2019.10.17. 13:00 – Kovács.Attila

Szombaton a CAFe Budapesten debütál Barabás Lőrinc komolyzenei darabja, a Metamorfózis

loorinc_retus_gn_9089_cut.jpg

Barabás Lőrinc nevét számos formációból ismerheti a közönség, korábbi zenekarával, az Eklektrickel a popzenében teremtett új stílust, kvartettjével mindössze két év alatt került a hazai jazzszíntér élvonalába, szólóanyagával pedig immár ötödször turnézott az Egyesült Államokban. Az utóbbi időben komolyzenei kompozíción dolgozott, melyet a Budapest Chamber Sinfonietta mutat be a közönségnek szombaton a Várkert Bazárban, az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sorozatában. A koncert, melynek első felében Barabás Lőrinc legutóbbi algorythms című szólólemezéről játszik, amit a Metamorfózis ősbemutatója követ majd, kitűnő apropót jelentett egy rövid interjúra. (Fotó: Galgóczi Németh Kristóf)


interjú jazz magyar fesztivál kortárs barabás lőrinc komolyzene experimental cafe budapest2019.10.17. 11:00 – Lángoló

Sajátos Motörhead-tribute a Peter Kovary & the Royal Rebelstől

Lángoló Premier

peter_kovary_the_royal_rebels_get_wasted_cover.jpg

Novemberben érkezik a GrundRecords gondozásában a Fonogram-díjas Halfway Till Morning lemez folytatása, ám előtte még digitális kislemezzel rukkol elő a Peter Kovary & the Royal Rebels. A csapat ezúttal egy tőlük kicsit meglepőnek tűnő dallal jelentkezik, amiről így nyilatkozott a Kőváry Péter zenekarvezető:

A Get Wasted az album nyitódala, és egyben a lemez legzúzósabb felvétele. A nótát még Lemmy halálakor kezdtem el írni, és néhány hónapja fejeztem be, ez egy direkt, "Motörhead tribute" nóta, persze a mi képünkre formálva. A dalszöveg megírásakor is próbáltam magam Lemmy helyébe képzelni, és az ő szemszögéből megfogalmazni azt, hogy mi is minősül rock 'n rollnak. A refrén szövege ("üsd ki magad”) arra utal, hogy ha elmész egy buliba, de rossz helyre kerülsz és rossz zenét hallasz, de valamiért muszáj ott lenned, akkor még mindig ott van a whisky-cola. A klip a nyári koncertek alkalmával forgott, több helyre elkísért minket egy mini stáb, és próbáltuk visszaadni az élő koncertjeink energiáját, képi formában is. Ezúttal semmi sztori, semmi sallang, csak a zenekar van megörökítve, ahogyan a színpadon éli a zenét. Ezzel is próbáltunk visszatérni a rock 'n roll gyökerekhez, amikor még nem számított a körítés, csak a muzsikálás maga.

A dal azonban nem reprezentatív a csapat következő lemezére nézve, ugyanis megmaradtak a rájuk jellemző modern megszólalású, de mégis klasszikus ízű hard rocknál, aminek határait minden alkalommal tágítják egy picit, mint most, ahogy most az itt bemutatkozó Get Wasted esetében is.


premier peter kovary and the royal rebels2019.10.16. 14:57 – dankógábor

Ilyen lehet élőben a Thom York-féle Tomorrow’s Modern Boxes

thomyorknetflix.png

Pár hónapja adta ki remek új szólólemezét Thom Yorke, a Radiohead frontembere, aki most is folytatja azt az elektronikus zenében való kalandozást, amit többnyire a szólómezein tol. Színpadra eddig legtöbbször úgy vitte a dalait, hogy komplett zenekart rakott mögé, gitárral, dobbal, basszusgitárral, mindennel, most viszont máshogy fog turnézni. A Tomorrow’s Modern Boxes nevű csapatban rajta kívül még Nigel Godrich, a Radiohead kvázi örökös producere és Tarik Barri van, mindannyian billentyűk mögött, és ők most megmutatták a Jimmy Kimmel Live!-ban, hogyan is néz majd ki a dolog mondjuk a szlovákiai Pohoda fesztiválon, ahol szintén fellép majd a trió jövőre. Így:


thom yorke2019.10.16. 13:41 – dankógábor

Necrobutcher maga ölte volna meg a Mayhem gitárosát, ha Varg Vikernes nem teszi

nekro.jpg

Már eddig is pletykálták sokfelé, hogy a néhai Mayhem-vezér Euronymous nem volt az a nagyon szerethető figura, és erre a róla készült, Lords Of Chaos című film is utal, még ha nem is annyira erőteljesen, ahogy a történetet közelről ismerők mondják. Most például a zenekar alapító-basszusgitárosa, Necrobutcher beszél elég meredek dolgokat a zenekarban történtekről.


mayhem necrobutcher2019.10.16. 12:59 – Lángoló

Megvan a Rocktóber tehetségkutató három döntőse

Október 13-ig lehetett jelentkezni a Hard Roc Cafe és a Dreher közös őszi tehetségkutatójára, amin a nyertes zenekar egy évre ingyensört kap a próbatermedbe, saját estét a Hard Rock Cafeban, fellépést a FEZEN-en, 200.000 forint értékű zenekari merchandise-t, 1 millió forint értékű médiacsomagot és műfajtól függően fellépést a Wacken Metal Battle 2020-as magyarországi döntőjében vagy a Bagossy Brothers Company előtt. A döntő október 24-én lesz a Hard Rock Cafeben, ahol a következő három zenekar méri majd össze erejét:

DIVIDED

FEED THE MOGUL

SVNSEAS

A döntő végeredményét a zsűri és a közönség szavazatai 50-50 százalékban határozzák meg, a fellépési sorrendet az este elején, a helyszínen sorsolják ki a szervezők. Itt a döntő facebookos eseménye.


rocktober2019.10.15. 16:16 – Szponzorált Tartalom

Egy zenekar születése – Képekben a Jägermeister Brass Band meghallgatásai

Lángoló Galéria

Múlt pénteken rendezték meg az A38-on a Jägermeister Brass Band első fordulójának meghallgatásait, ahol a szervezők egy nyolctagú, formabontó újraértelmezéseket játszó, fúvósok által dominált hangzású zenekarba kerestek tubást, harsonást, bariton, tenor és alt szaxofonosokat, trombitást, illetve dobosokat. A nap folyamán rengeteg fénykép készült, amelyek közül a legjobbakat most ti is megnézhetitek. (Fotók: Király Lilla Vivien, Rácz Róbert)

fotó jazz pop galéria klasszikus fúvós experimental jägermeister big band brass band jägermeister brass band2019.10.15. 15:00 – Lángoló

„sosem jutunk haza” - Itt a HEGY új nagylemeze

Lángoló Premier

hegy-kesz-20191013.JPG

Ahogy két hónappal ezelőtt már beharangoztuk, 3 évvel a debüt 80 Miles Out & Six Feet Under után mai napon jelenik meg a néhol éteri post rock/ shoegazer, néhol pedig ultra súlyos budapesti post metal trio Hegy második lemeze, a We Won’t Make It Home. A zenekar szerint a lemez direktebb, sötétebb, mint elődje. Bár a zene instrumentális maradt, de konceptlemezről van szó mely az északi sarkkör fogságában ragadt expedíció tragikus történetét önti hangokba.


premier hegy2019.10.15. 12:27 – Lángoló

Magam adom: Szendrői Csaba (Elefánt) - Itt a Hangfoglaló Program friss lejátszási listája

hangf_spoti_magam_adom_10.jpg

Már egy jó ideje Spotify-fiókkal is bővült a Hangfoglaló Program felületeinek portfóliója. A kilenc tematikus lejátszási listával felállt oldalon minden szempontból a magyar könnyűzene és a dalok állnak a középpontban. Legutóbb már írtunk ezekről a lejátszási listákról, úgyhogy mi most csak a picit kakukktojás listával, a Magam adom új részével foglalkozunk, amibe most Vitáris Iván, Schoblocher Barbara, a Platon Karataev, a Mörk és Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője, Somló Dani és Horváth Renátó, a BUSH - Budapest Showcase Hub szervezői után Szendrői Csaba, az Elefánt énekese hozott dalokat, aki természetesen pár kérdésre is válaszoltak. 


magam adom hangfoglaló program2019.10.15. 11:37 – -dj-

Két hét múlva új Leprous-lemez, jövőre budapesti koncert

leprous_1.jpg

Február 19-én a Dürer Kertben lép fel a progresszív zenét játszó norvég Leprous. A két hét múlva megjelenő lemezét fogják bemutatni, ami az előzetes hírek szerint megint más lesz, mint a korábbiak, ezt pedig igazolja az eddig kijött három szám. Mert ugyan a zenekar még mindig rockzenét játszik, de a rétegzett, sok összetevős dalaikban egyre több a fogós dallam. Alább meghallgatható mindhárom dal, a kicsit popos Below, a nagyon popos Alleviate, és az elvontabb, de katartikus dallamokkal lezárt Distant Bells.


leprous2019.10.14. 13:34 – Lángoló

Lélegzetek - Itt egy új Solidmen-videó + az új nagylemez is meghallgatható

Lángoló Premier

sinco_solidmen_171012mika_48.jpg

A Solidmen zenekar tematikus albummal jelentkezik Táncórák idősebbeknek címmel. A zenekar hivatalosan hatodik lemeze egy fő témát jár körül: a férfi és nő közötti állandó csatározás, a szerelem kettőssége, a két nem kapcsolatába folyton visszatérő hullámhegyek és hullámvölgyek megélése áll a központban. 

Szeretek koncepciózuson gondolkozni, mert így igazán meg lehet élni, körül lehet járni egy-egy témát. És hát ki ne akarná megélni a nők témáját? Ebből adódóan tele van az album kérdőjelekkel, kétségekkel és kiáltással, de remélem, hogy a pozitív kicsengés is érződik. Bár nem tudom, hogy melyik az utolsó szám.

– árulta el az énekesük, Oláh Róbert.


solidmen2019.10.14. 12:15 – Dankó Gábor

Mint a TV-ben a sorozatok - Meghallgattuk az új Tankcsapda-lemezt

tankcsapda_liliput_borito.jpg

Megmondom őszintén, még a lemezmegjelenés előtt gyönyörűen megírtam fejben, hogy milyen rossz is az új Tankcsapda-album. Tényleg, minden sorra büszke voltam, és nem, nem azért húztam le előre, mert a zenekar mindent alulmúlva egy videóban a nevemmel és a Down-szindrómásokkal viccelődik, hanem mert az egészen korrekt, 2014-es Urai vagyunk a helyzetnek album után semmi jót nem tettek le az asztalra. Persze csak ha a szintén korrekt, 2016-ban kijött Dolgozzátok fel! lemezt nem számítjuk, de ugye nem számítjuk, mert azon nincs saját dal, most meg azokról beszélünk.


tankcsapda2019.10.13. 14:00 – Lángoló

Üvöltsd a szélbe - Közös dal és klip a Bad Habittől és a Privát Affértól

bhkesz_00_02_59_16_still028.jpg

A debreceni Bad Habit zenekar új dallal és klippel érkezik vissza a februárban kiadott Nyár videoklipje után.  A punkosabb vonalat sem elhagyva, most egy nagyobb ívű dalt sikerült összehoznia csapatnak, hiszen a szintén debreceni Privát Affér közreműködésével írtak egy dalt, amihez közösen is forgattak klipet a Reindeer Cinema segítségével, a Vekeri-tónál, Debrecen közelében.


premier bad habit privát affér