2020.05.28. 16:53 – dankógábor

Mehetnek a szabadtéri ülőhelyes koncertek

eji.jpg

Ma már írtunk egy hírt arról, hogy péntektől mehetnek az olyan rendezvények, amik teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlanak. Példaként olyanokat sorolnak fel a Magyar Közlönyben, mint a stadion, az uszoda, a szabadtéri mozi, a szabadtéri színpad és a cirkuszsátor is. Az is ott van, hogy a zenés, táncos koncertek továbbra sem mehetnek, még szabadtéren sem. Most viszont kiderült, hogy a zenés, ÜLŐS koncerteket minden további nélkül meg lehet tartani, ha betartják a szabályokat, amik szerint a nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el. Két néző között három ülőhelyet kell üresen hagyni, valamint a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyekre nem lehet ülni, az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között pedig lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A hírt az EJI tette fel a Facebook-oldalára.


koronavírus2020.05.28. 14:00 – Lángoló

Őrláng - Itt a NevemSenki bemutatkozó videója

Lángoló Premier

nevemsenki_orlang_03.jpg

A NevemSenki mostantól nem csak egy film címe, hanem egy zenei produkció neve is, ami a film előtt is tiszteleg, de egyfajta attitűdöt is közvetít a névválasztás, miszerint a produktum a lényeg és nem az alkotó. Az egyelőre egyszemélyes produkciót Tóth Gyula hívta életre, aki neve ismerős lehet már innen-onnan. Főleg az underground színtéren tevékenykedett saját egykori, De Facto nevű zenekarával és saját szervezésű fesztiváljaival, de az ő nevéhez fűződik a Bud Spencer és Terence Hill emlékzenekar is, és jelenleg is a zenekar énekesi posztját tölti be. Tóth most egy új oldaláról mutatkozik be, amiket a könnyed hangszerelés, a finomabb dallamok és a tartalmasabb mondanivaló jellemez. Első bemutatkozó anyagának szomorú aktualitása is van.

Tudom, hogy kicsit már kifelé jövünk ebből a sajnálatos eseményből, de nem szerettem volna egy újabb „karanténvideót” és meglovagolni sem szerettem volna a helyzetet, így vártunk a premierrel, hogy enyhüljön a feszültség. Ez van olyan horderejű esemény, hogy még évekre nyomot hagy bennünk. Inkább egyfajta mementó, mintsem konklúzió.

Itt a lemezről származó első klip:


premier nevemsenki2020.05.28. 10:01 – dankógábor

Szüless meg újra - Itt az új Tankcsapda-klip

A világ jelenlegi helyzetére reflektálva írt új dalt a Tankcsapda, de hogy ne álljanak meg itt, új klipet is forgattak hozzá, amiben feltűnik több ismert ember is a szöveget tátogva, majd jön a zenekar és... na de nem lőjük le a poént, hogy mit is csinál a debreceni zenekar a klipben. Egyébként pénteken és szombaton koncertet is ad a Tankcsapda, ahová csak autóval lehet bejutni, feltéve ha nyertél rá jegyet a különböző platformokon.


tankcsapda2020.05.28. 09:46 – dankógábor

Továbbra is tilos a zenés, táncos rendezvény

aranxa-esteve-poxhu0uedcg-unsplash.jpg

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint péntektől már nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri sporteseményeket. A szabadtéri rendezvény definíciója ezek alapján: az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Példaként olyanokat sorolnak fel, mint a stadion, az uszoda, a szabadtéri mozi, a szabadtéri színpad és a cirkuszsátor is. Az értelemszerű rendezvények mellett ezeken a helyszíneken olyan eseményeket lehet még tartani, mint képzőművészeti kiállítás, irodalmi és könyvszakmai rendezvény illetve a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény. 
2020.05.27. 11:00 – Gnosis

12 dalban az elszemélytelenedésről - Sungazers-albumbemutató

Lángoló Premier

wasting_space_coverpic_t2_1920x750.jpg

Május 18-án látott napvilágot a szegedi Sungazers poszt-progresszív projekt második nagylemeze Wasting Space címmel. A 12 számos stúdióalbum a korszellem mechanizmusait boncolgatja. A Drops From My Dream nyitódal a fényképeink és a közösségi-média algoritmusai közötti kapcsolatról, a Send Nudes a csillapíthatatlan információéhségünkről, a What Matters pedig az említett mechanizmus mögött álló Antikrisztusról szól. A felsorolt dalokhoz klipek is készültek, a Send Nudes-é most, az albummal karöltve jelent meg.


sungazers2020.05.26. 13:00 – Lángoló

Methods Of Protest - Itt a This Calling bemutatkozó nagylemeze

Lángoló Premier

thiscalling_2.jpg

A This Calling zenekart 2018-ban alapította Bödecs András (The Idoru, Poison Alley, New Dead Project), Fellegi Ádám (Newborn, The Idoru, Bridge To Solace, In Lak’Ech), és Herczeg László (Sedative Bang, Sunday Fury) azzal a céllal, hogy leróják tiszteletüket a ’80-as, ’90-es évek hardcore-zenéje előtt, ugyanakkor belegyúrják mindazt, ami tinédzser koruk óta zeneileg hatott rájuk, legyen szó klasszikus rockzenéről, heavy metalról, punkról vagy akár popról. Az eredmény a Methods Of Protest című bemutatkozó nagylemez lett, amire 11 dal került. Itthon az AAA Project gondozásában, külföldön a svéd Blackstar Foundation segítségével indul útra a projekt.


premier this calling2020.05.26. 10:41 – dankógábor

Újra lehet zenélni a vidéki vendéglátóhelyeken

bruno-cervera-gi6-m_t_w-e-unsplash.jpg

Ugyan a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) nem tartozik tematikailag túl szorosan a Lángolóhoz, az ő közleményükön keresztül tudtuk meg, hogy Budapest kivételével már minden vendéglátóhelyen lehet élőzene. Tehát például egy söröző kerthelyiségében nyugodtan zenélhet zenekar, persze betartva minden járványügyi intézkedést, tehát nincs moshpit meg hasonló bohémságok, mert ott fennállna az a eshetőség, hogy közel kerülnek egymáshoz az emberek. De a lényeg az, hogy ha egy zenekar elzenélget a sarokban, miközben az asztaloknál iszogatnak az emberek, az simán lehet, feltéve ha Budapest határán kívül esik a hely. Itt a teljes közlemény:


koronavírus2020.05.25. 17:00 – Lángoló

A nyelvünk hegyéről - Képzőművészek készítették a Caesar’s Bread új klipjét

Lángoló Premier

caesar_s_bread_gyartelep_01.jpg

A Kőbányáról indult, egyetemistákból álló Caesar’s Bread idén ünnepli 5. születésnapját. Jubileumi koncertjük márciusban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, szeptember 18-án pótolják majd a belvárosi Robotban, de nem álltak le. A május 30-i Trip hajós online, élő koncertjük mellett rögtön itt van A nyelvünk hegyéről című daluk klipje, amelyet az MKE hallgatóival közösen készítettek.


premier caesars bread