2018.10.20. 23:58 – dankógábor

A Wellhello háttércsapatának másik része kitart a duó mellett

wellhelloduo.jpg

Péntek délután tettük ki a hírt a Lángolóra, miszerint a Wellhello és annak hangszeres szekciója a továbbiakban nem folytatja tovább a közös munkát. Az okokról az egyik fél (Fluor és Diaz) csak annyit mondott, hogy másfelé indultak el az útjaik, a másik fél viszont ennél mélyebben belement a dologba, és provokatív hangnemről, fenyegetőzésről, rendőrségi feljelentésről beszélt. Ma viszont a duóval maradó többi háttérember is megszólalt, mivel szerették volna ők is hallatni a hangjukat, hogy "elmondhassák, hogy Fluor és Diaz nagyon korrektek voltak velünk mindig, anyagilag, szakmailag és barátilag." A nyílt levél Tóth Gergő menedzser Facebook-oldalán jelent meg, de mivel mi azt nem látjuk, így az Indexről vesszük át a nyilatkozatot:


wellhello2018.10.20. 11:25 – Rácz Mihály

Színes, ízes, kreatív - Öt kiváló magyar világzenei lemez

csangallo.jpg

Külön öröm, hogy a magyar világzenei színtéren nincs két egyforma zenekar, és ezt minden merítéskor újra és újra elégedetten megállapíthatom. Az elmúlt hónapok megjelenéseit átnyálazva elöljáróban elég annyi, hogy debütáláshoz most nem volt szerencsénk, de annál több szintlépéshez. Úgyhogy az első konklúzió: megint csak beigazolódott gyakorta felkantározott vesszőparipánk: nincs színesebb, ízesebb és kreatívabb a world music színtéren a magyarnál. Többek közt tán azért is, mert az alapokat adó népzenénk is a létező legjobb? No, majd ezt is körbejárjuk a maga idejében.


ezt hallgasd2018.10.19. 16:20 – dankógábor

Súlyos konfliktus állhat a Wellhello és zenekara közötti szakítás mögött

wellhello_1.jpg

A héten a Wellhello hangszeres szekciójából többen is jelezték nyilvános Facebook-posztban, hogy már nem tagjai a csapatnak, szép volt ez a négy év, de ennek most vége. A Wellhello (azaz Fluor és Diaz, a képen középen) pár nap hallgatás után kitettek ezzel kapcsolatban egy közleményt a Facebbokra, amiben azt írják, hogy 

A hír igaz, aggódni viszont nem kell, a Wellhello, azaz Fluor és Diaz van, volt, lesz, maximum a színpadon zúznak mellettünk mások. Hogy mi történt? Az utóbbi évben egyre messzebb sodort az élet minket egymástól a brigád egy részével, és úgy éreztük, ez a kapcsolat már nem az igazi, "másfele változtunk".

Azóta kiderült, hogy a "brigád egy része" gyakorlatilag a teljes hangszeres szekciót jelenti, akikhez még csatlakozott a főhangmérnök és a monitorkeverős is. A fenti nyilatkozat után ők sem akartak csendben maradni, így az alábbi közleményt küldték el a Lángolónak, hogy tisztázzák, szerintük miért is történt a szakítás. Ezt vágatlanul közöljük:


wellhello2018.10.19. 13:41 – Lángoló Gitárok

Francia szaxofonmágus, kubai díva, kísérleti elektronika, népzene és jazz fúziója, irodalom minden mennyiségben

Kihagyhatatlan programok a CAFe Budapest záróhétvégéjén is

cafe_budapest_18_10_20_guillaume_perret.jpg

A kubai díva, Marialy Pacheco egy szál zongorával varázsolja el a hallgatóságot, Guillaume Perret a TRIP Hajón igézi meg a közönséget, míg a Grammy-díjas népdalénekes legenda, Sebestyén Márta a Jazzical Trióval áll színpadra. Bernstein kamaraoperája duplázik, a Dowtown CAFe pedig minden estére tartogat valami meglepetést az Akváriumban. Az egészen biztos, hogy a Margó Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően az egy négyzetméterre jutó írók és költők száma ezen a hétvégén a Várkert Bazárban lesz a legmagasabb, és persze a legutolsó nap is tartogat szenzációs pillanatokat: a világhírű énekegyüttes, a The King’s Singers ugyanis egy magyar szerző, Gyöngyösi Levente művének világpremierjével érkezik. Igazi kuriózumok tehát a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó napjain is szerte a városban!


jazz folk programajánló irodalom fesztivál hír képzőművészet művészet kortárs komolyzene cafe budapest changing grey marialy pacheco guillaume perret2018.10.19. 11:40 – dankógábor

Itt az új Sick Of It All-lemez címadó dala

sick-of-it-all.png

November 2-án jelenik meg a Sick Of It All új nagylemeze Wake The Sleeping Dragon címmel. Erről lehet itt meghallgatni a címadó számot. Ez lesz a New York-i hardcore-zenekar 12. stúdióalbuma, az új szám meg most nem a kapkodósabb forma, hanem a lassabban dühöngős. Amúgy meg ebben sincs igazán meglepetés, ahogy a tegnapi új Bad Religion-számban sem volt. Meglepetések nélküli világ ez már. :(


sick of it all2018.10.18. 17:06 – Kovács.Attila

A rock, a színház, és az utolsó este – A Madách Rockfesztivál zárórendezvényéről

madach_final_01.jpg

Korábban már coming-outoltam egyet-kettőt ebben a sorozatban, de a végére jöjjön még egy. A könyökömön jön ki A zöld, a bíbor, és a fekete, legyen akármennyire klasszikus dal. Persze a hiba inkább bennem keresendő. Talán túl sok embert láttam túl sokszor mindenféle fesztiválokon reggel fél ötkor erre léggitározni és énekelni, de az is lehet, hogy eredendően túl sznob vagyok ahhoz, hogy effajta, mindenki által ismert slágerekért tiszta szívből tudjak lelkesedni. A lényeg, ha valahol megszólal, menekülök. Ha valaki azt mondta volna nekem pár éve, hogy egy nap vigyorogva fogom énekelni a refrént, és utána visszatapsolom az előadókat, azt egészen biztosan körberöhögöm. A Madách Rockfesztivál utolsó előadásán ez a nap is eljött, ugyanis Vikidál Gyula egyszerűen olyan hang és színpadi jelenség, aki szerintem a Szomorú szamurájt is képes lenne megtölteni szenvedéllyel, és az este három másik szereplője, Gallusz Nikolett, Koós Réka és Tóth Attila szintén kitettek magukért.


beszámoló koós réka vikidál gyula tóth attila madách színház gallusz nikolett madách rockfesztivál2018.10.18. 13:45 – dankógábor

Itt van Thom Yorke és a Greenpeace közös klipje

Hangzatos címmel adta ki új dalát Thom Yorke, ami lehetséges, hogy semmilyen lemezen nem lesz majd hallható, de legalább jó célt szolgál. A Hands Off the Antarctic című dalhoz ugyanis a Greenpeace szolgáltattat a videót, méghozzá a globális felmelegedéssel összefüggő jégolvadásról. A videót a környezetvédők  Arctic Sunrise nevű hajójáról forgatták, és október 16-án mutatták be a londoni Marble Arch-ra kivetítve. A szám amúgy instrumentális, és gyakorlatilag a képi világ alátámasztására szolgál, tehát nem ezt fogja minden Radiohead-rajongó dúdolgatni.


thom yorke2018.10.18. 12:05 – dankógábor

Az új Bad Religion-dal olyan, mint egy Bad Religion-dal

brlive.jpg

Lehet már írtam ezt a címet? Nem baj, a Bad Religion is írt már ilyen dalt. Sokat. Nincs benne az égvilágon semmi különös, aki szerette a zenekar dallamos punkrockját, ezután is szeretni fogja, aki nem, az ezután sem. Vagy éppen ezzel szereti meg, mindegy. A lényeg, hogy itt egy új Bad Religion-dal, tele szerintük fontos gondolatokkal az emberi és polgári jogokról, de azt nem tudjuk mikor jön hozzá nagylemez is. Elvileg jövőre. (A fenti képen meg csak szomorkodni tudok, valószínűleg soha nem látjuk már úgy a zenekart, hogy az amúgy dalszerzőnek számító Brett Gurewitz gitáros is fellépjen velük Kalifornián kívül.)


bad religion2018.10.17. 15:33 – dankógábor

Így készült az utolsó Arctic Monkeys-lemez

Ben Chappell készítette azt a 11 perces rövidfilmet, ami az Arctic Monkeys legutóbbi lemezének rögzítéséből mutat be részleteket. Chappell amúgy is ismerte már Alex Turneréket, de most is együtt lógott a zenekarral, rögzített egy csomó mindent, majd az egészet egybecsomagolta a Tranquility Base Hotel & Casino instrumentális változataival és koncertfelvételekkel. Ebből lett a Warp Speed Chic, ami fentebb meg is nézhető. Friss hír még hozzájuk kapcsolódóan, hogy kijön az albumhoz tartozó első kislemez is végre, magához a nagylemez címadójához, aminek a b-oldalán az eddig ki nem adott Anyways lesz hallható.


arctic monkeys2018.10.16. 16:30 – Gitárok

November első hétfőjén Andy Timmons workshop az Analog Music Hallban

at_tour_europe_fb_eventheader_hu_hab.png

Hamarosan Budapestre látogat egy zenész, akit senkinek sem kell bemutatni. Andy Timmons, a világszerte turnézó amerikai rock és fúziós gitáros, Ibanez signature előadó, néhány állomás erejéig Európán tart bemutatókat idén ősszel. Az európai workshopok egyike a Hangszerarzenál Budapest szervezésében, az Analog Music Hallban kerül megrendezésre, ahol azon kívül, hogy találkozhattok a szakmai berkekben legalábbis legendás gitárossal, értékes ajándékokat is nyerhettek. 


gitár rock hír szakma workshop szponzoráció hard rock ibanez hangszerarzenál andy timmons gitárklinika2018.10.16. 15:00 – Lángoló

Tűz, füstgránátok és vagonok a Jolly Jackers új imidzsklipjében

Lángoló Premier

jj0902_88_of_89.jpg

Ipari környezetben, egy fővárosi mozdonyműhelyben és raktárában készítette legújabb videóját a dunaújvárosi származású folk-rock zenekar, a Jolly Jackers. A miskolci Lumen Pictures a Deaf And Dumb című szomorkás, mégis energikus számához készítettek mozgóképet. A forgatásról Szepesi Viktor zenekarvezető mesélt, aki Jantek Tamással együtt rendezte a klipet:


jolly jackers