2020.05.23. 09:45 – Lángoló

Mindig bizakodóak vagyunk azzal kapcsolatban, amit csinálunk - Miniinterjú a MMETA-nyertes Harmed zenekarral

harmedmmeta.jpg

Még tavaly novemberben készítettünk egy hosszabb interjút a Harmeddal, akik akkor éppen készültek megmérettetni magukat a hollandiai Music Moves Europe Talent Awardson (MMETA), ugyanis bekerültek a legjobb 16 csapat közé. Azóta ezt megnyerték, és ugyan most a koronavírus-járvány leblokkolta őket (mint mindenki mást), nehéz elképzelni, hogy nem ugyanazzal az eltökélt lendülettel térnek vissza a színpadra, ahonnan most kényszerből le kellett jönniük. Alább egy MMETA-val kapcsolatos miniinterjú olvasható a csapat gitárosával, Tóth Gáborral, aki pedig arra kíváncsi, mit hallgat a csapat, klikkeljen ide.


harmed mmeta2020.05.22. 20:57 – dankógábor

Pasijával csinált közös projektet a Faith No More billentyűse, itt az első videó

manomnan.jpeg

A Faith No More már javában az idei turnéjára készülne, sőt, már koncertezett is volna, de ez a mindenki által ismert okok miatt elmaradt. Ezért hát Roddy Bottum billentyűs fogta magát, és elindított egy új projektet Man On Man név alatt, ami gyakorlatilag egy duó Joey Holmannel, a pasijával. A billentyűs (és jelen formációban énekes is) elmondta, hogy a projekttel dokumentálni akarják a jelenlegi történelmi helyzetet, és hogy milyen fontos a kreativitás és az összetartozás. Az alább videón is nézhető Daddy című szám pedig egy szerelmes levél a nem túl távoli múltba, amikor még fizikailag is kommunikáltak a meleg közösségükkel, illetve az izolációban eltöltött szerelem ünneplése. Egyébként pedig egyáltalán nem is rossz szám. (A Youtube letiltotta az amúgy teljesen ártalmatlan klipet, de itt még nézhető.)


man on man2020.05.22. 15:29 – dankógábor

A szerb miniszterelnök azt kéri az EXIT szervezőitől, hogy ne mondják le a fesztivált

exit_1.jpg

Az EXIT fesztivál ugyan folyamatosan kommunikál a felületein, de azt már közölték a fesztiválozókkal, hogy az idei buli nem olyan lesz, mint amilyen lenni szokott. Hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezték egyelőre, de most a szerb miniszterelnök arra kérte a szervezőket, hogy ne mondják le a fesztivált, helyette tolják júliusról augusztusra a dátumot. Ana Brnabić szerint augusztusra már olyan lesz az európai járványhelyzet, hogy biztonságosan megrendezhető egy ekkora fesztivál is. Dušan Kovačević az újvidéki EXIT alapítója el is mondta, hogy örül ennek a hírnek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy biztonságos, de fantasztikus bulit csináljanak idén augusztusban, még ha nem is a teljes pompájában, 55 ezer emberrel és 40 színpaddal per nap, ahogy tervezték ezt a 20. évfordulót. Szerbiában amúgy jóval szigorúbb intézkedések voltak, mint Magyarországon, de mától már korlátozások nélkül lehet bejutni az országba, és negatív vírustesztet sem kell felmutatni.


fesztivál exit2020.05.22. 14:06 – Dankó János

Majmolás vagy a hatások ügyes felhasználása? - A Trivium és a Lost Society új nagylemezei

whatthedeadmen.jpg

A rockzene nagy öregjei, és a mai fiatal zenekarok között az utóbbi évtizedekben feltűnt egy nagy különbség. Míg az úgynevezett öregeknél előbb jelent meg a tehetség, mint a technikai tudás, addig a mai, fiatal zenekarok előbb meg akarják tanulni a zenélést, és ha hozzá van tehetség is, akkor érvényesülni is tudnak. Persze ez a XXI. század teljesítménykényszeres világában valahogy egyértelmű, hiszen a technikával a tanulás után rögtön lehet villantani, a tehetség pedig még akkor is nehezen tűnik ki ebben a zenei dömpingben, ha létezik. A kommersz metálzenében ez az éles különbség létezik a Metallica és az őket tisztelő (majmoló?) zenekarok, például a Trivium vagy a Lost Society között. Utóbbi kettőnek éppen most jelent meg új lemeze, nézzük melyik kűrje mennyit ér.


trivium lost society2020.05.22. 10:05 – dankógábor

Újra balhé van a volt Pink Floyd-tagok között

waters_gilmour_2020.jpg

Oké, nem lehet mondani, hogy annyira jóban lettek volna eddig is, de azért volt olyan, hogy összeálltak egy rövid koncertre vagy hogy az egyik fellépett a másik koncertjén. Most viszont újra áll a bál, ami abból indult ki, hogy Roger Waters karanténklipesítette a Mother című Pink Floyd-dalt, és sokan kérdezték tőle, ez miért nem jelenik meg a Pink Floyd közösségi oldalain. Waters erre elmondta egy videós üzenetben, hogy azért, mert David Gilmour semmilyen Watershez kapcsolódó dolgot nem enged kitenni a Pink Floyd oldalaira. Nagyjából egy éve volt is egy személyes találkozójuk ezügyben, de Gilmour és Polly Samson (a gitáros-énekes felesége és egyben szövegírója is) teljességgel elzárkózott ettől, és kijelentették, a Pink Floyd név kizárólag Gilmouré, és azt csinál vele, amit akar. Aki amúgy azt gondolná, hogy a Pink Floyd oldalain csak Pink Floyd jelenik meg, és ezért utasították el a basszusgitáros-énekest, az téved, ugyanis Waters zenéin kívül az összes volt tag szólócuccai feltűnnek a legendás zenekar oldalain. Waters amúgy még azt is elmondta, hogy Gilmour közölte vele, hogy a legjobb lenne, ha inkább befogná a száját azok után, hogy 1985-ben lelépett.


pink floyd david gilmour roger waters2020.05.21. 15:46 – dankógábor

Iggy Pop újra kiadja az első szólólemezeit

iggiidiot.jpg

Mint köztudott, Iggy Pop 1977-ben kezdett szólókarrierbe, miután feloszlott a Stooges. Gyorsan ki is adott két lemezt még abban az évben (és akkor még nem számoltuk a James Williamson Stooges-gitárossal közös albumot), mindkettő klasszikus lett mára. Na ezeket adják ki újra idén mindkettő dupla CD formában érkezik, egyik korongon a lemez, a másikon egy-egy koncert. De aki totál luxiban akarja tolni, megveheti a hét CD-s The Bowie Years dobozt is, amiben  az említetteken kívül még három lemez lesz ritkaságokkal, demókkal, koncertfelvételekkel, olvasnivalókkal. A doboz címe pedig természetesen azért ez, mert Iggy Pop David Bowie-val együtt dorbézolt abban az időben Berlinben, és Bowie mindkét lemezének társszerzője és producere volt. Olyannyira amúgy, hogy Bowie háromlemezes berlini korszakához nem hivatalosan hozzá szokták számolni Iggy Pop The Idiot című első szolóalbumát is, nem véletlenül. A megjelenés amúgy május 29.


iggy pop2020.05.21. 15:16 – dankógábor

20 liter benzinnel lehet bejutni a Tankcsapda autós koncertjeire

tankolas.jpg

Persze lehet gázolaj is, de a lényeg, hogy május 20-25 között tankolni kell hozzá a MOL-nál legalább 20 litert, aztán szelfit kell csinálni a számlával, amit aztán fel kell tölteni a Facebookra, a felhívás alá, plusz meg kell írni, hová mennénk a két titkos helyszín közül, Debrecenbe vagy Székesfehérvárra. (Debrecen amúgy annyira nem titkos, ők mondták el a Blikknek, hogy a repülőtéren lesz.) Persze ezzel még nem biztos a bejutás, sorsolás is lesz május 26-án. Elvileg amúgy már egy új klipnek is kellett volna érkeznie, a Hammerworldön legalábbis ezt írták, de egyelőre nem érkezett, pedig már csütörtök van. Az új dal mindenesetre már hallgatható, akár lentebb is. KIEGÉSZÍTÉS: A poszt megjelenése után kiderült, hogy a Petőfi Rádió reggeli műsorában is lehet nyerni jegyet, illetve majd május 25-én a Tancsapda Facebook-oldalán is. Venni viszont egyáltalán nem lehet.


tankcsapda2020.05.21. 13:01 – Prieger Zs.

Funkosodó Stopsonic: vízválasztó dallal, félkezes klippel

Lángoló Premier

foto_vegh_andrea.jpg

Nem lehet rájuk fogni, hogy túl sűrűn jelentkeznének új dalokkal, de amikor meg Stopsonic-megjelenés van, akkor az viszont vastag meglepetés a javából. Most új dal és klip is debütál egyszerre a Lángolón, illetve a trió tagjai beszélnek is a legfrissebb történésekről, illetve a fél kézzel készült klipről, ahol az íróasztalon buliznak a karakterek. (Fotó: Végh Andrea)


premier stopsonic2020.05.21. 10:07 – dankógábor

Egy évvel tolódott a budapesti Judas Priest-koncert

judas.jpg

Jó, kicsit több, mint egy évvel, de ugyanúgy júliusban lesz a buli, mint idén lett volna, csak éppen 23-án. Itt a szervező Live Nation hivatalos közleménye:

Ezúton értesítjük a közönséget, hogy a július 13-ra tervezett Judas Priest koncert későbbi időpontban kerül megrendezésre, amagyar kormány rendezvényekkel kapcsolatos április 30-i döntése alapján az átütemezés elkerülhetetlen volt. Az új dátum 2021. július 23., a Budapest Arénában. A már megvásárolt jegyek automatikusan érvényesek az új dátumra. Amennyiben további információra lenne szükségük, kérjük írjanak a support@funcode.freshdesk.com email címre. Köszönjük türelmüket és megértésüket, továbbra is vigyázzanak magukra és családjukra.

Első körben amúgy nem jelentették be a magyar dátumot, így sokan elkeseredtek, de most már vidámkodhat mindenki.


judas priest