2019.04.20. 16:20 – Lángoló Gitárok

Látomásos sivatagi menekülés - Itt a Red Swamp legújabb videója, a Desertdrive

Lángoló Premier

red_swamp_pressphoto_2019.JPG

Pont egy éve ugyanezen a napon, április 20-án jelent meg a magát nemes egyszerűséggel smoker-metal kategóriába soroló Red Swamp második nagylemeze, a Desertdrive. A dátum a #420 bizonyos körökben különleges számmisztikája miatt szimbolikus jelentőségű számukra, így nem meglepetés hogy a zenekar mostanra időzítette az album címadó dalához készülő videó megjelenését. Premier a hajtás után!


premier magyar rock videó hír metal stoner sludge red swamp lyric videó2019.04.19. 14:50 – Lángoló

Vasárnap Tyr-lemezbemutató és folk metal buli a Barba Negrában

tyr.jpg

Hel címmel jelent meg március 8-án a Feröer-szigetekről származó viking metalos TYR új stúdióalbuma. A csapatnak ez az első lemeze, ami már a Dalriadából kivált Rieckmann Tadeusz dobossal készült. Ráadásul elég hosszú idő telt el a legutóbbi anyag óta, a Valkyrja még 2013 őszén jelent meg. A zenekarban egyébként 2018 augusztusa óta Vörös Attila gitározik, és ugyan még nem lett hivatalosan a zenekar negyedik tagja, lényegében már annak számít, bár az új albumot még az érkezése előtt rögzítették. Az új lemezt a zenekar európai körútra vitte, a turnénak pedig vasárnap (április 21.) budapesti állomása is lesz a Barba Negrában, ahol amolyan minifesztivál kerekedik majd, ugyanis fellép még a holland pagan metal Heidevolk, akik, a Vuur van Verzet (Fire Of Resistance) lemezüket mutatják majd be, a Dalriada, akiket nem nagyon kell a folk metal rajongóknak bemutatni, illetve a TYR-főnök Heri Joensen side projektje, a Surma, és a  folkzenét a SOAD-szintű kattanásokkal megbolondító nagybányai Dirty Shirt.


tyr2019.04.19. 14:30 – dankógábor

Szombaton Zoli Band-koncert az A38-on

zoli.jpg

A Santa Monica címmel a napokban megjelent Zoli Band lemez igazi össznépi munka volt. Van benne három zenekari kép, mindhárom másik felállással. A slusszpoén, hogy a mostani turnén már egy újabb felállás tolja a dalokat, de a lényegen ez nem változtat, ami vagyis aki, Téglás Zoltán, az Ignite énekese, és ez az ő szólózenekara. Én legutóbb a Szigeten voltam Zoli Band-koncerten, ami olyan régen volt, hogy már nem emlékszem a dátumra sem, de nem csodálkoznék azon sem, ha az akkor született gyerekek már felnőttek lennének. Szóval igen, régen volt, de arra emlékszem, hogy jó volt. Nem punkos, mint az Ignite, hanem nyugodt rockzene. Ez van egyébként a mostani nagylemezen, pár keményebb, grunge-osabb dal mellett főleg a líra van a középpontban. Meg is mutatjuk a teljes lemezt, koncerten pedig április 20-án, a Hajón lehet meghallgatni.


zoli band2019.04.18. 10:48 – Boros Gábor

Dj Jazzy Jeff pénteken újra Pécsett játszik

dj-jazzy-jeff-foto.jpg

“Példakép” vagy “a legnagyobb inspiráció”, csak néhány jelző, amivel hetekkel ezelőtt nem kisebb név, mint A-Trak illette a többszörös Grammy-díjas Jeffrey Townes-t. Dj Jazzy Jeff valóban a “kedvenc dj-id kedvenc dj-je”, aki bármelyik szegletét is élte meg épp a hip-hop djzésnek, mindig újítóként járt az élen. Fejlesztett ki scratch-technikát (Transformer), csúcsra járatta az egy dj-egy MC felállást (Fresh Prince aka Will Smith partnereként), jegyzett igazi slágereket (Summertime, Boom! Shake the Room), alapított kiadót (A Touch of Jazz) és lemezeivel számtalanszor körbeutazta a Földet. Az utóbbi években láttunk tőle remek kislemez-szettet, profi munkát a Redbull Threestyle zsűrijében és őszinte rajongást a legfrisebb dj-technológia iránt. Második magyarországi fellépésére ezúttal is a baranyai megyeszékhelyen kerül sor, - a Pécsi Est színpadán - ahol olyan soul, funk, hip-hop utazásban lesz részünk, amilyet csak a szakma legeslegnagyobbjai képesek előidézni.  


dj jazzy jeff2019.04.18. 10:00 – Lángoló Gitárok

Kalkulált hibaszázalék - Hallgasd meg a Kaltenecker-Marko új, Glitches című dalát!

Lángoló Premier

kaltenecker-marko-00400.jpg

A Special Providence-ben is együtt zenélő Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám duója, a kettejükről elnevezett Kaltenecker-Marko egy kifejezetten érdekes megközelítésű új dallal jelentkezett, hiszen a Glitches voltaképpen egy élő hangszerekkel előadott elektronikus zenei darab, aminek a végét úgy megtekerik, hogy az még egy gyakorlott remixelőnek is becsületére válna. Premier a hajtás után.


premier magyar hír progresszív glitch experimental kaltenecker zsolt elekronikus új dal duó markó ádám2019.04.18. 09:56 – dankógábor

Jön az új Madonna-lemez, már dal is van róla

madonnamadammex_1.jpg

Madame X címmel, június 14-én jelenik meg Madonna új nagylemeze, amire négy évet kellett várni a rajongóknak. A lemezt állítólag Madonna latin zene iránti szeretete inspirálta, és az elsőnek bemutatott dal is ezt erősíti. A kolumbiai Malumával közös számban az énekesnő a kolumbiai Medellínről, Pablo Escobar egykori városáról énekel, de azt nem tudjuk mennyi köze van az egészhez a néhai drogbárónak, gyanítjuk semmi. Madonna azt mondta, hogy 

a lemez koncepciója Lisszabonban született. Itt megtaláltam azt a törzsi szellemet és azokat a varázslatos zenészeket, akik megerősítették a hitemet abban, hogy a világ két legtávolabbi pontján is kapcsolódhatunk egymáshoz a zene segítségével.

A lemezen az énekesnő spanyolul és portugálul is énekel majd, és Madonna állandó producere, Mirwais mellett Diplo is dolgozott rajta olyanok vendégeskedése mellett, mint Anitta, Swae Lee és Quavo (Migos).


madonna2019.04.17. 16:16 – Kovács.Attila

Nem egynyári slágereket akarok gyártani – Wigama Lekko-interjú Nagy Dániel Viktorral

wigama_lekko_band_2019.jpg

A Wigama Lekko története távolról sem nevezhető hétköznapinak. A számos produkció mellett filmzenék szerzőjeként is ismert Hrutka Róbert, illetve a színészként is aktív fiatal énekes, Nagy Dániel Viktor alkotói kettősére épülő formáció eredetileg kötetlen örömzenélésként indult, de mára teljes zenekarrá bővültek, akiknek épp ezekben a napokban készült el első stúdióalbuma, Nincsen baj címmel. Zeneileg egyaránt merítenek a folk és az indie világából, tágabb értelemben pedig az emberi történetekben rejlő dühből, a keresésből, az imából és az életörömből, miközben a szövegek messzire rugaszkodnak a sablonoktól és a konvencióktól. A debütáló albumot április 20-án, szombaton mutatják be a közönségnek, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A lemez és a koncert apropóján Nagy Dániel Viktorral beszélgettünk. (Fotó: Sin Olivér)


indie interjú folk rock btf hrutka róbert budapesti tavaszi fesztivál nagy dániel viktor wigama lekko2019.04.17. 15:35 – dankógábor

Ha kitűnő noise rock kell, menj csütörtökön Wrong-koncertre!

wrong.jpg

Ha röviden kéne jellemezni a Wrong zenéjét, akkor úgy írnánk le, hogy olyan, mintha a Helmet maradt volna a Strap It On és a Meantime lemezeinél a kilencvenes évek elején, és ugyanazt a szikár noise rockot nyomná a mai napig. Szóval akinek nem jött be a Helmet dallamosodása, annak bátran ajánljuk a kétlemezes amerikai zenekart. Pláne, hogy az ilyen noise rock zenével élőben tévedni sem lehet, feltéve, hogy minimum a lemezen hallható hangzást hozzák. És ha ez még nem lenne elég, jön velük a svájci Coliguns, akik ha lehet még zajosabb zenét tolnak, de inkább hallgasson bele mindenki maga alább!


wrong2019.04.17. 13:49 – dankógábor

Ha még nem hallottad volna a Mastodon Led Zeppelin-feldolgozását, itt az alkalom

Még mindig nem hivatalos a Youtube-videó, de meglepő módon nem törölték, szóval itt a Stairway To Heaven, amit a Mastodon egy az egyben eljátszik. Hallhatóan vinylről rippelték be a számot, itt-ott még ugrál is, de azért hallgatható. Természetesen Brann Dailor dobos énekel benne, mert ő legalább tud énekelni. A bakelit kislemez egyébként a zenekar néhai menedzserének, Nick Johnnak állít emléket. Az egyik oldalán a legendás dal Mastodon által feljátszott stúdióverziója van, a másikon pedig ugyanez élőben, amit John temetésén rögzített telefonnal Joe Duplantier, a Gojira frontembere. A kislemezből összesen 1500 példányt adtak ki. (FRISSÍTÉS: Találtam egy jobb minőségű verziót is, amin ott a temetésen játszott verzió is.)


mastodon2019.04.17. 11:06 – Rácz Mihály

Ha már tavasz…

friss világzenék, első rész

makam_1.jpg

…vegyük is sorra a friss nép- és világzenei kínálatot, de úgy, hogy ennek a nyitómondatnak az első feléről feledkezzünk is el. Mert igazából pont az a lényeg, hogy régi és új formák randevúznak itt felettébb jóízűen, így tehát messze vagyunk attól az unalomtól, amit ezek az elhasznált fogalmak sugalmazhatnak. Mivel 6-7 lemez is fennakadt a rostánkon, ne fulladjunk adatmennyiségbe, így első körben hármat tárgyalunk ki. És már most mondom, három mesterművel van dolgunk, így nincs egyéb tennivalónk, csak élni a lehetőséggel.


ezt hallgasd2019.04.16. 12:35 – Lángoló

Dalszerzést az osztálytermekbe! - Kreatív fejlesztés könnyűzenével

futuresongvriting.jpg

Élményalapú, digitális technikai eszközre építő, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló új nemzetközi zeneoktatási módszertan európai bevezetésén dolgozik a dalszerzőket tömörítő Artisjus Egyesület. A napokban útjára indított Future Songwriting1 elnevezésű kétéves nemzetközi projektben összesen nyolc európai intézmény működik együtt, munkájukat az EU Kreatív Európa programja is támogatja.
2019.04.16. 12:17 – dankógábor

Bemutatja kizárólag vinylen megjelenő lemezét a Black Bartók

blackbartok.jpg

A dolog pikantériája, hogy maga a lemez is élő felvétel, szóval koncertlemezt mutat be élőben a zenekar. A Live At Artemovszk 38 egyébként tényleg a Black Bartók első nagylemeze, csak szokatlan módon ezt élőben, koncerten rögzítették, hogy így adják át azt az energiát, ami színpadon jellemzi a csapatot. És ugye ezt lehet majd megtapasztalni április 19-én a Dürer Kertben is, ahol a Black Bartók lemezbemutatója mellett fellép még a Deep Glaze is. Természetesen a lemezt is lehet majd kapni a helyszínen. A nyáron egyébként a bonchidai Bánffy-kastélyban is fellép a Black Bartók az Electric Castle fesztivál keretében, csak hogy olyan bulit mondjunk, ami nem szokványos.


black bartókMobil | Teljes