2020.06.05. 13:20 – Lángoló

Nyit a Dürer Öböl a Lupán

lupadurer.jpg

Budapest kultikus szórakozóhelye, a Dürer lett a névadója a Lupa-tó eddig Öböl Strand néven ismert részének. A közönség tavaly már megismerkedhetett a Dürer Öböl „tesztverziójával”, ám idén a teljes partszakasz vendéglátását és programszervezését átvállalta a Dürer.


lupa2020.06.05. 10:06 – dankógábor

206 könnyűzenei produkció kapott támogatást a művészek számára létrehozott járványalapból

jerome-tgv7pzmzcb4-unsplash_1.jpg

Megszületett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, “Köszönjük, Magyarország” című pályázat kurotóriumi döntése, aminek gondozásáért a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Magyar Könnyűzenei Központja és az A38 Hajó felelt. 470 beérkezett pályázatból 206 produkció kapott támogatást könnyűzenei kategóriában. Az előzetes döntés értelmében 206 produkcióhoz tartozó, összesen 848 előadóművész részesül támogatásban a veszélyhelyzet visszavonása utáni koncertek megvalósítására. 
2020.06.04. 12:40 – dankógábor

Bárki tarthat autóskoncertet

tankcsapdaautos.jpeg

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, hogy bárki tarthat, akár már ma is autóskoncertet, nem kell azzal megvárni a veszélyhelyzet végét, ami amúgy előreláthatóan június 16-án szűnik majd meg. Mi itt a Lángoló szerkesztőségében egyébként eddig is úgy értelmeztük a rendeleteket, hogy bárki tarthat autóskoncertet, hiszen ülőhelyes koncerteket már egy hete lehet tartani, és egy autóskoncert nyilván ülőhelyes, és nyilván biztonságos távolságban is vannak egymástól az emberek. Közterületre persze kell területfoglalási engedély, de az már egy másik kérdés, és azt békeidőben is kell. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)


autóskoncert2020.06.04. 10:30 – Lángoló

Úristen - Dalban kritizálja Audiopoeta a popszakma egyes tagjait

Lángoló Premier

audiopoeta_kicsi.jpg

A Belényi Mihály nevével összefonódó Audiopoeta már 2013 óta ontja magából a széles zenei skálán mozgó trackeket. A költő-rapper dalai főként verseiből születnek, amikhez az őt körülvevő világ és a benne zajló érzelmek adják számára az inspirációt. Innen is ered az Audiopoeta név. Formabontó, könnyed, humoros, olykor melankolikus szövegei és megjegyezhető dallamai teszik egyrészt egyedivé, másrészt emberközelivé a produkciót. Zeneileg is kifejezetten színes a paletta: a rap, hip-hop és pop stílusjegek mellé csempész elektronikus, dubstep, rock, vagy épp népzenei elemeket dalaiba.


premier audiopoeta2020.06.03. 15:14 – Lángoló

Ti - Új klip a Meszecsinkától

Lángoló Premier

reka_koti_band.jpg

Meszecsinka épp az első szibériai látogatására készülne, amelyet kazahsztáni kiruccanás követne – de nem készül és nem követi, közismert okok miatt. Tavaly a német Nordic Notes kiadónál is megjelent Állj bele a mélybe album tovább erősítette a zenekar külföldi jelenlétét. Az eddigi legsűrűbb évet (Portugália, Spanyolország, Oroszország, Bulgária, Románia, Franciaország, Hollandia) még sűrűbb időszak követte volna a tervek szerint, de hála a karanténnak, pihenés lett helyette. Ennek a plusz szabad időnek az eredménye ez a házilag készített klip, amelyben a frontember, Oláh Annamari a szereplő, operatőr és vágó egyben. (Fotó: Koti Réka)


premier meszecsinka2020.06.03. 09:00 – Lángoló

Colourwave - Dalról dalra a Belau új nagylemeze

belau_3.jpg

Colourwave címmel megjelent a Belau második nagylemeze, amiről azt mondta a Kedves Péter és Buzás Krisztián alkotta duó, hogy

egy többrétegű koncepció, mely utat próbál mutatni az önismeret mélyebb lehetőségeinek kiaknázása felé összekeverve a természet zaját letisztult modern megoldásokkal. Párhuzamosan a lemez szellemiségét a minket körülvevő természet intelmei határozták meg, amely kapcsán a tenger továbbra is kiemelt szerepet tölt be. A zenekar továbbá folytattatta a - 'The Odyssey' korszakból már megismert - földrajzi koncepcióját, amely ezúttal az ezerszínű Karib-térségbe kalauzol el minket, számos nemzetközi vendégénekessel  karöltve.

A fizikailag vinylen beszerezhető, de alább is meghallgatható lemezen hangsúlyos szerepet kapnak az egzotikus hangszerek, a 808-as szubok, és különböző, általuk, a karibi szigeteken gyűjtött hangok is. A lejátszó alatt a tagok mesélnek a dalokról.


belau2020.06.02. 11:03 – dankógábor

George Floyd halála miatt ma leáll a zeneipar

munshots-_vac0je-hko-unsplash.jpg

Hogy kicsoda George Floyd? Aki olvas újságot, néz híreket, biztosan találkozott vele, vagy legalábbis látta azt, hogy mi robbant ki azután, hogy a 46 éves afroamerikai férfi május 27-én, letartóztatás közben elhunyt Minneapolisban. Floyd a legfrissebb orvosszakértői vélemény szerint azért halt meg, mert egy rendőr majdnem kilenc percen keresztül a nyakán térdelt, miközben Floyd többször jelezte, hogy nem kap levegőt. Az esetet rögzítették is, ebből lehet tudni, hogy a rendőrt egyáltalán nem érdekelte, hogy Floyd nincs jól, és ezt jelzi is, ahogy az sem, hogy már egy társa is szólt, hogy oldalára kéne fordítani a letartóztatottat.


george floyd