2020.09.17. 16:25 – dankógábor

Rob Halford el akarta csábítani az Iron Maiden énekesét

halfordmaszk.jpg

Nem most, még a nyolcvanas évek legelején, szóval Paul Di'Annóról van szó, és nem Bruce Dickinsonról. Az Iron Maiden az 1980-as British Steel turnén volt a Judas Priest vendége, ahol állítólag Di'Anno minden este elmondta, hogy úgy lemossák a főzenekart, hogy ihajj. Nem is lettek barátok a zenekarok tagjai, Rob Halfordot viszont megfogta, hogy Di'Anno úgy utal a bizonyos lemosásra, hogy blow off, ami az angol szlengben az orális szexet jelenti. Szóval a ritka együtt lógós alkalmak egyikén Halford megpróbálta elcsábítani Di'Annót, de annyira részeg volt, nem nagyon ment, a szintén nem józan Maiden-énekes pedig valószínűleg észre sem vette a próbálkozást.

Egyértelműen jobb is, hogy így történt

- mondja Halford, aki azért mondta el most mindezt, mert egy hét múlva megjelenik az önéletrajzi könyve, és ehhez egy jó kis szaftos reklám nem jön rosszul. A Judas Priest énekese egyébként 1998-ban árulta el az MTV-n, hogy homoszexuális.


judas priest2020.09.16. 12:24 – dankógábor

Noel Gallagher szerint a maszkhordás hülyeség, hordjon a többi ember

noel.jpg

Csoda lett volna, az Oasis egykori gitárosa nem fejti ki véleményét a maszkhordásról, ahogy ugye minden másról is ki szokta. Az is csoda lett volna, ha mindenkit arra biztat, hogy viselje, ahogy kell, ahogy a brit szabályok előírják. Ő nem viseli, kész. Gallagher szerint az egész baromság, mert hát milyen vírus az, amelyik egy boltban megtámadja az ember, de egy kocsmában nem? Milyen vírus az, amelyik rányomul az emberre egy villamoson vagy a metrón, de ha beül az étterembe, akkor megállj parancsol magának? A zenész ezzel azt akarta mondani, hogy boltokban, tömegközlekedéseken kötelező a maszk Angliában, de kocsmázni, étterembe járni szabadon lehet. (Most amúgy betiltották a hat főnél nagyobb gyülekezéseket az országban, mert emelkedett az esetszám, ezzel szemben Magyarországon még mindig mehet mindenféle buli 500 főig, ülőhellyel meg a végtelenségig, hiába rosszabb a lakosságarányos fertőzésszám nálunk.)


noel gallagher2020.09.16. 11:08 – edicsek

"Ez a festmény olyan, mint egy rémálom" - zenészek lesznek a tárlatvezetők a Google új művészeti projektjében

google_arts_and_culture.jpg

A világ sok részén még mindig nem nyitottak meg a múzeumok a pandémia miatt, vagy jelenleg nem éppen egyszerű eljutni megnézni élőben a legismertebb műalkotásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a múzeum és a művészettörténet ne juthatna el az emberekhez. A Google Art Camera olyan felbontásra képes, amilyen közel akkor se jutna senki egy műtárgyhoz, ha mellette állna, érdemes egyébként böngészni itt, mert például a Budapesti Operaház mennyezetét egészen biztos, hogy csak kevesen látták élőben ennyire közelről, de más érdekesség is van itt. Most az ecsetvonások szintjéig nagyított képeket zenei idegenvezetőkkel lehet felfedezni közelebbről. J.Balvin, Ellie GouldingFKA twigs, Grimes, Matt Healy a The 1975-ből és Chaeyoung a Twice-ból lesznek az idegenvezetők a világ legizgalmasabb műalkotásaihoz. 


google tech zene művészet2020.09.16. 11:00 – Lángoló

A mélyén laknak a szörnyek - Jön az új Úrfi-lemez, itt az első dal róla

Lángoló Premier

urfi2019.jpg

Készül az új Úrfi-lemez, ami az előzőhöz hasonlóan egy narratív album lesz. Száraz Bence énekes-gitáros szerint ez a 12 szám hivatott elmesélni azt, hogy hogyan is jutott arra az álláspontra, hogy nincs szüksége a mérgező negativitására, hiszen jól lenni mindig jobb, mint szépen kínlódni. Erről a lemezről lehet most meghallgatni a bevezető dalt, amiről ezt mondja még Száraz:

A dal azt dolgozza fel, hogy mennyire hajlamos vagyok romantizálni azokat az eseményeket, amik negatív hatással vannak az életemre. Számtalanszor történt velem olyasmi, ami semmilyen tanulsággal nem szolgált, nem nemesített vagy mutatott új perspektívákat, simán csak nagyon-nagyon rossz volt. Ilyenkor könnyebb volt elfogadni, ha megpróbáltam valami szépséget látni beléjük. Ez felületi kezelésének megteszi, de nagyon hamar kontraproduktívvá vált, mert egy idő után, az alapból semleges vagy pozitív dolgokat is csak ezen a filteren keresztül tudtam értelmezni. Vagy épp olyan rossz élményeket boncolgattam napestig, amik valójában már rég nem voltak hatással a mindennapjaimra. Ráadásul ennek a logikai bukfencnek a felismerése további negatív indulatokat szült, így mindig tudtam indokot generálni arra, hogy rosszul érezzem magam.

Alább a dal, élőben pedig szeptember 23-án lehet őket megnézni az A38-on, a Tündérvese társaságában.


premier úrfi2020.09.15. 12:22 – dankógábor

Kanye West nem ad ki több lemezt, amíg meg nem szabadul a kiadóitól

kanye.jpg

Nagyon sajnáljuk kedves olvasó, hogy nem írtunk mostanában Kanye Westről, de annyi minden történik vele, hogy nem tudjuk követni a tempót. Ugye legutóbb arról szóltunk, hogy a rapper elindul az amerikai elnökválasztáson. Utána ezek történtek, röviden:

  • a támogató emberek mégsem támogatták.
  • volt republikánus kampányemberek szálltak be mellé.
  • úgy volt, hogy mégsem indul.
  • gyakorlatilag minden államban másodpercekkel marad le a papírbeadási határidőről, ami után képes az iPhone óráját okolni.

Na, szóval ennyi politikailag a helyzet. Zeneileg meg ott álltunk, hogy valamit éppen készített Dr Dre-vel, bemutatta a lemezborítót, mondta csak pár nap és jön, aztán mély csend. Ez volt július végén, most meg szeptember közepe van, és most megtörte a csendet.


kanye west