2020.09.22. 19:43 – dankógábor

Határozatlan ideig leáll az Anathema

anathema.jpg

Úgy volt, hogy jönnek hozzánk tavasszal, aztán úgy, hogy szeptemberben, aztán a járvány miatt tolódott ez a dátum is, egészen január 17-ig, de ma már az is nyilvánvaló, hogy akkor sem lehetnek még koncertek. Ez a bizonytalanság, és az idei év eddigi része oda vezetett, hogy az Anathema gyakorlatilag feloszlott. Közleményükben azt írják, hogy az elmúlt időszak próbára tette személyes és szakmai életüket is, ami miatt nincs más lehetőségük, mint hogy határozatlan ideig leállítsák a zenekart, és külön úton folytassák az életüket. A rajongóknak pedig köszönnek mindent, azt is, hogy a sorozatos lemondásokat ilyen megértően vették.


anathema2020.09.22. 16:00 – Lángoló

Audiopoeta kilép a komfortzónájából

Lángoló Premier

audiopoeta.jpg

Új dalában az Audiopoeta szeretné átlépni a határokat, így a Komfortzóna ismét tabutémát feszeget. Ezt mondja Belényi Mihály, azaz Audiopoeta:

A dal szövegének témája nagyon régóta foglalkoztat. Van az a jól ismert közhely miszerint "Az élet a komfortzónán túl kezdődik". Ahogy egyre idősebb leszek és tapasztalom az élet adta helyzeteket, egyre többször köszön vissza ez a klisé. Állítólag Einstein azt csinálta, hogy minden második héten átrendezett valami kis apróságot a lakásában. Pont azért, hogy folyton kizökkentse magát a komfortzónájából, ezáltal frissen tartva az agyát. Nagyon hiszem, hogy a lehetőségeket úgy tudjuk csak igazán jól meglátni az életben, ha folyton tágítjuk a perifériánkat.

Egy olyan élet, ami megszokott, kényelmes és biztonságos, szinte soha nem fog arra sarkallni minket, hogy új utak felé merjünk nyitni. Amit az életben az egyik legjobban utálok az az unalom. Azt gondolom, hogy az unalom a gyilkosság egy fajtája. Amikor nem történik semmi, csak telik az idő. Számomra ez felér egy gyilkossággal”- tette hozzá az énekes, majd leszögezte: „Ez a szám arról szól, hogy merjünk perifériát tágítani, merjünk kizökkenni, mert valójában ez lehet az, ami érdekessé és maradandóvá tudja tenni az emberi életet.


premier audiopoeta2020.09.22. 12:11 – Lángoló

Öröm a Zene döntő és díjkiosztó lesz az A38 Hajón

antares_foto_andasi_ingrid.jpg

Tizenkettedik évadának döntő eseményéhez érkezett hazánk legjelentősebb tehetségkutató és gondozó sorozata, az Öröm a Zene. A kétnapos rendezvényen 20 határon belüli zenekar mutatkozik be az A38 Hajó színpadán élőben és 6 határon túli együttes videóbejátszás segítségével. A győztes 3 millió forintos jutalmazása mellett 10 kategóriában osztanak ki a szervezők díjakat olyan személyeknek, akik sokat tesznek a magyar hangszeres élőzenéért. (A képen a tavalyi nyertes, az Antares látható)
2020.09.21. 18:15 – Lángoló

Session videóban mutat be új dalokat a Giliszta

Lángoló Premier

giliszta.jpg

Gőzerővel és kényszerű karanténszünetekkel szabdalva készül az első Giliszta-nagylemez, amelyről néhány hónapja már meg is jelent két előhírnök, a Kék Mocsár és a Szúnyog. Az egész album olyan kortárs és időtlen globális problémákkal foglalkozik, mint a környezetszennyezés, gyerekbántalmazás, szenvedélybetegség stb. Az alábbi session videóról ezt mondják:

Ebben a sessionben két új számot is bemutatunk, az első a mesterséges intelligencia már-már szakrális imádatáról és a hozzá fűződő szerelmi viszonyról szóló Google Transzlét, a második pedig a jelenlegi földi élet utolsó vészsirámait búgó Sír a Föld. Ez a két rövidebb szám az album kifejezett psych-pop szekciója.

A videóról pedig ezt kell tudni:

Lakner Lóránd László videós, aki szabadúszóként készít videoklipeket, Korossy-Khayll Gergely hangmérnök az underground közegben. Barátságuk és egyedi meglátásaik közös gyümölcse a Diegetic Blossom. Ez szolgálat, melynek célja, hogy zenekarokat különleges koncepció keretében lencsevégre kapja és ott is tartsa az örökkévalóságnak.

És akkor már csak a videó hiányzik:


premier giliszta diagetic blossom2020.09.21. 14:01 – Lángoló

Wanted Podcast #11 – „Inkább szeretek élő lenni, mint hősi halott”, Gerendai 50

gk3.jpg

Középiskolai sulibuli-szervezőként kezdete, aztán művházakba és klubokba hozott össze koncerteket, végül – mindenféle buktatókon át – a rendszerváltás utáni legsikeresebb, a hazai popkultúrát alapvetően meghatározó, ma már nemzetközi hírű magyar kulturális vállalkozás és brand tulajdonosa és vezetője lett. Pár évvel ezelőtt kivonult a Sziget irányításából és új kalandokat keresett. Az ötvenet nem olyan régen betöltő Gerendai Károllyal beszélgettünk elég hosszasan, nevezhetjük akár életútinterjúnak is. A szerkesztő ez alkalommal is Bihari Balázs volt, a mikrofonba Danny Wilde és Németh Róbert beszéltek.


wanted gerendai károly wanted252020.09.19. 19:20 – dankógábor

Meghalt Lee Kerslake, Ozzy Osbourne és a Uriah Heep egykori dobosa

lee_kerslak_ozzy_osbourne.jpg

73 éves korában, prosztatarákban elhunyt Lee Kerslake, a Uriah Heep és Ozzy Osbourne egykori dobosa. Az angliai Wintonban született Kerslake 1971-ben csatlakozott a Uriah Heephez, ahol kilenc studióalbumot dobolt fel, majd 1978-ban kiszállt a csapatból. 1980-ban összefutott Ozzy Osbourne-nal, aki éppen csapatot gyűjtött maga köré, utána pedig ő dobolta fel az ex Black Sabbath-énekes első két szólólemezét, utána pedig beteg édesanyja miatt kiszállt Ozzy mellől. Később ő és Bob Daisley basszusgitáros beperelte az énekest és feleségét, mert benyelték a szerzői jogdíjaikat. Erre válaszul az Sharon Osbourne fogta magát, és Robert Trujillóval és Mike Bordinnal újrarögzítette a sávjaikat, és úgy adták ki újra a lemezeket. 2011-től viszont már az eredeti sávokkal nyomták újra az albumokat, mivel a rajongóknak és Ozzynak sem tetszett Sharon manővere. Kerslake 1981-ben visszament a Uriah Heepbe, ahonnan csak 26 év után távozott, egészségügyi okokból. 2018-ban jelentette be, hogy prosztatarákos, és csak annyi kívánsága volt, hogy megkapja a két Ozzy-szólóalbumért járó platinalemezeket, az énekes pedig teljesítette a kívánságát. Ez látható a képen.


lee keslake2020.09.19. 09:58 – Lángoló

25 éves a Takarítónő

Lehet bármit mondani az Animal Cannibalsre, de az tény, hogy a magyar hiphop megkerülhetetlen csapata, akik nem csak a saját dalaik miatt híresek, de rengeteg rapelőadót segítettek reflektorfényhez. A duó idén már 31 éves, szóval ez nem kerek évforduló, viszont az egyik legnépszerűbb daluk most lett negyed évszázados, és ezt meg is ünneplik. A Takarítónő című szerzeményüket Triek tette maivá, a keverést pedig Smithmusix végezte. És még új klip is készült hozzá, ami fent látható.


animal cannibals2020.09.18. 15:00 – Lángoló

Nemzetközi slágerre készített remixeket Metzker Viktória

metzker.jpg

A nyár egyik slágere volt Anne-Marie és Doja Cat To Be Young című közös dala, aminél a Warner Music Metzker Viktóriát kérte fel Magyarországról, hogy gondolja újra számot. Azért esett rá a Warner választása, mert a dj nyár a Corona Rhythm Of The Night című slágerének újragondolásával a világ legnépszerűbb zenei áruházának TOP 100-as eladási listáján a második helyig jutott. Metzker két verziót is készített, az egyik amolyan feel-good track, a másik pedig klubhimnusz lett.
2020.09.18. 12:02 – Lángoló

Quanto Mais - Pátkai Rozina a HAB filmzenéjében

Lángoló Premier

Ahogy azt már a héten írtuk, szűk egy hete mutatták be a mozik a Lakos Nóra által rendezett HAB című romantikus vígjátékot Kerekes Vica és Mátray László főszereplésével. Ahogy írják, a film egy „humoros, romantikus, kedves mese egy elszánt szinglilányról, aki mindent megtenne imádott cukrászdájának megmentése érdekében." A film a képek mellett nagyban épít a zenére is, ami már elérhető a streaming szolgáltatókon, de a filmzene mellett konkrét dalokat is írt Balázs Ádám filmzeneszerző. A vége főcímben például a Blahalousiana énekesnőjére, Schoblocher Barbara és Áron András, az Lazarvs frontembere szerepel, de a fentebbi számban például Pátkai Rozina énekel. Ennek a zenéjét is Balázs szerezte, a szövegét pedig Bán Zsófia írta.


filmzene hab pátkai rozina