2020.09.18. 12:02 – Lángoló

Quanto Mais - Pátkai Rozina a HAB filmzenéjében

Lángoló Premier

Ahogy azt már a héten írtuk, szűk egy hete mutatták be a mozik a Lakos Nóra által rendezett HAB című romantikus vígjátékot Kerekes Vica és Mátray László főszereplésével. Ahogy írják, a film egy „humoros, romantikus, kedves mese egy elszánt szinglilányról, aki mindent megtenne imádott cukrászdájának megmentése érdekében." A film a képek mellett nagyban épít a zenére is, ami már elérhető a streaming szolgáltatókon, de a filmzene mellett konkrét dalokat is írt Balázs Ádám filmzeneszerző. A vége főcímben például a Blahalousiana énekesnőjére, Schoblocher Barbara és Áron András, az Lazarvs frontembere szerepel, de a fentebbi számban például Pátkai Rozina énekel. Ennek a zenéjét is Balázs szerezte, a szövegét pedig Bán Zsófia írta.


filmzene hab pátkai rozina2020.09.18. 10:22 – Juhász Edina

A Spotify kiakadt az Apple-re, közben azért nagyon fejleszt Apple Watch-ra

szabo-viktor-a44_rmyo3cc-unsplash.jpg

A héten az új Apple Watch és iPadek mellett szó esett már az Apple One névre keresztelt előfizetési modellről is, ami nagyon nem tetszik a Spotifynak. Az Apple előfizetése csomagban adja a szolgáltatásokat, a legolcsóbb verzió havi 14,95 dollárba kerül, és ebben benne van az Apple TV+, az Apple Arcade, 50 GB iCloud tárhely és az Apple Music is. (Fotó: Szabo Viktor / Unsplash)


tech apple streaming spotify apple watch apple one2020.09.18. 10:00 – dankógábor

Be kellett zárni Anglia egyetlen koncerthelyszínét is

virgin.jpg

Az emelkedő fertőzési számok miatt be kellett zárni Anglia egyetlen olyan koncerthelyszínét is, ami megvalósította a közösségi távolságtartást. A newcastle-i Virgin Money Unity Arenában külön elkerített részek voltak a színpad előtt, ahová kis csoportok tudtak jegyet venni. Olyanok léptek fel itt a nyár folyamán, mint Van Morrison, a Libertines, Frank Turner vagy a Maximo Park, és olyanokat terveztek még, mint a Kaiser Chiefs, Declan McKenna, a Bongo’s Bingo vagy Jack Savoretti. Utóbbiak már elmaradnak. Az Egyesült Királyságban az elmúlt napokban visszahozták a gyülekezési korlátozást, aminek értelmében hat főnél nagyobb csoportokban tilos összegyűlni. Magyarország, ahol Franciaország után a leggyorsabb a fertőzésszám emelkedése Európában, ebben a tekintetben világszinten is kirívóan megengedő: ötszáz főig továbbra is bármilyen buli tartható, ülőhelyes pedig korlátozás nélkül mehet, mindez maszk nélkül. Ezt egyébként egyelőre nem is tervezik megváltoztatni, egyedül az este 11 órai szórakozóhelyzárást jelentették be.


koronavírus2020.09.17. 16:25 – dankógábor

Rob Halford el akarta csábítani az Iron Maiden énekesét

halfordmaszk.jpg

Nem most, még a nyolcvanas évek legelején, szóval Paul Di'Annóról van szó, és nem Bruce Dickinsonról. Az Iron Maiden az 1980-as British Steel turnén volt a Judas Priest vendége, ahol állítólag Di'Anno minden este elmondta, hogy úgy lemossák a főzenekart, hogy ihajj. Nem is lettek barátok a zenekarok tagjai, Rob Halfordot viszont megfogta, hogy Di'Anno úgy utal a bizonyos lemosásra, hogy blow off, ami az angol szlengben az orális szexet jelenti. Szóval a ritka együtt lógós alkalmak egyikén Halford megpróbálta elcsábítani Di'Annót, de annyira részeg volt, nem nagyon ment, a szintén nem józan Maiden-énekes pedig valószínűleg észre sem vette a próbálkozást.

Egyértelműen jobb is, hogy így történt

- mondja Halford, aki azért mondta el most mindezt, mert egy hét múlva megjelenik az önéletrajzi könyve, és ehhez egy jó kis szaftos reklám nem jön rosszul. A Judas Priest énekese egyébként 1998-ban árulta el az MTV-n, hogy homoszexuális.


judas priest2020.09.16. 12:24 – dankógábor

Noel Gallagher szerint a maszkhordás hülyeség, hordjon a többi ember

noel.jpg

Csoda lett volna, az Oasis egykori gitárosa nem fejti ki véleményét a maszkhordásról, ahogy ugye minden másról is ki szokta. Az is csoda lett volna, ha mindenkit arra biztat, hogy viselje, ahogy kell, ahogy a brit szabályok előírják. Ő nem viseli, kész. Gallagher szerint az egész baromság, mert hát milyen vírus az, amelyik egy boltban megtámadja az ember, de egy kocsmában nem? Milyen vírus az, amelyik rányomul az emberre egy villamoson vagy a metrón, de ha beül az étterembe, akkor megállj parancsol magának? A zenész ezzel azt akarta mondani, hogy boltokban, tömegközlekedéseken kötelező a maszk Angliában, de kocsmázni, étterembe járni szabadon lehet. (Most amúgy betiltották a hat főnél nagyobb gyülekezéseket az országban, mert emelkedett az esetszám, ezzel szemben Magyarországon még mindig mehet mindenféle buli 500 főig, ülőhellyel meg a végtelenségig, hiába rosszabb a lakosságarányos fertőzésszám nálunk.)


noel gallagher2020.09.16. 11:08 – edicsek

"Ez a festmény olyan, mint egy rémálom" - zenészek lesznek a tárlatvezetők a Google új művészeti projektjében

google_arts_and_culture.jpg

A világ sok részén még mindig nem nyitottak meg a múzeumok a pandémia miatt, vagy jelenleg nem éppen egyszerű eljutni megnézni élőben a legismertebb műalkotásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a múzeum és a művészettörténet ne juthatna el az emberekhez. A Google Art Camera olyan felbontásra képes, amilyen közel akkor se jutna senki egy műtárgyhoz, ha mellette állna, érdemes egyébként böngészni itt, mert például a Budapesti Operaház mennyezetét egészen biztos, hogy csak kevesen látták élőben ennyire közelről, de más érdekesség is van itt. Most az ecsetvonások szintjéig nagyított képeket zenei idegenvezetőkkel lehet felfedezni közelebbről. J.Balvin, Ellie GouldingFKA twigs, Grimes, Matt Healy a The 1975-ből és Chaeyoung a Twice-ból lesznek az idegenvezetők a világ legizgalmasabb műalkotásaihoz. 


google tech zene művészet2020.09.16. 11:00 – Lángoló

A mélyén laknak a szörnyek - Jön az új Úrfi-lemez, itt az első dal róla

Lángoló Premier

urfi2019.jpg

Készül az új Úrfi-lemez, ami az előzőhöz hasonlóan egy narratív album lesz. Száraz Bence énekes-gitáros szerint ez a 12 szám hivatott elmesélni azt, hogy hogyan is jutott arra az álláspontra, hogy nincs szüksége a mérgező negativitására, hiszen jól lenni mindig jobb, mint szépen kínlódni. Erről a lemezről lehet most meghallgatni a bevezető dalt, amiről ezt mondja még Száraz:

A dal azt dolgozza fel, hogy mennyire hajlamos vagyok romantizálni azokat az eseményeket, amik negatív hatással vannak az életemre. Számtalanszor történt velem olyasmi, ami semmilyen tanulsággal nem szolgált, nem nemesített vagy mutatott új perspektívákat, simán csak nagyon-nagyon rossz volt. Ilyenkor könnyebb volt elfogadni, ha megpróbáltam valami szépséget látni beléjük. Ez felületi kezelésének megteszi, de nagyon hamar kontraproduktívvá vált, mert egy idő után, az alapból semleges vagy pozitív dolgokat is csak ezen a filteren keresztül tudtam értelmezni. Vagy épp olyan rossz élményeket boncolgattam napestig, amik valójában már rég nem voltak hatással a mindennapjaimra. Ráadásul ennek a logikai bukfencnek a felismerése további negatív indulatokat szült, így mindig tudtam indokot generálni arra, hogy rosszul érezzem magam.

Alább a dal, élőben pedig szeptember 23-án lehet őket megnézni az A38-on, a Tündérvese társaságában.


premier úrfi