2019.12.12. 15:16 – dankógábor

Henry Rollins újra énekelt

Ugyan hivatalosan soha nem oszlott fel a Rollins Band, de az tény, hogy 2006 óta nem játszott a zenekar közönség előtt, és most hirtelen olyat sem tudok mondani, hogy Henry Rollins máshogy színpadon énekelt volna. Gyakorlatilag csak a spoken world turnéit tolja másfél évtizede, és nem igazán látszik, hogy ez a jövőben változna. Még attól sem, hogy most eltolta a Black Flag Rise Above című dalát, méghozzá Cyndi Lauperrel közösen. Az ok Lauper True Colors United nevű nonprofit egyesületének gyűjtése volt, ami 2008 óta küzd a melegek, és a fiatal hajléktalanok megsegítésért. Meg is lehet nézni egy telefonos felvételt alább:


henry rollins2019.12.12. 13:07 – _fá_

Pablo Bolivar újra az A38-on karácsonyozik

pablobolivar.jpg

Kevés meghatóbb dolog van, mint egy jó nagy táncolással hangolódni a napokig tartó karácsonyi fetrengésre, de most újra van lehetőség: ahogy szinte már hagyománynak számít, az A38-on lép fel a spanyol Pablo Bolivar az Actrecords szervezésében, ami egyszerre lesz buli, és egyfajta felmérése annak, hol is tart 2019-ben a house és pár társműfaja. Bolivar szettjeiben az a legjobb minden évben, hogy nem csak hátteret ad a reggelig tartó toporgásra, hanem kifejezetten érdemes figyelni azokra a számokra, amiket magával hoz. Mindez ugyebár a mindig hangulatos A38-on december 24 előtt mindössze három nappal, úgyhogy a sok kilátástalan céges buli után arra is jó lehetőség, hogy visszatérjünk a szerethető szórakozási formákhoz 23:30-tól. Event itt!


pablo bolivar2019.12.11. 09:33 – Lángoló Gitárok

Júniusban Black Veil Brides a Budapest Parkban

A zenekar másfél évtizedes története során először játszik Magyarországon

bc1u3069_copy_sm.jpg

Fekete smink, testfesték, szegecses ruhák – a KISS és a Mötley Crüe inspirálták a kaliforniai bázisú Black Veil Brides csapatát arra, hogy napjainkban megidézzék a nyolcvanas évek glam metál szcénáját. És nem hiába – több száz milliós Youtube-nézettség, többmillió követő a social media felületeiken és rendre hatalmas sikerű turnék fémjelzik útjukat. A masszív hazai rajongói bázis, azaz a Black Veil Brides Army legnagyobb örömére közel másfél évtizedes fennállása óta először játszik a zenekar Budapesten, június 8-án a Budapest Parkban!


programajánló rock koncert glam hír gothic hollywood egyesült államok black veil brides budapest park sajtóbejelentés2019.12.10. 15:27 – Lángoló

Ne menekülj - Sapszon Orsi új dala és klipje

Lángoló Premier

sapszon.jpg

Sapszon Orsi előadói pályája nem köthető egyetlen zenei stílushoz. 2009-től kezdve számos hazai népszerű pop zenekarban működött közre vokalistaként. Négy évig énekelt például Geszti Péter Gringó Sztár nevű zenekarában, amivel párhuzamosan alapította meg saját jazz-zenekarát, a Sapszon Orsi Quintettet - amivel az ország számos jazzklubjában, illetve jazzfesztiváljain felléptek. 2015-ben jelent meg Találkozás című lemeze, ami egy újabb zenei színt hozott számára, ugyanis régi magyar dalok feldolgozásait tartalmazta. 


premier sapszon orsi #hangfoglaló20192019.12.10. 13:35 – dankógábor

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

61 éves korában elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője. Fredrikssont a 2000-es évek elején műtötték agydaganata miatt, viszont soha nem épült fel teljesen a betegségből. 2016-ban, orvosai tanácsára a színpadtól is elbúcsúzott, előtte még azért lenyomott több turnét is, amikkel Budapestre is eljutott 2011-ben és 2015-ben. Fredriksson már a Roxette megalapítása előtt is ismert énekesnő volt. Az első Roxette-lemezig két szólóalbuma is megjelent, és azután sem hagyott fel az önálló munkával, miután a Roxette az egyik legsikeresebb svéd zenekar lett a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején. Betegsége 2002-ben több évre megakasztotta a munkában, de 2004-től újra kreatív volt. Két szólólemezt is kiadott, mielőtt 2008-ban visszatért a színpadra is, és ismét dolgozni kezdett a Roxette-tel. A duó utolsó lemeze 2016-ban jelent meg, azóta lényegében nem történt semmi a csapattal az újrakiadásokon kívül, bár a feloszlást soha nem jelentették be. (Fotó: Artlasso)


gyász roxette marie fredroksson2019.12.10. 12:00 – Lángoló

Fenyvesek közt élőben - studio sessionnel zárja az évet az Autopilot

Lángoló Premier

 autopilot-promo.jpg

A budapesti Autopilot zenekart is utolérte az aktuális ingatlanpiaci pezsgés miatti kényszerköltözés. Sok csapat járt így az elmúlt években, de a prog- és space rockot vegyítő zenekar nem keresett új helyet, hanem egyenesen saját stúdiót hozott létre, amit a most megjelenő, Pinewood Live Session 2019 című anyagukkal avatnak fel.


premier autopilot2019.12.10. 11:00 – Szponzorált Tartalom

Jägermeister Brass Band – Ismerd meg a tagokat! Második fejezet: Tubások

jbb_montage_tuba_20191203_v1.jpg

Javában zajlik a Jägermeister Brass Band projekt közönségszavazása, melyben egy zenei kirakósként is felfogható interaktív felületen a szó szoros értelmében összeállíthatod a számodra legszimpatikusabb felállást, egy-egy poszton akár minden arra jelentkező zenészt meghallgatva. A szavazás menetéről nemrég már olvashattatok a Lángolón, néhány napja megismerkedhettetek a csapat leendő dobosaival, most pedig a tubásokkal folytatjuk a sort. A négy jelölt - Mazura János ’Johnny’, Baracius Nikosz, Tóth Bence ’Csöpi’ és Gál Gergő ’Tuba’ - sok tekintetben különbözik egymástól, hiszen van közöttük olyan, aki már most több évtizedes zenei pályára tekinthet vissza, és olyan is, aki a fiatalabb generációt képviseli. Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy a tuba avatott kezekben jóval sokoldalúbb és változatosabb lehetőségeket biztosít, mint amit a hangszert jó esetben felületesen ismerők fejében élő ormótlan, lomha monstrum sztereotípiája üzen. A most következő interjúban többek között erről is beszélgettünk velük.


jazz pop fúvós experimental jägermeister big band tóth bence brass band mazura jános támogatott tartalom jägermeister brass band baracius nikosz gál gergő2019.12.09. 16:45 – dankógábor

Chris Cornell özvegye beperelte a Soundgarden tagjait

Eddig is lehetett érezni, hogy valami feszültség van a Soundgarden életben lévő tagjai, és néhai frontemberük, Chris Cornell özvegye, Vicky Cornell között. Most a TMZ kiderítette, hogy miért is nem jelenhetnek meg egyelőre azok a felvételek, amiken állítólag a zenekar Cornell öngyilkossága előtt dolgozott. Egész pontosan azért, mert Vicky Cornell beperelte a zenekart, hogy adják át neki az általa teljes egészében Cornellnek tulajdonított felvételeket, illetve megvádolta a tagokat, hogy több ezer dollárnyi jogdíjat tartanak vissza tőle és Cornell gyerekeitől. A zenekar a dalokat eddig azért nem adta oda, mert szerintük az négyük szellemi terméke, és nem kizárólag Chris Cornell dolgozott rajtuk, így nekik is kell befejezni azokat. Vicky Cornell tagadja Kim Thayil gitáros állítását, hogy miatta nem készülhetnek el ezek a dalok, hiszen ő is Soundgardenként képzeli el azokat, csak éppen szerinte a férjének voltak a dalokkal bizonyos tervei, többek között, hogy melyik producer dolgozzon rajtuk. Vicky Cornellt teljesen felháborítja Thayil viselkedése, amivel szerinte ráadásul a rajongókat is félrevezeti. Ben Shepherd basszusgitáros és Matt Cameron dobos egyelőre nem szólalt meg az ügyben.


soundgarden2019.12.09. 15:36 – Rácz Mihály

Valami ilyesmire vártunk eddig „történelmi képregény” címkével - Elolvastuk a Királyok és keresztek második részét

kiralyok-es-keresztek-kepes-kronikak.jpg

Mészáros János író és Németh Levente grafikus/illusztrátor történelmi képregényalbuma – Királyok és keresztek sorozatcímmel - nagy vállalás. Témáját tekintve is, de főleg ahogy és amilyen minőségben elindították két éve az első résszel. A Képes Krónikák – Voluntas Tua (azaz Legyen meg a Te akaratod) kötetcím 100 sűrűre rajzolt oldalával rántott be István király korának néhány mozzanatába, amik bár történelmi tényeken alapulnak, ám távoliságuk, valamint plasztikussá faragott eszményképjellegük révén a mai ember számára éppúgy lehetnének fantáziatermékek, mint a manapság divatos kvázi-történelmi fantasyk. Hangulatában főleg, de a felbukkanó különböző népkarakterek és szokásrendszerek okán is. A Királyok és keresztek rájátszik többféle olvasatra, de mindenek előtt igyekszik élővé varázsolni ezt a rég bemerevített korszakot (amit ugyebár az utókor időnként némileg átfogalmaz és magához igazít). A képregény panelkezelése változatos és nagyon látványos, egész oldalas tablók, valamint kötetlenül váltakozó függőleges és vízszintes téglapanelek mozgatják megkapó lendülettel a cselekményt – ami a szögletes keretek ellenére is tempós. Nincsenek viszont klasszikus buborékok, a párbeszédek és a narráció is külön kis téglalapokban jelenik meg – ez utóbbi halovány háttértónust kapott a könnyű megkülönböztethetőség miatt. Ígéretes felütés volt az első album 2017-ben, az elolvasáson kívül többször belelapoztam utána is a legjobban eltalált rajzokat nézegetve. Néhány békaperspektívából vagy éppen felső nézetből rajzolt jelentben előfordultak ugyan apróbb sutaságok, de ez nem rontotta le különösebben a műélvezetet.