdonsággal érkeztek 

Kiderült például, hogy 2030-ig teljes egészében karbonsemleges szeretne lenni a vállalat, és minél kevesebb szemetet termelnének. Így például a most bemutatott órákhoz sem jár USB-adapter, mert a felmérések szerint azok jelentős része úgyis csak szemét lesz. 

apple_fenntarthatosag.jpg

 

6. generációs Apple Watch 

Tim Cook az Apple vezére azzal kezdte, hogy elmondta, hogy az Apple Watch megújította, az óra fogalmát, ami már nem csak az időt mutatja. Ő személy szerint az egészségmegőrzés mellett a garázsajtó kinyitásához és a zene elindításához is ezt használja. Az is kiderült, hogy Cook szereti olvasgatni a felhasználók üzeneteit, amik arról szólnak, hogyan mentette meg szó szerint az óra az életüket. Van akit az óra vett rá, hogy menjen a sürgősségire és ott derült ki, hogy szepszise vagy szívrohama van, de olyan is, akinek a mindennapjait segíti, másoknak meg csak egyszerűen megváltoztatta az életét. 

Igazából úgy tűnt, mintha az Apple Watch valami szektába oltott krónikus betegségeket felfedező közösség lenne, de itt jeleznék, hogy egyébként ennél sokrétűbb az, amit tud. 

Teljesen megújul az alvást mérő és elemző funkció, bekerül az új operációs rendszerbe egy kézmosást ellenőrző, és arra figyelmeztető funkció. Az új generációs óra mutatja a maximális oxigén felvételi szintet (VO2 max), és méri a vér oxigént, és persze ebből a generációból sem maradt ki az EKG, vagy a pulzusmérés sem. A maximális oxigén felvételi szintet a csuklón keresztül infravörös fénnyel méri 15 másodperc alatt, és ezzel már olyan összetett diagnosztikai adatokat nyújt, ami a hipochondereknek kifejezetten rémálom, másoknak viszont hasznos lehet. 

Több egyetemmel és intézettel együttműködésben azon dolgoznak, hogy a mutatók alapján előre tudják jelezni az asztmás fulladást, a szívrohamot, de a VO2 max mérése a többi mutatóval a szakemberek szerint együtt jelezheti ha a szervezet légzőszervi és kardiovszkuláris rendszere nem megfelelően működik, és akár előre szólhat a koronavírus okozta megbetegedésről, már azelőtt, hogy az első tüneteket észrevenné magán az ember. 

Az óra számlapja az eszköz leginkább személyre szabható része, és most ez is megújul, illetve jön a solo loop, ami egy egyszerű szilikon karpánt, amivel úgy néz ki az óra mint a kb 10 éve divatos Too Late órák. Szilikon szíj mellett újrahasznosított hulladékból készült szövetkarkötőnek is lehet az órát álcázni. A hatodik generációs Apple Watch ára 399 dollár, itthon 159 990 forintért lehet megvenni. 

apple_watch.jpg

Bemutattak egy költségtakarékosabb Apple órát, ami az olcsóbb telefon elnevezésén haladva az Apple Watch SE nevet kapta. Ez kinézetben nem, de tudásban elég más lesz mint a most bemutatott óra.Az egészségügyi funkciók közül a pulzusmérő marad benne, lehet vele ellenőrizni az alvást, fizetni, és az értesítésekről sem marad le senki.  Itthon 109.990 forintért lehet megvenni.

Bár egy pillanatig felcsillant a remény a bemutatón, hogy változik a helyzet, de végül továbbra sem kompatibilis más gyártó telefonkészülékeivel. Viszont lesz családi mód, hogy azok a gyerekek és idősek is használhassák, akiknek nincs Apple telefonja. Mostantól egy telefonhoz több fiókot lehet rendelni, és onnan például le lehet tiltani, hogy milyen telefonszámokat hívogathasson a gyerek, vagy hogy mikor ne jelenjenek meg értesítések az óra kijelzőjén. 

Az Apple Watch köré építettek gyakorlatilag egy fitness csatornát, ez az Apple Fitness+, amin ki kell választani, hogy ki milyen edzést szeretne művelni. Mikor ez megvan, akkor a tévén, telefonon vagy az iPaden elindul az edzés, és a közben mért adatokat nem csak az órán, hanem a másik eszköz kijelzőjén is végig látni lehet. A csatorna lényege, hogy rengeteg típusú edzés közül lehet választani. Sporteszközök tekintetében is univerzális, azaz nem kell egyelőre attól tartani, hogy az Apple beszáll a futógép bizniszbe, és csak az ő eszközeivel lehet majd edzeni, sőt nagyon sok az olyan edzésprogram, amihez maximum néhány súlyzóra van szükség. Minden héten jönnek újabb edzések és folyamatosak az edzés közbeni adatokon és a személyes érdeklődésen alapuló személyreszabott ajánlások. Egy hónapra 9.99 dollár vagy egy évre 79.99 dollár az előfizetés, és az új Apple Watch vásárlóknak 3 hónapig ingyenes, de itthon egyelőre nem elérhető a szolgáltatás. 

Apple One

Ha már edzőcsatorna, akkor megérkezett az Apple One is, egy olyan előfizetéscsomag, amit akár egész család használhat egyszerre, de összességében is olcsóbb, mintha egyenként fizetne elő valaki az egyes szolgáltatásokra. A különböző árú csomagok mindegyikében szerepel az extra Cloud tárhely, és az Apple Music, az Apple Arcade és az Apple TV+. A prémium előfizetésben pedig ott a News+, ami újságokhoz és magazinokhoz biztosít elérést, és a Fitness+, amit előbb már részletesebben is kifejtettünk. Ez a csomag ősztől lesz elérhető.

apple_one.jpg

Két új iPad is jön

A másfél éves iPad Air és a legutóbbi Pro sok szempontból nagyon közel került egymáshoz, így már csak a szintén frissített alap iPad és az iPad Mini őrzi a tablet klasszikus formáját, nagy kerek gombbal és vaskos kávával. Az Air 2020 kijelzője 10,9 hüvelykes képátlóval alig kisebb, mint a Pro 11 hüvelykese. Kávája is hasonlóan keskeny lett, ami miatt a Touch ID ujjlenyomat-leolvasó a készülék tetején lévő bekapcsológombba került át. 

apple_ipad_air_2.jpg

Finoman jelzi az Apple, hogy az Air már a munkaeszköz kategóriába esik: az adat- és töltőport usb-c lett, vagyis a Pro által is használt perifériákat ráköthetjük az Airre. A Lightning port kidobásával a régi Pencilnek is mennie kellett, hála az égnek, és a Pro-val kompatibilis tollat az Airnek is mágnesesen lehet az élére tapasztani, hogy feltöltsük. De az A14 csipkészlet is azt mutatja, az Airnek a legkomolyabb feladatokkal meg kell birkóznia.

Végre lehet normálisan Netflixet nézni és zenét hallgatni iPad Airen

Az már csak hab a tortán, hogy elfektetett módban kerülnek sztereó pozícióba a hangszórók, és a 12 megapixeles kamerával már úgy is érdemes fotózni, hogy a senki sem akar igazán tablettel fotózni. Még mágneses kiegészítőket, például szuperdrága Magic Keyboard billentyűzetet is csatolhatunk hozzá.

 Amiben viszont erősen megmutatkozik, hogy az Air azért mégsem annyira Pro, az a választék és az ár. Az alapmodell wifivel 600 dollárról indul, szerény 64 GB tárhellyel, csak 256 GB-ig lehet felmenni, és a mobilnetes verzió még csak 4G LTE, miközben erősen gyanítható, hogy a Pro-val az Apple kénytelen lesz 5G-re ugrani. Itthon 239 990 forint az indulóára

apple_ipad_air.jpg

Az alapszintű 10,2 hüvelykes iPad sokkal kevésbé izgalmas, fő célközönsége az oktatási piac, ahol a vevők az amúgy sem túl magas 330 dolláros árból további kedvezményeket kapnak. Ezt a modellt az Apple A12 csipje hajtja meg, Lightning portja van, és csak a régimódi, erről tölthető Apple Pencil működik vele együtt. Ennyi pénzért csak 32 GB tárhely jár, és a legdurvább verzióba is csak 128 GB jut. Itthon 134 990 forintért lehet beszerezni

apple_ipad.jpg


tech apple ipad ipad air apple watch apple oneKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.