2020.08.14. 12:51 – Lángoló

Már tervezik a 2021-es SZIN-t

szin.png

Több mint 50 év után - a nagyrendezvényeket betiltó kormányrendelet értelmében - a legnagyobb múltú hazai fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok, más fesztiválokhoz hasonlóan, idén elmarad. A szervezők azonban már a jövőt tervezgetik és ki is tűzték az időpontot: a tervek szerint 2021-ben a SZIN augusztus 25-28 között zárja majd a nyári fesztiválévadot.


szin2020.08.14. 10:22 – Lángoló

Ahhoz, hogy építs, sokszor először rombolni kell, mondja a Fák Alatt Zenekar

fakalatt.jpg

Hosszú idő után új számmal jelentkezik a Fák Alatt Zenekar Rombolj címmel. A dal központi témája, hogy azelőtt, hogy építeni tudnánk, néha először rombolni kell. Ettől függetlenül a hangsúly nagyon is az építésen van. Így a destruktív cím ellenére ez egy pozitív szám, ami a továbblépésre buzdít. A klip alapötlete egy barcelonai szokásra épül, ami azt jelenti, hogy Szentivánéjkor azokat a tárgyakat, amelyekhez rossz emlékek kötődnek, az emberek hatalmas örömtüzeken elégetik. Itt egy párkapcsolat traumáihoz kötődő emlékeket égeti el szimbolikusan a főszereplő pár, ezután pedig megtisztulva, harag nélkül tudják folytatni az életüket. 


premier fák alatt2020.08.13. 16:18 – dankógábor

Jön az új Mr. Bungle-lemez, ami gyakorlatilag az első demójuk

mrbungle2020.jpg

21 év után új lemezt ad ki a Mr. Bungle. Jó, az, hogy új, túlzás, ugyanis újravették a The Raging Wrath Of The Easter Bunny című első demójukat, így az lett a most megjelenő anyag címe, hogy The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo. Az eredeti tagok, azaz Mike Patton, Trey Spruance és Trevor Dunn mellett beszállt a buliba Scott Ian és Dave Lombardo is, csak, hogy minél nagyobb legyen a legendafaktor. A lemezen lesznek még olyan számok, amiket annak idején megírtak, de nem vették fel őket soha, illetve egy S.O.D.- és egy Corrosion of Conformity-feldolgozás is. Mindezt elő is lehet rendelni itt, alább pedig ott a Raping Your Mind új klipje is.


mr bungle2020.08.13. 13:30 – dankógábor

A raktárkoncertre felkért zenekarok sorra jelentik be, kinek ajánlják fel bevételüket vagy annak egy részét

blackbartoklive.jpg

Szerda este került ki kilencven zenekar neve, akiknek lehetőségük adódott részt venni az úgynevezett raktárkoncertekben, illetve el is fogadták a felkérést. Ahogy Lobenwein Norbert, a "fesztiválos" zenekarok koordinátora elárulta a Kreatívnak, 600 millió forintot osztanak szét 100 előadó között, egy előadó pedig maximum 15 millió forintot kaphat. A Wellhello két tagja már azelőtt bejelentette, hogy ha fel is lépnek ezen, a gázsijukat akkor is szétosztják a stábjuk tagjai között, hiszen az igazi segítség a háttériparnak kell jelen helyzetben, most pedig folyamatosan jönnek az újabb felajánlások, ahol a meghívott zenekarok továbbosztják a gázsijukat. Alább kitettük a posztjaikat, de előtte a nyitóképen is látható Black Bartók bejegyzése jön, akik magát a felkérést is visszautasították, mondván, hogy nem a zenélésből élnek, helyettük adják olyannak, akiknek tényleg segítség ez az összeg.
2020.08.12. 22:32 – dankógábor

Ezek a zenekarok már biztosan tarthatnak raktárkoncertet

yannis-papanastasopoulos-ywf2llan-_o-unsplash.jpg

Két hete jelentette be a kormány, hogy 5,3 milliárd forinttal segítik a zeneipart, de nem csak úgy, alanyi alapon, hanem tenni kell valamit érte. Ez a valami lett a raktárkoncert, aminek részletei Lobenwein Norbert VOLT-főszervezőnek köszönhetően szépen lassan nyilvánosságra kerülnek. Lobenwein egyébként csak a fesztiválozós zenekarokat fogta össze (van még "népzenei" és "legendák" csoport is). Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy felkérte a Bánkitó, a Fishing on Orfű, a Szegedi Ifjúsági Napok, a FEZEN, a Tábor (ex-Sörolimpia), az EFOTT, a Volt, a Strand, a Művészetek Völgye, a Campus, az East Fest, a Rockmaraton és a Kolorádó szervezőit, és együtt megvizsgálták, melyik zenekarok léptek volna fel a legtöbb fesztiválon a szezonban. A lista végül százas lett, ennyi előadó kaphatja meg a gázsijának az ötszörösét, de legfeljebb 15 millió forintot, ha ad egy raktárkoncertet, amit aztán az Antenna Hungária lead majd valahol (nem stream lesz, ahogy azt Lobenwein elárulta a Wanted podcastjében). Gyakorlatilag minden zenekar felkérést kapott, aki kettőnél több fesztiválon léptek volna fel idén. Ezekből egyelőre 90 mondott igen, ezek az Index listája alapján a következők:
2020.08.12. 11:52 – Lángoló

Mik azok a raktárkoncertek? – Beszélgetés Lobenwein Norberttel a hazai zeneipart támogató állami programról

Wanted Podcast #8

wanted_podcast_8_noresz.jpg

A múlt héten bejelentettek két, a bajba került hazai zeneipart támogató csomagot. Mik azok a raktárkoncertek? És mi értelmük van? Pontosan mire fordítják majd az erre dedikált 5.3 milliárd forintot? És mire a klubokat és fesztiválokat segítő több mint 2 milliárdos keretet? Mi a szerepe a történetben a Magyar Turisztikai Ügynökségnek? Kik juthatnak támogatáshoz és kik nem? Erről beszélgettünk Lobenwein Norbert fesztiválszervezővel, VOLT fesztivál-alapítóval, aki ennek a programnak az egyik kulcsembere. Műsorvezető: Németh Róbert és Danny Wilde. Szerkesztő: Bihari Balázs.


zeneipar wanted wanted25